IQ’muzu Artırabilir Miyiz?

85 ile 115 arasında bir zeka katsayısına (IQ) sahip olmak özel bir şey değildir. Kalabalığın içinde bir yerlerdesiniz ve ortalama bir yetenek olarak kabul ediliyorsunuz. Öte yandan, çok yetenekli küçük gruba ait olmak için, en az 130 olmalıdır. Ancak Türkiye'de sadece her 50 kişiden biri böyle bir değere ulaşıyor. IQ'nuz genlerinizden mi miras kaldı? Yoksa eğitimle arttırılabilir mi?

IQ'muzu Artırabilir Miyiz?

Araştırmacılar “Bu yönde herhangi bir güvenilir bilimsel açıklamanın farkında değiliz” diyor. Araştırmanın şu anki durumuna göre, zeka, yaş boyunca dikkate değer ölçüde istikrarlı olan bir özelliktir. “Altta yatan yetenek bir bütün olarak artırılamaz. Ancak beyin görevlere uyum sağlar,” diyor. Bu şekilde, saf hafıza performansı veya taksi şoförlerinin kendilerini uzamsal olarak yönlendirme yetenekleri önemli ölçüde artırılabilir. Araştırmacılar “Bu nedenle, bir beceri alanını önemli ölçüde geliştirmek için günlük çalışma ve somut faydalar gerekiyor” diyor.

Peki ya şu anda piyasada bulunan birçok “beyin eğitimi” programı? Ne getiriyorlar? Beyin jimnastiği programları ilginç çünkü hepsi bir konuyu ısrarla ele almanızı ve kendiliğinden bir çözüm bulamazsanız krizlerin üstesinden gelmenizi gerektiriyor. Ek olarak, çoğu program, kişinin düz bir çizgide düşünmediği, ancak karmaşık çözümler bulduğu gerçeğinden beslenir. Bu aynı zamanda yaratıcılığı teşvik eder ve tekdüze düşünmekten kaçınmaya yardımcı olur. “Beyin koşusu” yardımıyla çeşitli beceriler eğitilebilir. Ancak birçok uzman, bunun aynı zamanda zeka bölümünde bir iyileşmeye yol açıp açmayacağı konusunda şüpheci.

Ergenlerde Zeka İlerlemeye Devam Ediyor

Yetişkinlerin IQ'su bir ömür boyunca pek değişmiyor gibi görünse de, gençler ve çocuklar için durum oldukça farklıdır. Araştırmacılara göre, bunlarla önemli IQ dalgalanmaları hala mümkün. Bir araştırmaya göre örneğin on iki ile 16 yaşları arasında 20 puana kadar bir bozulma ya da iyileşme olabiliyor. IQ skorundaki değişikliklere beyin yapısındaki ayarlamalar eşlik eder.

Ancak bilim adamları, IQ'daki bu sıçramaların neden meydana geldiğinin belirsiz olduğunu söylüyor. Bunda eğitimin rolü olabilir. Bu, zekanın en azından genç insanlarda “eğitilebilir” olduğu anlamına gelir.

Uzmanlar, “Düşük performans gösterdiği varsayılan kişileri erken bir aşamada silerken dikkatli olmalıyız, çünkü IQ'ları birkaç yıl sonra önemli ölçüde iyileşmiş olabilir,” diyor ve bu sonuçların önemli bir sonucunu belirtiyor. Pek çok ülkede çocukların ileri eğitimini nispeten erken – belki de çok erken – belirleme eğilimi vardır.

Exit mobile version