Beyin pili ile piyano notalarına hayat vermeye devam ediyor

Beyin pili ile piyano notalarına hayat vermeye devam ediyor

Portekiz’den gelen 59 yaşındaki Amerikalı Roger Dale Burnell, 9 yıllık Esansiyel Tremor hastası. Bu hayatta kalma en büyük tutkusu ise piyano çalmak. Titreşimleri bu tutkusunu çaba sarfetmek için çaba sarfetmek Roger, beyin pili tedavisi için İstanbul’a geldi. Medipol Üniversitesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi (PARMER) Beyin ve Hudut Cerrahisi Uzmanı Doç. Ali Zırh tarafından yapılan başarılı operasyon sonrası eski sağlıklı günlerine tekrar kavuştu. Burnell, artık notalara hayat vermeye kaldığı yerden devam ediyor.
Esas meslek öğretmenliği olan Roger Dale Burnell, 8 yıldan beri piyano eğitimi içermektedir. Piyano üzerine doktorasını yapan ve bunu hobiden çok bir meslek haline getiren Burnell’in hayattaki en büyük tutkusu da piyano oldu. Roger Bey’in hayatı, sağ elinde başlayan gerilim ile değişmeye başladı. Araştırmaları sonucu Esansiyel tremor hastası oldu. Hastalığın çocukluğu boyunca hayatı zorlaşmaya başladı, ancak çalışmaya devam etti. En son rapor yazmakta zahmet çeker hale geldiğinde bakım mesleğini yapmak zorunda kalır. Titremeleri giderek ve günlük hayatı yemek yiyemez, üstünü değiştiremez hatta su dahi içemez hale dönüştü. Bu çekmeleri sebebi ile en büyük tutkusu olan piyano çalmakta da zahmetli dikkat çekiyor. Burnell’in beyin pili tedavisi bir umut oldu. Tedavi için İstanbul’a geldi ve Doç. Dr. Ali Zırh’ın kapısını çaldı. Konuşa konuşma yoluyla beyin pili ameliyatı sırasında tabibine piyano çalınır. Hayatındaki değişim o an başlayan Roger Beyefendi, ameliyat sonrası eski sağlıklı günlerine tekrar kavuştu. Piyano çalma tutkusuna kaldığı yerden devam ediyor.

“Piyano benim en büyük tutkum”
Roger Beyefendi hastalık tablosunu şu sözlerle anlattı: “Sağ içinde başlayan gerilim ile Esansiyel tremor hastasını kaydettiğini gördü. Birçok doktora götürüldü, ilaçlar kullanıldı ama bir faydasını göremedim. Hastalığım ilerledikçe piyano çalmam zorlaşıyordu ve bunu hissedebiliyordum. Piyano benim en büyük heyecanım, tutkum olurken bir an da çalmaz hale geldim. Benim için çok güçlü bir durumdu. Umudum yerde bir iken Tabip Ali Bey’den haberdar oldum ve düşünmem. İyileşmem için anahtar topluluğu Hekim Ali Zırh bildiğime karar verdim ve İstanbul’a geldim. Ameliyatım sırasında kullanımtım ve ameliyat masasında bile oluşan değişiklik fark ettim; hatta o hekimime yanında piyano bile çaldım. Ameliyat sonrası ise çok farklı bir insan olmuştum. Ellerimi kullanabiliyordum, yemek yiyebiliyordum ve benim için en değerlisi eskisi üzere piyano çalabiliyordum. Hekimime ve tüm gruplara teşekkür ederim.”

“Esansiyel tremor hastalığı yükünün Parkinson’a oranları daha sık görülüyor”
Medipol Üniversitesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi (PARMER), Beyin ve Hudut Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Beyin pili tedavisi ile temelde ‘Parkinson’ olmak üzere, ‘Esansiyel tremor’ denilen gerilim olguları ve çok beden kasılmalarının meydana geldiği ‘Distoni’ hastalığı üzere hareket bozukluğu hastalıklarını muvaffakiyet ile tedavi edebiliyoruz. En yaygın tremor cinslerinden biri olan Esansiyel tremor, gövde bölgelerinde görülen çeşitli ritmik titreşimlere yol açan pencereleri bir şekilde barındırır. Esansiyel tremor hastalığında Parkinson’dan farklı olarak titremeler hastalar bir aksiyon, bir süreçte yaptıklarında ortaya çıkarır. Esansiyel tremorun en sık görülen hareket bozukluğundan biri olup Parkinson’a oranları daha sık görülmektedir. Medikal süreler yetersiz kaldığı noktada, cerrahi metot olan Beyin pilleri bu hastalar için fazlasıylace fayda sağlamaktadır. Roger Bey’de bu hastalardan vardı. Beyin pili tedavisi ile ikamet ettiği yerden devam ettiği ve sanatını icra ettiği yerlerde kaldığından çok memnun oluyor” dedi.

Exit mobile version