Havalar ısındı keneye dikkat

Havalar ısındı keneye dikkat

Havaların ısınmasıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında hikayelerini anlatan Kayseri Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. İsmail Altıntop, özellikle İç Anadolu’nun kuzey, Kuzey ve Doğu Karadeniz’de ve ayrıca Doğu Anadolu’nun kuzey bölgelerinde yaşayan göçmenlerin daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Kene ısırmasına bağlı olarak görülen KKKA enfeksiyonu Nisan ve Ekim ayları arasında daha sık görülmenü ve özellikle ağustos çevresinde bu hamilelik pik yaptığının altın çizen Başhekim Altıntop, risk altında olan meslek grupları hakkında bilgi verdi. Altıntop, “Bilindiği gibi kene, bir şekilde yapışkan bir şekilde birçoğunu maruz bırakabilir. Arazide, petrol işletmelerinde, peyzaj işiyle uğraşanlarda, inşaat işçilerinde, pikniğe giden gözlemcilerde görülebiliyor. Onun dışında hayvanların yoğun olarak beslendiği yerlerde bulunan çobanlar ve buralarda da görülebiliyor.
Ülkenin ağustos ayında pik yaptığını kaydeden Altıntop, “Özellikle Nisan ve Ekim ayları arasında çok artıyor. İlkbaharın sonuna doğru artan bir platoyla gidiyor, pik yapıyor. Daha sonra Ağustos ayında pikine ulaştıktan sonra Ekim sonuna doğru azalıyor. O çıkışı biraz daha uzun zamanlara girmiş durumdayız Nisan Çıkış bitmesiyle. İlkbaharın sonuna yaklaşmamız hasebiyle de keneye bağlı hastalıkları daha sık görüşüz” mesajı kullandı.

“Vücutta kene görmende çıkarmadan acil servise gitme”
KKKA virüs gribe benzer zincirleri kullanmak ve kenenin görülmesinde vakit kaybetmeden acil servise başvurması gerektiğinin altını çizen Başhekim Altıntop; “Özellikle korkutmalarda uyarılarda olmak istiyorum. Normal tutuş özelliklerini taklit eder. Vücutta halsizlik, kırgınlık, ateş, eklem ağrıları, kas ağrıları, kusma, olaylar gibi birçok semptoma neden olabilir. Böyle bir durumda kene ısırıyor ve bulunduğu yerde kalıyor. Bunu kesinlikle çıkarmadan vatandaşlarımızın Acil servislere başvurmalarını istiyoruz.Çünkü çıkarma sırasında kene bulaşıcı materyali kusarak daha fazla alana yerleşim görmüş olabilir.Bu süreden sonra vatandaşlarımızın dikkatli olmasını istiyoruz.Uzun süreli bakımları var ama özellikle erken dönemde destek tedavisi veriyoruz” diye konuştu.

Bu yaşadıkları yaşayanlar dikkat
Türkiye’de özellikle bazı yerleşik vakaların açıklamalarını anlatan Altıntop, “Tüm bunların dışında Kırım Kongo Kanamalı Ateşiyle ilgili de bilgi vermek istiyorum. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi tüm dünyada görüldüğü gibi Türkiye’de özellikle İç Anadolu’nun kuzeyi, Kuzey ve Doğu Karadeniz’de ve ayrıca Doğu Anadolu’nun kuzey bölgeleri görülüyor.Yozgat, Tokat, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt ve bunlara yakın illerde belli bölgelerini görüyoruz.Buralarda yaşayan vatandaşlarımızın özellikle dikkatli olmalarını istiyoruz” dedi.
KKKA’nın kene ısırmasının yanı sıra enfekte olan hayvan ve insandan da bulaşabileceğini ifade eden Kayseri Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İsmail Altıntop açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüs kenelerle bulaşır. Ya da yaşayan keneler bir hayvanı yaşayabilir ve hayvanların kanlarıyla da bulaşabilir. İnsan salgısıyla ya da insan kanıyla da bulaşabilir. Birçok semptom görülebilir.Özellikle kanamalı kanamalı etkilerle birlikte burun kanamaları ve büyük kanamalarla giden, sonuç yüzde 10 – 50 aralığında ölümle sonuçlanan bir hareket.Bu tutulmanın önlemli olunması gerekir.”

Exit mobile version