“Güneş katmanlarını erken yaşlanmasına yol açabilir”

“Güneş katmanlarını erken yaşlanmasına yol açabilir”

Güneş ışınlarının cildine zararlarının olabileceğine dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Dr. Yazın güneş ışınlarının en dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmaya özen gösterilmelidir” dedi.

İSÜ Liv Hospital Bahçeşehir Dermatoloji (Cildiye) Kliniği’nden Uzm. Özlem İpek, yaz mevsiminde güneşten korunmanın yolları ile uyarı ilgililerde bulundu.

Güneşin olumsuz etkileri
Dikkat edilmeyecekse vücudumuzun zararlarının olabileceğini kaydeden Uzm. İpek, “Güneş patlamalarının cildinin erken yaşlanmasına, cilt lekelerine, güneş yanıklarına, evlilik cilt dokunuşlarına ve cilt kanserlerine neden olabilir. Yazın güneş ışınlarının en dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmayamaya özen gösterilmelidir” diye konuştu.

güneş yanığı
Güneşe fazla maruz kalınması ortaya çıkması sonucu ortaya çıkabilecek sorunlardan olan güneş yanında görülebilecek videolardan bahseden Uzm. İpek, “Güneş yanığı, güneşe maruz kaldıktan birkaç saat sonra ciltte kızarıklık, sıcaklık artışı, ağrı ve hassasiyet belirtileri ile başlar. Yanığın alınmasıne bağlı su toplaması, soyulmalar, dehidratasyon muhafazaları görülebilir. Güneş yanığı kişi dışında soğuk uygulama yapılmalı ve bir sağlık hizmetine başvurulmalıdır.”

Güneş lekesi nedir?
Güneş lekesinin tanımını da yapan Uzm. İpek, “Cilde rengi veren melanin pigmentini sentezleyen organlarda veya melaninde dizia bağlı olarak ciltte meydana gelen koyu renkli çizgilere güneş lekesi denir” kullandı.

Güneş lekesi tedavisi
Güneş lekelerinin nasıl geçebileceğini anlatan Uzm. İpek şu bilgileri paylaştı: “İlk olarak lekenin türü, derinliği ve tetikleyici nedenler belirlenmelidir. Kozmetik ürün, ilaç gibi tetikleyici ajanların kullanımı bırakılmalıdır. Leke tedavisi uzun sürebilen, sabır ve süreklilik gereksinimi bir tedavidir. Tüm tedavi boyunca muhafaza olarak uygun bir güneş koruyucu kullanılmalıdır. Leke tedavisinde çeşitli kremler, takviye ilaçları, mezotepi, PRP, peelingler ve lazer tedavileri kullanılabiliyor.”

“Öğlen yerlerden dışarı çıkmamaya özen göstermeye”
Güneşten korunmanın bazı uygulamalarıyla mümkün olduğuna değinen Uzm. Özlem İpek, “Öğlen günleri zorunlu haller dışında dışarı çıkmamalı. Dışarı çıkarken açık renkli, pamuklu, sıkı dokumalı kıyafetler tercih edilmeli. Geniş şapka ve güneş gözlüğü kullanmalı. En az 30 factorlü güneş koruyucu kullanılmalı ve düzenli aralıklarla tekrar edilmelidir” şeklinde konuştu.

İdeal güneş koruyucunun özellikleri
Son olarak güneş koruyucu kullanılmasına dikkat edilmesi gereken durumlar hakkında bilgi veren Uzm. İpek, “İdeal güneş koruyucu en az 30 koruma factorlü, dermatolojik olarak test edilmiş, hem UVA (foto yaşlanma ve leke oluşumu) hem de UVB (güneş yanığı) sonuçlarına karşı koruyucu olmalıdır. Titanyum dioksit ve oksit oksit gibi fiziksel koruyucu içerikler gerçekleştirme. Güneş koruyucular, güneşe çıkmadan 20 dakika önce uygulanmalı. Yeterli miktarda ( örneğin yüz ve boyun bölgesi için bir çay boyu) ürün kullanımlı ve her 2-3 seansta bir tekrarlanmalı. Havuz ve deniz sonrası ürünler tekrarlanmalı. Güneş koruyucular sadece yazma garantisi değil, tüm mevsimlerde kullanılmalı. Önceki yazdan kalan, kullanım süresi geçmiş ürünleri kullanmamalıdır” diyerek sonlandırdı.

Exit mobile version