Hemşerilerin adaletsiz dağılımı: Yüzde 80’i dünyanın yarısına hizmet ediyor

Hemşerilerin adaletsiz dağılımı: Yüzde 80'i dünyanın yarısına hizmet ediyor

Aytolan Yıldırım, “Sayısal çoğunluktaki yetersizlik meslekte ciddi askerler neden oluyor. Ayrıca dünyada 28 milyon hemşireden söz ediliyor ama bu rakamların yüzde 80’i dünyanın sadece yarısına hizmet ediyor” dedi.
Mayıs ayı içinde kutlanan Dünya Hemşireler Günü’nde düzenlenen etkinlikte İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aytolan Yıldırım hemşirelik mesleği ile ilgili mevcut sorunları dile getirdi. Geleceğin sağlık sektörü çocuklarıde grafiklerin çok önemli bir rol oynadığını vurgulayan Prof. Yıldırım, “Küresel ölçekte bakıldığı zaman hala çok önemli ölçüde sayısal bir yapının olduğunu görüyorum. Dünyada 28 milyon hemşireden söz ediliyor ama bunun yüzde 80’i dünyanın yarısına hizmet ediyor. Bunlar daha çok gelişmiş ülkeler. Bu çok önemli sayısal yetersizlik büyük l’lik Bakımların iş yüklerini ağırlaştırıyor ve tabi ki buna bağlı olarak doğumluk, stres, işten ayrılma niyetlerini gördüğü en önemli sorunlardan bir tanesi olarak ortaya çıkıyor’ dedi.
“Mesleğin devam etmesi ve güçlenmesi için yürütülmesi gerekiyor”
Uluslararası Hemşirelik Konseyi’nin de dünya çapındaki işçiliği ile ilgili önemli sonuçlara imza atmak istediğini aktaran Prof. Bu bütüncül hükümetlere ve karar vericilere dayalı yönetimlerden mevcut yapıyı korumak, politikaları elde tutmak, kısıtlamak ve desteklemek amacıyla gerekli yatırımların yapılmasına ve desteklerin verilmesini istiyor. Bu doğum-doğum öncesin, ölüm-ölüm sonrasına kadar giden süreç içinde yaşamın tüm evrelerine tanıklık eden bu çocuklardan daha çok sağlık geliştirme koruma ve hastalıkları önleme dediğimiz temel sağlık hizmetlerinde de yararlanılırsa daha güçlü bir şekilde katkı verebilecekleri ve sağlığı çok daha güçlü bir şekilde geliştirecekleri inanılıyor” şeklinde konuştu.
Geleceğin sağlık donanımları için hemşirelik eğitiminde ve donanımlarında değişiklikler yapılmalı
Önümüzdeki yıllarda farklı sağlık sorunları yaşadıkça hemşirelik mesleğinin de öneminin artacağını ifade eden Yıldırım, “Geleceğin sağlık sorunlarına baktığımız zaman şimdilerde çok daha farklı sağlık sorunları bekleniyor. Örneğin, dünyanın iklim sistemi, toplumun demografik değişimleri, afetler, savaşlar, göçler, sağlık teknolojilerindeki gelişmeler, dijitalleşme hem insan bütünlüğününi hem de sağlık akışlarının akışlarını değiştiriyor. Örneğin Türkiye için yaşlılık şu anda çok büyük bir sorun değil çünkü ortalama yüzde 9’luk bir oluşum oluşturuyor. Ancak evliliği ciddi bir sorun olacak. Her yaşlının sağlığı yaşlanmıyorsa ve en az 3 tane kronik bir hastalık ona banyo yapıyorsa Türkiye için örnek bir yaşlı hemşireliği, gerçekten ya da beslenmesi gibi konular çok yaklaşacak. Yine de teknoloji de şekillendireceği için artık sonunu özellikle sağlık davranışlarının içine girecek olan işte bu teknolojileri anlamaları, tanımaları ve bu teknolojileri kullanmaları yönünde de bir yetenek geliştirmesi gerekiyor. O halde geleceğin sağlık hizmetlerine mademki Grafikler desteği verecek buna yönelik yeniden bir donanım gerekiyor. Bu nedenle eğitimlerimizin içeriklerini ona göre geliştireceğiz ki ona hizmet verecek şekilde tatmin edici, bilgi ve beceri kazandıralım” dedi.

“Sağlık çalışanlarının yüzde 60’ını hazırlayanlar çalışıyor ama sayı yine de yetersiz!”
Sağlık çalışanlarının yüzde 60’ını oluşturan Görüntülerin yine de sayısal olarak yetersiz olduğunu ve bu yüzden sahip olduğu baş sergini vurgulayan Prof. Dr. Yıldırım açıklamalarını şöyle sonlandırdı:
“Tüm sağlık çalışanlarının en yüksek yöneticileri oluşturan, yani küresel ağırlıklı sağlık iş gücü yüzde 60’ını oluşturan yönetimler. İşte bu nedenle, hemşirelerin bu potansiyellerinden yararlanılmalıdır. Bu kaynakları daha etkin kılmalıyız ki sağlığın yürütülmesi güvencesine yönelik olarak. Küresel ölçekte bakıldığı zaman hala çok önemli ölçüde sayısal bir yapının olduğunu görüyoruz. Dünyada 28 milyon hemşireden söz ediliyor ama bunun yüzde 80’i dünyanın yarısına hizmet ediyor. Bunlar daha çok gelişmiş ülkeler. Bu çok önemli ve bu sayısal yetersizlik büyük l’de Bakımların iş yükü ağırlaştırıyor ve tabi ki buna bağlı olarak doğumluk, stres, işten ayrılma niyetlerini gördüğü en önemli sorunlardan bir tanesi olarak ortaya çıkıyor.”
“Bu geniş çerçeve içinde işinin ağırlığı ve manevi yükü bir kenarı, bir boyu da yeterince sosyal, ekonomik ve eğitsel, desteklenmediği zaman bu yük daha da ağırlaşıyor. Bu yüzden de karmaşaya karşı ilgi azalabiliyor. Pandeminin çöktürdüğü sağlık sistemi yine canlandırılacak olan resimlerdir. Yeter ki ülkeler tarafından desteklensin, büyüme eğitimine, kalıcı insan gücüne yatırım yapılsın, yeterli sayıda sistemi barındırılsın.”

Exit mobile version