Felçli adam beyin implantı sayesinde 12 yıl sonra yürümeye başladı

Felçli adam beyin implantı sayesinde 12 yıl sonra yürümeye başladı

Felçli olan Hollandalı Gert-Jan Oskam, İsviçre’de rehberlik ve beyin ile omurilik arasında iletişim sağlayan iki elektronik implant içeren “dijital köprü” adlı proje sayesinde 12 yıl sonra yeniden başlamaya başladı.
İsviçre’de bilim insanlarının imza attıklarıyla çalışmayla ölmeli umut oldu. 2011’de Çin’de trafik kazası sonucu darbe olan 40 yaşındaki Hollandalı Gert-Jan Oskam, biri beyinde, diğeri omurilikte olmak üzere iki elektronik implant içeren “dijital köprü” adlı proje sayesinde yeniden ayağa kalktı. Beyin ve kaslar arasındaki bağı yeniden kuran sistemi, Oskam’ın algılayıp omuriliğine ileterek yürümeyi reddetmesini uyarıyor. Disk şeklindeki iki elektronik implantın bulunduğu sistem beyninin hareketlerini kontrol eden bölgeye yerleştirilmiş implant, Oskam’ın yolcularını algılayıp omuriliğine iletiyor. Diğer implant ise omurilikteki parçalar kontrol eden kısma yerleştiriliyor. İmplantlar arasındaki iletişim kurarak Oskam’ın yürüme yeteneğini yeniden kazanmasını sağlıyor. Sistemin ayrıca sinir hücrelerinde iyileşmeye yol açtığı belirtiliyor.

Düşünceyi eyleme dönüştürüyor
İsviçre Federal Teknoloji Üniversitesi Profesörü Gregoire Courtine, “Düşünceyi eyleme dönüştüren beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) bilgisayarı kullanarak beyin ve omurilik arasında bir ortaya çıkardık. Böylece dijital bir köprü ile beyin ve bacak hareketini kontrol eden omurilik bölgesi arasındaki iletişimi yeniden kurmayı başardık” dedi.
Ameliyat sırasında her seferinde 100 metreden fazla merdiven çıkıp, 100 metreden fazla yürüdüğünü söyleyen Oskam ise, “Yıllar sonra ilk kez üst düzey kadrolarla bir şeyler içm başardı. Bunu günlük ömrünü kullanmak istiyorum” kullanımları.
Nature dergisinde yayınlanan erken süreçte erken aşamada olduğu, bu bilgilerin diğer bölümlerde yürüttüğü aktarıldı.

Exit mobile version