Bunları hafife almayın: Eczacılar ‘ek gıdaya’ karşı uyarıyor

"Ek gıda" ibaresi sizi yanıltmasın, çünkü bunlar sadece bir gıda maddesi değil, Türk eczacılarını uyarıyor, aksine farklı bir ilaç takviyesidir ve eczane dışından alınmaları halinde çeşitli rahatsızlıklara yol açabilirler.

Bunları hafife almayın: Eczacılar 'ek gıdaya' karşı uyarıyor

Tüm Eczacılar İşveren Sendikası'ndan (TEİS) yapılan yazılı açıklamaya göre, bu ürünlerin marketlerde, benzin istasyonlarında ve internet ortamında bilinçsiz ve kontrolsüz bir şekilde satıldığı kaydedildi.

“Bunlar ilaç formu verilmiş ve içinde ilaç hammaddesi bulunan ürünler. Vatandaşa 'Bunlar ilaç değil, istediğin yerden rahatlıkla alabilirsin ama kullanabilirsin' demek toplum sağlığı açısından tehlikeli ve yanlıştır. İstiyorsunuz'' diyen TEİS Başkanı Eczacı Nurten Saydan, şunları söyledi:

“Takviye edici gıda” adı altında satılan ürünlerin bilinçsiz kullanımının büyük risk oluşturduğuna dikkat çeken Saydan, bu ürünlerin hastalıklara da yol açabileceğini ifade etti. Saydan, internet üzerinden satılan ürünlere ucuz olduğu için talebin daha fazla olduğunu kaydetti. Bu takviyelerin içeriği konusunda uyardı.

“TEİS olarak vatandaşlarımıza bu tür ürünleri eczanelerimizden almalarını öneriyoruz. 'İlaç dışı' olduğu iddia edilen bu ürünleri eczanelerimize yani biz eczacılara danışmadan alıp kullanmamaları gerekir. çünkü Dünya Sağlık Örgütü (WHO) internette satılan ürünlerin büyük çoğunluğunun sahte olduğunu onaylıyor.”

Saydan, vatandaşların ürünlerin üzerinde yazan ibarelere itibar etmemesi gerektiğini vurguladı. “Ek gıda kutularının üzerine konulan 'ilaç değildir' ibaresine aldanmayın, 'takviye edici gıda' adı altında vitamin, mineral gibi takviyeler de ilaçtır.”

Exit mobile version