“Bütün gömülü dişlerin çekilmesine gerek yok”

“Bütün gömülü dişlerin çekilmesine gerek yok”

Gündelik yerlerde bile ilerliyor hale gelen diş ağrısı, dişin gömülü kaldığı yerlerde daha da zor ve sancılı bir dönem yaşatabiliyor. Gömülü dişler hakkında açıklamalarda bulunan Çene Cerrahı ve İmplantoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Ezirganlı, bütün gömülü dişlerin taşınması gerekmediğini belirtti.
Dişlerin ağız içinde olması gereken yerde bulunmaması ya da sürememesi “gömülü kalması” olarak tanımlanıyor. Dişlerin gömülü kalmasında birçok Gelişimin etkili olabileceğini ifade eden İstanbul Üniversitesi (İGÜ) Diş Hekimliği Fakültesi (DHF), Çene Cerrahı ve İmplantoloji Uzmanı Prof.

En sık 20 yaş dişleri gömülü kalıyor
En sık yirmi yaş dişi denilen, 3. büyük azı dişlerinin gömülü kaldığı görülür. Bunların ağızda son çıkan dişler olması nedeniyle genellikle sürmeleri için gerekli yeri bulamadıklarını ifade eden Prof. Dr. Şeref Ezirganlı, “Nadir de olsa diğer dişlerin de gömülü kaldığına rastlamaktayız. Gömülü dişler kısıtlaması sorun oluşturmadan ortaya çıkabilirler. Dişlerin takılması bazen ciddi açıklamalar neden olabilir. Özellikle de kendilerine sürülmüş alt yirmi yaş dişleri zaman zaman iltihaplanmaya neden olarak; ağız kokusu, diş çürüğü gelişimi ve ağrı gibi sorunlar ile hastaların diş hekimlerine başvuruyor. Bu durumdaki dişler mutlaka bir çene cerrahı tarafından çekilmelidir.” şeklinde belirtti.

Gömülü dişlerin cerrahi çekimlerindeki en büyük risk: sinir organlarına bağlı uyuşukluk
Gömülü dişlerin yanındaki nadir de olsa kist ve tümör gibi patolojik olaylar gelişebiliyor. Şeref Ezirganlı, “Bu patolojiler sadece yirmi yaş dişleri için düşünülmemeli, tüm gömük dişlerde meydana gelebilir. Ancak bu, bütün gömülü dişlerin kullanılması gerektiği anlamına gelmez. Sonunda her ameliyatın belli riskleri de mevcuttur. Özellikle alt çenede gömülü kalan dişlerin cerrahi çekimlerindeki en büyük risk; sinir organlarına bağlı alt dudak bölgesinde, dil bölgesinde uyuşukluk gelişebilmesidir. Bu uyuşukluk bazen kalıcı da olabilir. Üst çenede gömülü yirmi yaş dişleri genellikle problem oluşturmazken, alt çenede problem oluşturma ihtimali daha olasıdır. Bazen alt çenede uyuşukluk riskinden kurtulmak için dişin köklerini bırakabiliyoruz. Kron dediğimiz üst kısmı kesip alıyorsunuz. Tabii bunu çok çocukların gördüğü ya da düşük de uyuşukluk riskini gözetleyemediği, çürük olmayan gömülü dişlerin çekilmesi için yapmaktayız. Eğer diş çürüğü veya kist, tümör gibi patolojiler mevcutsa uyuşukluk riskli göz ardı edilir. Dişin tamamı çıkarılmalıdır. Kist ya da tümörler yapılmamalıdır” dedi.

Diş kabağı bileşenleri tamamlamadan önce yapılmalı
Gömülü dişlerin çekilmesinin her zaman şartı olmadığını ifade eden Ezirganlı, “Çekilmediği takdirde yılda bir röntgen takibi önerilerimiz var. Eğer gömülü diş ağrısına ya da konmaya neden oluyorsa; Herhangi bir kist, tümör gibi oluşumlar ile oluşumlar ile oluşumlar ise ya da sorun olmasa bile bile ortodontist tarafından harekete uygun görüntülersa, gömülü dişlerin bir çene cerrahisi uzmanı tarafından harekete uygundur. Bazen de harcamaları üzerine çekilebilmektedir. Bu tip bölümlerin en uygun dönem, diş kabağı gelişimini tamamlamadan önce genç yaşta yapılmasıdır. Bu, kaçış riskleri minimuma indirmesi açısından önemli” şeklinde konuştu.

Exit mobile version