Baharatlı Yiyecekler Bizi Neden Isıtır?

Özellikle acı biberleri ısırmak, göz yaşlarına ve mide kramplarına neden olabilir. En kötü senaryoda mide bulantısı veya kusmaya bile sebep olabilir. Ama neden? Baharatlı yiyecekler yediğimizde vücudumuzda neler olur?

Baharatlı Yiyecekler Bizi Neden Isıtır?

Sıcak köri yemekten hoşlanan herkes bu hissi bilir: Sıcaktan dolayı dil ve ağız yanmaya başlar ve tüm vücudunuz birdenbire ısınarak terlemeye başlamanıza neden olur.

Dilimizdeki tat alıcıları , protein açısından zengin yiyeceklerin veya soya sosunun baharatlı tadına karşılık gelen tatlı, ekşi, acı, tuzlu ve umami tatlarını tanır. Örneğin tuzlu bir şey yersek, yemeğimizin tuzu tükürük ile yıkanarak alıcılara ulaşır ve algılanır. Dildeki tat alıcıları ise keskinliği algılamaz, farklı algılar.

Keskinlik Ağrı Reseptörlerini Tahriş Eder

Bu durum, baharatlı yiyeceklerdeki çeşitli aktif bileşenler tarafından tetiklenir: örneğin, biber piperin içerir, hardal ve turp hardal yağı içerir, soğan izoalliin içerir, sarımsak allicin içerir, zencefil zencefilol ve shoagole içerir ve kırmızı biber aktif bileşik kapsaisin içerir.

Bu maddeler dilimize bulaşırsa, tahriş ederler ağrı reseptörleri, örneğin ağrıya ek olarak ısı algısından da sorumlu olan ve yanıklara karşı bizi uyaran TRP kanalları olarak adlandırılır. Sonuç olarak, keskin uyaran aracılığıyla yalnızca acıyı değil, aynı zamanda ısıyı da algılarız – bu nedenle alıcılarımız “kandırılır”.

Isı Hissi Böyle Oluşur

Biberden gelen kapsaisin gibi özellikle güçlü ısı sinyalleri durumunda, ağızdaki sinir hücreleri, nöropeptitler olarak adlandırılan haberci maddeleri serbest bırakır. Sinir sistemimiz bunlara tepki verir. Bu, diğer şeylerin yanı sıra kan damarlarının genişlemesine neden olur. Bu, kan dolaşımını iyileştirir, böylece vücut dışarıya daha fazla ısı yayabilir. Aşırı durumlarda, bu aynı zamanda kan basıncında hızlı bir düşüşe ve dolaşım sorunlarına yol açabilir.

Ayrıca bezler ter veya gözyaşı gibi daha fazla sıvı üretir. Çünkü bu nem cildimizde buharlaştığında vücudumuzu soğutur. Bu vücut reaksiyonları daha uzun sürer çünkü aktif bileşenler yutulduktan sonra dilde daha uzun süre kalır. Bu yüzden ağzımız “yanmaya” devam eder ve gittikçe ısınırız ve daha çok terleriz.

Beyin ayrıca keskinliğe tepki verir: Aktif maddeye bağlı olarak, adrenalin veya endorfin gibi bazı haberci maddeler salgılar, ikincisi endojen ağrı kesici görevi görür, ancak aynı zamanda mutluluk duyularını da tetikleyebilir. Yüksek dozlarda keskinlik bizi bir tür sarhoşluğa bile sokabilir. Bu etki aynı zamanda “biber yüksek etkisi” olarak da adlandırılır.

Exit mobile version