Dolunay Uyku Kalitemize Etki Ediyor Mu?

Ay manzarası, çok eski zamanlardan beri insanları büyülemektedir. Günlük yaşamımız üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olduğu söylenen gizemli güçler ona atfedilir.

Dolunay Uyku Kalitemize Etki Ediyor Mu?

Örneğin, dolunayda normalden daha fazla çocuğun doğduğu söyleniyor ve kazalar çok daha sık oluyor. Bunlar ve diğer pek çok ay efsanesi, araştırmacılar tarafından uzun zamandan beri yanlış olarak çürütülmüş olsa da, bir diğeri bugüne kadar ısrar etti: dolunay olduğunda daha kalitesiz uyuyorsunuz. Ama bu doğru mu?

Anketlere göre, çok sayıda insan dolunay olduğu zaman daha verimsiz uyuduğunu söylüyor. Ama bu gerçekten doğru mu? Uyku araştırmacısı Tilmann Müller, “Hayır, tekrarlanan araştırmalar, dolunay gecelerinde uyku bozukluklarının diğer gecelere göre daha sık meydana gelmediğini göstermiştir” diyor. Bu, hem uyku laboratuvarlarındaki objektif uyku ölçümlerinde hem de uyku günlüklerinin değerlendirilmesiyle doğrulandı.

Bilim adamlarına göre bunun bir nedeni, Ay'ın sandığınız kadar parlak olmaması. Ay, yıldızlı bir dolunay gecesinde sadece 0,2 lux parlaklık verir. Uyku araştırmacılarına göre bir sokak lambası 50 ila 100 kat daha fazla ışık yayar. Uyku araştırmacıları, “Gece gökyüzüyle karşılaştırıldığında – 0,001 lüks – dolunay bize doğal olarak inanılmaz derecede parlak görünüyor” diye açıklıyor.

Dolunay Uykusuzluğu Unutulmaz

Uykusuzluğundan dolunayı sorumlu tutmak bilimsel olarak saçmalık. Peki o zaman neden bu kadar çok insan hala “aya duyarlı” olduklarına inanıyor? Rodenbeck, “Tıpkı batıl inançların ortaya çıkışı gibi: Bu geceleri daha iyi hatırlıyoruz çünkü uyku bozukluğunu somut bir şeye bağlayabiliyoruz” diyor.

Bu deneyimi birkaç kez yaşadıktan sonra, oda yeterince karartılmış olsa bile, bilinçaltında bu ve beklentiler devreye girecektir. Böyle bir durumda, bilim adamları kendi kendini gerçekleştiren bir kehanetten söz ederler. Ayrıca etkilenenler tarafından seçici bir algı söz konusudur.

İnsanlar Üzerinde Ölçülebilir Bir Etki Yok

Araştırmacılar, ay dolunayda daha sık uyurgezerlik yapılıp yapılmadığı sorusunu da efsaneler alemine aktarıyor: “Uyurgezerliğin dolunayla bir ilgisi olabileceği gerçeği, uyurgezerliğin sözde güvenliği kadar bir efsanedir. ” diyor Müller. Şimdiye kadar, dolunay olsun ya da olmasın, ayın insan fizyolojisi üzerinde ölçülebilir bir etkisi olduğuna dair bir kanıt yoktur.

Bu, Güney Denizlerinin Palolo solucanı gibi bazı hayvanlar için farklıdır. Bu mercan resifinde yaşayan solucan, yumurtlamasını aya göre senkronize eder. Her yıl sonbahardaki ilk dolunaydan sonraki yedinci gece, binlerce solucan, kabukları deniz yüzeyinde patlayan yumurta veya sperm, yumurta hücreleri ve sperm karışımı ile dolu arka uçlarını döker. Bu kitle olayının arkasındaki strateji: Besleyici solucan uçlarını yiyen hayvanlar, bu fazlalık karşısında bunalır ve yine de solucanların hayatta kalmasını sağlamaya yetecek kadar bırakır.

Exit mobile version