Gerçek hayatta duygusal boşluk yaşayan çocuklar, sanal aileyi daha etkileyici bulma

Gerçek hayatta duygusal boşluk yaşayan çocuklar, sanal aileyi daha etkileyici bulma

Son dönemlerde ortaya çıkan ve gerçek aile yapısı iyiden iyiye bozan ‘sanal aile’ durumu ile ilgili incelemelerde bulunan Çocuk ve Ergen Ruh Hastalıkları Uzmanı Azad Asafov, “Çocuklar anne ve babadan alamadığı duygusal desteği sanal anne ve babada daha şiddetli hissedebiliyor. edilmiş değil de sahipli bir şey gibi tıslayıp bu dünyada kaybolabilirler” dedi.
Elazığ’da özel bir hastanede Çocuk ve Ergen Ruh Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan Azad Asafov, son dönemlerin artan sanal anne-baba, sanal sevgililik ve sanal yönlendirmelere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu tür durumların aileleri tarafından destek görmen gözlemlerin daha sık rastlandığının gökyüzünü çizen Asafov, “Çocuklar anne ve babadan yeterince alamadığı duygusal desteği sanal anne ve babalarda daha fazla hissedebiliyorlar. Bu çevreleri terk edilmiş değil de sahipli bir şey gibi tıslayıp bu dünyada kaybolabilirler. Etkileyici metinler daha etkileyici olan bu sanal anne babaların kullandıkları daha çok dinleyen çocuklar onları kullanmalarını istemiyorlar” diye konuştu.

“Maalesef gittikçe sanallaşıyoruz”
Gittikçe sanallaştıklarını aktaran Uzm. Asafov, “Her şeyin sanalı olduğu gibi çocukları, annenin ve babasının da sanalları olmaya başladı. 21’inci yüzyılda artık giderek kendisine yabancılaşan insanlar var. Hekimler olarak biz Avrupalılar bilgisayar ve tablet gibi teknolojik ürünlerde çok fazla vakit geçirmeyi istemiyoruz. şey öğrense dahi ekran, çocukların beyinlerini olumsuz etkiliyor. Maalesef söylediklerimiz çok hafif kalıyor. Aileler şu anda çocuklarını bilgisayar, cep telefonu ve tabletlerin ekranlarına maruz bırakıyor. Şimdi sanal anne ve babalık dediğimiz olay aslında buzdağının görünen. Günümüzde mevcut.Bu daha çok online oyunlarda ve simülasyon oyunlarında olan bir durum.Çok komik gelse de duygusal olarak gerçekçi hissettiriyor.Bir çocuk veya yetişkin orada oyun oynanan zaman oyun sırasında onların ilişkileri bir arkadaş gibi de götürdükleri duygusal olarak gerçekçi hissettiriyor.Gerçek hayatta duygusal Büyütebilmek için olan çocuklar boş kalan taraflarını bu oyunla doldurmuş oluyor. Aslında çocukların bu oyunu, bu bağımlılığa sürükleyici de tam olarak budur. Bunu anlamadan sadece çocukları oyundan engelleyelim dediğimiz zaman çözüm üretmiş olmayız. Bu oyunların böyle bir kapsamı çocuklara çok güçlü hırsızlık yapıyor, soruna biraz da bu parçan bakmak lazım. Sanal anne ve babalar çocukları belki kendi anne ve babalarına karşı kışkırtıyor olabilir ama çocuklar sanal anne ve babasında hissettikleri duygusal desteği daha çok etkileyici buluyorlar. Yani anne ve babadan alamadığı duygusal desteği sanal anne ve babalarda daha etkileyici buluyor. Bu sayede kişiler terk edilmiş değil, değerli varlıklar gibi hissediyorlar. Bu yüzden sanal anne babaların sözleri çok daha değerlidir. Soruna yönelik önlemler gerekli, böyle bir durumla karşılaştığımız zaman ebeveynlerini yetersiz hissettirmekten faydalanmak zorundayız. Aileyi beraber dinlemek lazım. Çocukların maddi boyutları olabilir, çocuklarla ilgilenemeyebilir buradan anne ve babanın çocuğunu sevmediğini algısını ortaya çıkarmak doğru değil. Hepimiz içindeyseniz. Kopan o bağın bu ağzı dolduruluyor olması bizim için sorun” şeklinde konuştu.

“Çocukların ebeveynleri ile duygusal bağını kuvvetlendirecek oyunlar tercih edilmeli”
Çocuk psikiyatrisi olarak bilgisayar teknolojilerini tavsiye ettiklerini ifade eden Uzm. Dr. Asafov, ”En çok gelişmiş ülkeler, özellikle bu donanımın ürettiği insanların çocuklarını mümkün olduğu kadar bilgisayar oyunlarından, ekranlardan uzak tutmaktadır. Teknolojik ürünler çocukların evde kalması sebep oluyor, ama bu çözüm ne kadar güvenli. Anne ve baba çok yoğun çalışmak için kalmak istiyorlar ama sonuç ortada. Bizim önerilerimiz yavru aileleri ile duygusal bağlarını kuvvetlendireceği oyunları oynamasıdır birlikte vakit geçirebilirler. Çocuklara bire bir organları var. Gittikçe duygusal olarak yalnızlaşıyoruz. Bir yetişkinin ve çocukların boyutlarından elde edilecek kazanımlar için sağlıklı beslenmek neyse ki, duygusal destek de koku. İnsanın sağlıklı dokusu için duygusal destek doyumlu yaşamaları gerekiyor. Özellikle ebeveyn desteklerine mahrum bırakılmış çocukların çok sağlıklı gelişimlerinin olmadığını düşündüğümüz bilim adamlarını görüyoruz. Bir çocuğun nasıl ki eğitimi çok gerekliyse sevgiye de ihtiyacı o şekilde gereklidir. Ne yazık ki bu durum çok fazla göz ardı edilebiliyor. Etkileyici desteği yeterli olan bir çocuk, bu sanal anne ve baba etkileşimlerine kendini çok fazla kaptırmaz. Çocuklara bu ortama sürüklenmemesi için anne ve babalara önerilerim, düzenli bire bir vakit geçirme. Anne ayrı, baba ayrı, çocuğuyla ayrı ayrı. Her şeyden önce anne ve babalar da karşılıklı vakit ayırmaları gerekiyor. Maalesef bu da çok ihmal edilmiş bir durum. Özellikle aileye küçük bir çocuğa katılıp, çiftler ebeveyn olmaya başladıktan sonra çok ihmal ediyor. Genellikle anne ve baba sağlığı bir çift olacak, sevgi dolu bir ilişkileri yeterli olacak ki çocuklara sevgi verebilsinler. Eşi tarafından duygusal desteği alamayan, yeterli duygusal ilişki olmayan anne ve babalar çocuklara ne kadar sevgi verebilir. Gerçekçi olmayan beklentilerle karşılaşıyoruz. Eşin seni sevmeye bilir, ama oynamayı sevmek zorundasın gibi. Bir insan için su ve yemek şükür duygusal destek de koku. Bağlanma kuramının öncüsü John Bolwby bize bunu söylemektedir. Modern hayatla birlikte duygusal desteğimiz çok ihmal edilmektedir. Ne yazık ki modern ailelere bakışımız da modern kurbanlar gördük” ifadesini kullandı.

Exit mobile version