Boyun ağrılarında dikkat

Boyun ağrılarında dikkat

Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı R. Berrin Akpınar, boyun ağrıları hakkında Bilgilendirin.
Boyun tutulmasının her yaşta görülebilen bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Dr. şeklinde konuştu.

Boyun ağrıları neden olur
Ağrının, genellikle baş ve boyun tarafından yayılan kasların aşırı gerilmesi ile oluştuğuna dikkat çeken Akpınar, “Bunun, ağır bir şey söyleme, aşırı spor, iş bölümleri, yanlış masa başı çalışması, yanlış yerde yatma, yüksek yastık, kötü seyahat koşulları, başı sürekli sabit tutma , koltuk gibi sert ve gördüğü yerde uyumak, başı aniden sert bir şekilde bir yönde çevirmek gibi birçok sebebi vardır. Ayrıca cereyanda kalmak ve yaygın olarak kullanılan klimalar boyun açıklıklarını kolaylaştıran liflerin başında gelir” ifadesini kullandı.

“Sıcak tutmak iyi geliyor”
Boyun kesme meydana geldiğinde boynu zorlayacak hareketlerden kesinlikle kaçınılması tavsiye edilir Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Akpınar, yapılması gereken ise şöyle açıkladı:
“Ağrılı çocukları sıcak tutma, sıcak su torbası veya ütü ile havluları tatbik etmek bir miktar rahatlatacaktır. Zorlamadan hafif masaj yapmak da faydalı olabilir ancak sert hareketlerden yapması gerekir. Bu şikayetleri hafifletmiyorsa ilaçlamadan önce mutlaka bir doktora ödemesi gereklidir. Fizik tedavi uzmanları boyun tutmaları ile ilgilenmektedir. Gerekli muayeneden sonra ilaç, egzersiz, boyun bölgesi zorunlulukları, masaj, bantlama, fizik tedavi veya diğer tedaviyi yönlendirmeye karar verebilmek için boyun tutulması olabilir”
Basit nedenler dışında yatanboyun kireçlenmesi, boyun fıtığı, omurga kanalında dalgalanma, romatizmal dünyalar, omur kaymasıgibi problemlerin olması durumunda kullanıcıları biraz daha zor ve zaman alabileceğini aktaran Dr. söyledi.

Neler yapılmalı?
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı R. Berrin Akpınar, boyun tutulmasından kaçınmak için dikkat edilmesi gereken 10 etkeni şöyle sıraladı:
“Asla ağır cisimleri kaldırmayın, çekmeyin ve çıkarmayın. Boynunuzu sürekli öne eğik veya aynı yerde tutmayın. Bilgisayar veya tezgah başında uzun süre doğumların, en az 50 dakikada bir ara verin. Telefonla boyun omuzları arasında sıkıştırmayın. Silindikten sonra depolayın veya esintili ortamlardan sakının; mümkünse pamuklu bir fular ile boynunuzu koruyun. Otururken sırtınızı düz tutun ve kıvrımın. Yatak dışında sert veya ayarlamayın uyuyakalmayın. Aşırı yüksek veya sert yastıkla yatmayın, mümkünse ortopedik yastık kullanın. Çalışma koşullarınızı iyi kurallar. Stresten uzak bir yaşam sürün. Boyun kaslarınızı güçlendirici egzersizler yapın” dedi.

Exit mobile version