‘Gebelikte her balığın eti yenmez’ uyarısı

'Gebelikte her balığın eti yenmez' uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dipte yaşayan deniz ürünleri bünyelerinde cıva barındırabilirler. Cıva bizim gebelikte istemediğimiz bir doğumu tamamlamamız. Bebekte cıva gözlemcisi olabilir” dedi.
Anne adayları için tüketilmesi gereken sağlıklı besinler kadar, tercih edilmemesi gereken besinler da önemli. Uzmanlara göre, gebelikte bazı balıkların yenilmesi bebeklerde genellemeler neden olabilir. Örneğin cıva miktarı yüksek olan, köpek balığı, kılıç balığı gibi ürünlerdeki cıva, plasentadan bebeğe danışmanlık teknikleri, motor becerileri, dil becerileri ve görme yeteneği üzerinde olumsuz etkiler yapabilmektedir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Kumru, gebelikte doğru beslenmenin nasıl önlemlere yönelik olarak anne adaylarına tavsiyelerde bulundu. Kumru, “Genelde halk arasında ‘Hamilelerin iki kişi olduğu için iki kişilik yönelim’ yönünde yanlış bir algı var. Hamilelerin normal beslenmelerine devam edecekler, ama gebe kalmayı unutmalarından bazılarına dikkat edecekler. Vücut kitle hücresi normal olan hamileler günlük ortalama 30 kalori alacak. Bu kalorinin yaklaşık yüzde 40’ı karbonhidratlardan gelecek. Geri kalan yüzde 60’lık bölüm ise yağlardan ve proteinlerden. Yağ olarak omega 3’ten zengin besinler var. Ceviz, fındık, badem, kaju gibi ürünlerde bol miktarda hem yağ var hem de omega 3’ten zengin. Bitkisel olarak da fasulye, nohut gibi besinler da protein açısında zengindir. Yeşillik barındıran salatalar oldukça değerlidir. Hamilelere az olacak şekilde sık beslenme tavsiyesinde bulunuyoruz. 3 ana öğün, 3 ara öğün olarak planlanabilir” diye konuştu.

“Omega 3 büyümesini beyin gelişimi açısından da çok önemli”
Prof. Dr. Kumru konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Gebe sokmak 3 ay önce folik a başlarsite ve gebeliğin 3’üncü ayına kadar devam ederse bebekte beyin omurilik sıvı defektleri yüzde 50 azalabilir. Bunu mutlaka yapmak zorundayız. Protein kaynakları çok iyi almaları gerekir. Aynı zamanda omega 3’ün beyin gelişimi açısından da çok önemli. Haftada kesinlikle 2-3 balık tüketilmelidir. Normal sezon balıkları tüketilebilir” şeklinde konuştu.

“Cıva bizim hamileliğimizde istemediğimiz bir toplamamız”
Üretimle folik asidin önemi hakkında bilgi veren Kumru, “Folik asidin eksik olması durumunda riskli hamile kalabilir. Gebe hamiledenler doğumdan en az 4 ay önce 0,4 miligram kullanmaya başlamalıdır. Gebeliğin 12’nci haftasına kadar devam edecek. Uzakta durulması gerekenler ise denizde kalmasının bir noktasından uzak durulması gerekir. Dipte yaşayan deniz ürünleri bünyelerinde cıva barındırabilirler. Cıva bizim gebelikte istemediğimiz bir doğumu tamamlamamız. Bebekte cıva gözlemcisi olabilir” sözlerine yer verdi.

“Normal gebeler Düzgün besleniyorsa bunların vitamin ihtiyacına gerek yok”
Vitaminlere karşı da vatandaşları uyaran Kumru, “Hamileler hamile, çoğul hamile kalmayın Çoklu vitaminin hamile kalmasının hamile kalmasını olumlu bir etki göstermemiş. Normal gebeler Düzgün besleniyorsa bunların vitamin ihtiyacına gerek yok. Vejetaryenlerin ve çoğul gebeliklerin ihtiyacı var. Ayrıca gebelerin demir kaynağı olabilir. Demir için de her gebeye standart başlamıyoruz, değerler düşüyorsa başlıyoruz” yorumuna yer verdi.

Exit mobile version