Ege Bölgesinde ilk: 4 hasta aynı gün robotik radikal prostat ameliyatı oldu

Ege Bölgesinde ilk: 4 hasta aynı gün robotik radikal prostat ameliyatı oldu

Medicana International İzmir Hastanesi, Ege Bölgesinde ilk kez 4 seferde aynı günde robotik radikal prostat ameliyatı gerçekleştirdi. İstanbul, İzmir ve çevre illerden gelen 4 hasta, 48 saat içinde ayağa kalkarak taburcu edildi.
Medicana International İzmir Hastanesinden Üroloji Uzmanı Doç. Özgür Çakmak; İstanbul, İzmir ve çevre illerden gelen 4 işlemde aynı günde robotik radikal prostat ameliyatı uygulandı. Fikret Ergönül, Mehmet Baltılı, Zahit Sancak ve Ali Gündoğdu isimli hastalar, kapalı yaptıkları robotik cerrahi sonrası 48 saat içinde taburcu edildi. Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Çakmak, robotik cerrahinin geleneksel açık cerrahiye göre hem operasyonda hem de cerrahi sonrası iyileşme süresinin daha fazla olduğunu bir yöntem olduğunu vurguladı.

Aynı günde ameliyat oldular
Doç. Çakmak, “Robotik cerrahi yaygın yapılan bir işlem ancak bir gün içinde birden fazla hastada çok sık görülen bir durum değil. Tecrübeli ve kadroların bulunduğu yerlerde yapılabiliyor. Medicana International İzmir Hastanesinin Ege Bölgesinde öncü ve lokomotif olma durumu mevcut. İlklerin hastanesiyiz ve 4 robotik radikal prostat ameliyatının da aynı günde olması Ege Bölgesinde bir ilk. İstanbul’dan, İzmir’den ve civar illerden gelen 4 hastamızın robotik prostat tümörü ameliyatını aynı günde gerçekleştirdik ve 48 saat sonra 4 hastamız taburcu olacak sağlık kapsamına ulaştı” dedi.

“458’de robotik cerrahi yapıldı”
Geleneksel açık cerrahiye göre hastaların çok daha çabuk yükselebildiğini ifade eden Çakmak, “Çünkü çok daha kısa kesilerden karın içine girilebildi. Çok daha az ağrı hissedip çok daha hızlı taburcu konuşacaklar geldiler. Prostat, leğen kemiğinin içerdiği çok diplerde olduğu için geleneksel açık cerrahi zordur. Robot ise karın içinde küçük deliklerden derinlerde daha rahat çalışmamızı sağlıyor. Hem operasyon sırasındaki başarı hem de operasyon sonrasında yansıyan etkilerini tutabilme ve cinsel çalıştırmanın devamı gibi faktörleri robotik cerrahi, açık cerrahiye göre çok daha başarılı. Hastanemizde bugün itibariyle 458 robotik cerrahi yapıldı. Ürolojinin yanında genel cerrahi, kalp damar cerrahisi, göğüs cerrahisi gibi ameliyatlar da robot ile yapılabiliyor” diye konuştu.

“Rahatça ayağa kalkabiliyorum”
Ameliyat geçiren hastalardan 63 yaşındaki Fikret Ergönül, “Belirtiler oluşumunca Soma’da bir hastanede kan tahlili yaptırdım ve ardından İzmir’de bir hastanede MR çekildi. Kötü hayalet tümörler tespit edildi. Biyopside alınan 22 parçadan 7’sinde kanser tespit edildi. Açık ve kapalı ameliyat yöntemlerini karşılaştırdım. Açık ameliyatta ameliyat sonrası iyileşme süresinin uzun sürdüğünü idam etti. Daha kısa sürede ayağa kalkmak için ameliyatımı robotik cerrahi ile olmaya karar verdim. Şu an gayet iyiyim. 2 gün önce ameliyat oldum, şimdi evinde oturuyorum yürüyebiliyorum” sözlerine yer verdi.

“Kapalı yöntem daha konforlu”
59 yaşındaki Mehmet Baltılı, “Uzun süredir hastalığım üzerine araştırma sürüyorum. Çok doktora gitmedi ama hiçbiri tatmin olmadı. Açık operasyonda uzun vadede bir kurtuluş süreci var. Kapalı yöntem daha konforlu. En sonunda Özgür Bey’e ve ekibine güvendik. Doğru karar muhafazasında inancındayım. Şu an sağlıklı durumdayım” derken, 61 yaşındaki Ali Gündoğdu ise “Hastalığımı ve tedavisini çok hamilek. Özgür Hoca’ya yurt dışından da hastaların geldiğini duyduk. Sağlığım için bu büyümeye karar vermiştim. kendine çok iyi yapabilmek” ifadeleri kullandı.

Exit mobile version