Erkekler Neden Kel Kalır?

İnternette saç dökülmesine karşı binlerce ipucu ve umut verici tedavi bulunabilir. Kellik çoğu erkek için, erkeklerde yaşlanmanın normal bir işaretidir. Ancak sadece yaşlı erkekler değil, aynı zamanda genç erkekler ve kadınlar da etkilenir.

Erkekler Neden Kel Kalır?

Sanılanın aksine saç dökülmesi sadece erkeklerin sorunu değildir. Dermatoloji uzmanları  “50 yaşın üzerindeki kadınların yarısından fazlasında saç dökülmesi var” diyor. Kadınlarda saç dökülmesi paterni temelde erkeklerdekine benzer, ancak daha az belirgindir. Çoğu durumda, saç derisinin tamamına nispeten eşit bir şekilde dağılmış yaygın bir saç dökülmesinden çok daha fazla şey ifade eder.

“Bu nedenle kadınlar genellikle saçlarının inceldiğini fark etmezler bile. Saçlarının artık uzamıyormuş gibi göründüğünü veya örgülerinin inceldiğini fark etme olasılıkları daha yüksek” diyor saç uzmanı. Çoğunlukla başlangıçta sadece büyüteçle görebilirsiniz ki saçlar azalmaktadır. Sadece saçın yüzde 50'si zaten kaybolduğunda bunu çıplak gözle görebilirsiniz.

En Büyük Suçlu Testesteron Hormonu

Peki bu saç dökülmesinin sebebi nedir? Erkeklerde durum nispeten açık görünüyor: erkek cinsiyet hormonu kelliğin nedeni olarak görülüyor. Testosteron, kıl köklerinde başka bir kimyasal varyant olan dihidrotestosterona (DHT) dönüştürülür. Ancak saç köklerinde DHT'ye genetik olarak belirlenmiş bir aşırı duyarlılık varsa bu steroid hormon saç köklerinin ölmesine neden olur. Saç daha sonra dökülür ve tekrar büyümez.

Saç uzmanları, “Erkeklerde DHT, saç köklerini o kadar zayıflatır ki saç, kafa derisinin hemen üzerinde kırılır” diyor. Bu genellikle başın üst kısmındaki saçlar için geçerlidir, oysa ense ve yanlardaki saç köklerinin DHT'ye dirençli olduğu görülmektedir. Doktorun açıkladığı gibi, bu model aynı zamanda erkeklerde tipik olarak uzaklaşan saç çizgisine de yol açar.

Kadınlar İçinde Durum Benzer Ama Aynı Değil

Kadınlarda saç dökülmesinde kalıtsal faktörler ve hormonlar da en önemli rolü oynar, çünkü kadınlar da kalıtsal aşırı duyarlı saç köklerine sahip olabilir. Menopoz döneminde saç derisindeki seks hormonu östrojen konsantrasyonu düşerse, kadınlarda da bulunan saç köklerindeki testosteron oranı artar. Finner, bu düzensiz bir şekilde gerçekleştiğinde, aşırı testosteronun DHT'ye aşırı duyarlı olan saç köklerini felç edebileceğini söylüyor.

Saç uzmanı, saç dökülmesinin kadınlarda daha yaygın olmasının, kadınların genellikle erkeklerden daha düşük testosteron seviyelerine sahip olmasından kaynaklanabileceğini açıklıyor. Ancak kadın ve erkeklerde farklı mekanizmaların söz konusu olduğundan şüpheleniyor ancak bu henüz tam olarak netlik kazanmadı.

Ayrıca, kadınlarda saç dökülmesi her zaman menopozla başlamaz; çoğu durumda, dermatologa göre saçlar 30 yaşına kadar gitmiştir. Gerçek saç dökülmesinin meydana gelmesi çok nadir olmakla birlikte, aşırı durumlarda hiçbir şey yapılmazsa mümkündür. Bu nedenle saç dökülmesini kendilerinde fark eden kadınlar bir doktorla birlikte sebebini netleştirmelidir.

Exit mobile version