Dünyada 3 milyona yakın kişide görülen MS Hastanesi Türkiye’de 35 bine dayandı

Dünyada 3 milyona yakın kişide görülen MS Hastanesi Türkiye'de 35 bine dayandı

İnsan vücudunda merkezi sinir sistemindeki sinir yapıları miyelin kılıfının hasar görmesi sonucu ataklar ile seyreden kronik hastalıklardan multipl skleroz (MS), dünya çapında 3 milyona yakın, sahibi ise 35 bin civarında kişide görülür.
Dünyada yaklaşık 3 milyon insanda görülen multipl skleroz olarak bilinen çoklu doku sertleşmesi hastalığı bulunuyor. Uzmanlar, koruyucu ise genç yaşta görülebilen MS geçişlerinin 35 bine yakın kişiyi düşündüğünü belirtiyor.
Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesinde Nöroloji Bölümünde Uzman Hekim Dr. Birsen Aydın, mayıs sonunda üçüncü haftasının MS Hastalığı Haftası olması nedeniyle sıkıştırmada bulunarak, uyarılarda bulundu.
Nörolojik hasta içinde olan MS hastalığında komplikasyon görme, kol, bacak, ve kolda uyuşma gibi çeşitli belirtilerin baş gösterdiğini ifade eden Aydın, “Multipl skleroz hastalığı genellikle 20-40 yaşında görülüyor. Erkeklerden çok gruptan çok görülen bir görmek. Dünya en fazla 3 milyona yakın, sahibi ise 35 bine yakın MS hastası bulunmaktadır. Bağışıklık sistemimizdeki çeşitli sebeplerden dolayı oluşan bozukluğun sebebi ile merkezi sinir sistemi beyin ve omurilik hücrelerinde hasarlar gelişmektedir. Bu hasatalara bağlı olarak da farklı bir devlet kuruluşundan oluşur. Bu yürütmeyi içinde sınırlama görme, çift görme, kol, bacak ve yüzde uyuşma, güçsüzlük, baş sapma, dengesiz yürüme, hakimiyet güçlülüğü gibi çeşitli kümelerden oluşur” dedi.
Dünya çapında herhangi bir tedavinin bulunmadığını, atak sonuçlarına göre farklı tedavi seçenekleriyle MS hastalarına müdahale edilen cihazlarla Aydın, “MS hastane ortamı tanısını organ muayene beyin, omurilik sıvılarının incelenmesi MR değerlendirme ve sinir iletilerinin alındığı incelemeleri içerir. MS enfeksiyonu dünya çapında bir tedaviyle birlikte atak ağırlıklarını azaltan farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Bölmelere yönelik tedaviler, atak tedavisi ve koruyucu güçlü tedaviler uygulanabilir. MS hastası olan hastalarımızın da kullandıkları kişileri aşırı yoracak, günlük hareketlerin içinde bulunmayarak sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden uzak durmalarını, egzersiz yapmalarını ve mutlaka D vitamini kullanmayı tavsiye ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Son olarak MS taraması hastalık uyarısı yapan Aydın, şunları kaydetti:
“MS ortamları sıcak ortamlarda özellikle sauna, hamam gibi ortamlarda bulunmalarını önermiyoruz mevcut şikayetlerini arttırmaları nedeni ile. MS etkileri açısından kronik bir hastalık ama görevli bir hastalık değildir. Kronik seyirlidir, erken tanıda erken tedavi seçenekleri ile hastaların yaşam kaliteleri olumlu bir şekilde devam ettirilebilir. Şikayetleri olan hastalarımızın şikayetlerini farklılaştırdığı ve bir nöroloji uzmanına başvurmalarını öneriyoruz. Erken tanı ve tedavi hastalar için çok önemlidir.”

Exit mobile version