Deprem saatinde uyanma sendromu vakaları arttı

Deprem saatinde uyanma sendromu vakaları arttı

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Çağlar Jaicks, deprem felaketinin ardından 04.17 olan deprem saatinde yaralanma vakalarının gördüklerini söyledi.
Tüm ülkenin derinden sarsan ve sonunda felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında hem afete maruz kalanlarda hem de sürüklenmelerden etkilenenlerde kaygıya bağlı uyku bozukluğu şikayetleri arttı. Deprem kaygısı yaşayanlar özellikle afetin geçmesi 04.17’de uyanmaya ve vücutta kalarak muhtemelen bir depreme ayakta yakalanmaya çalışmaya başladı.

“Uyku birikimi var”
Medical Park Seyhan Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Çağlar Jaicks, deprem sonrası kaygıya bağlı uyku hasarlarının şikayetlerinin görüldüğünü belirten açıklamalarda bulundu.
Uzman Dr. Jaicks, “3 ay önce depremden bu yana çok ciddi boyutlara önem vererek gözlemliyorum. Buna bileşenleri veren yatak birikintileri, yatak birikintileri ve yatak kaybı var. Üniversite sınavına sığ ergenlerde ‘Neden ders çalışmak ki?’ gibi bir anlam kaybı var. Buna yükleme yapan uyku bozukluğu da kullanma” mesajları kullanılır.

“Çok oturumta oturmalı”
Saatinde uyanan insanların çok ciddi uyku bozukluğu yaşadığını ifade eden ve tavsiyelerde bulunan Jaicks, “Deprem gecesi 04.17’de olmuştu. Ancak kullanım olarak yıkama depremleri genellikle gündüz saatlerinde olmuş hep. İnsanlar deprem saatinde uyanıyor, bunun da nedeni deprem olursa yatağında yakalanmayayım düşüncesi. Ancak bunun genel olarak uzun süreli zararları daha fazla da olabilir. Uyumayan bir kişi hayattan keyif alamama, doğru düşünmeme gibi sorunlarla karşı karşıya kalacaktır. Düzenli bir uyku genel sağlık için çok önemli. Bunun için manevi destek alınabilir, uyku hijyenine dikkat edilebilir. Geçmek için çay ve kahve çok fazla tüketilmemi. Çok oturmakta oturmak gerekiyor. Uyku hijyenine dikkat etmeye devam etse de halen uyku bozukluğu varsa destek alınabilir” ifadeleri kullanılmıştır.

“Beyindeki kayıt bölgesi kayıtlama yapıyor”
Deprem saatinde uyanmanın beyin travmasını yaygınlaştırması nedeniyle dile getiren Jaicks, “Böyle birçok vaka var. Bunun da nedeni beynin o travmayı yönlendirmesi. Beyindeki kayıt bölgesi kayıtlama yapıyor. Gece 04.17’de kayıt olduysa her zaman o saatte uyanmaya neden oluyor. O gün uyanan insanlar olursa eğer gelirsem bina yıkılırsa kaçabileyim veya hareket edebileyeyim diye düşünüyor. Böyle bir depremin bir daha yaşanma ihtimalinin düşük olduğunu söylemeliyim istatiksel olarak. O yüzde kişilerle terapi şeklinde iletişim çok önemli” diye konuştu.

Exit mobile version