Kalça çıkışında erken teşhis tedavisini kolaylaştırıyor

Kalça çıkışında erken teşhis tedavisini kolaylaştırıyor

Kalça çıkışının doğumsal olabildiği gibi ortaya çıkması da ortaya çıkabileceğini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Tayfun Açıkgöz, erken teşhisin ise tedaviyi kolaylaştırdığını söyledi.
Bebeklerde ve çocuklarda görülen kalça çıkığının önüne geçilmesi ve bilinçli planlama hedefiyle organize edilen ‘Gelişimsel Kalça Çıkığı Toplantısı ve Aile Eğitimi’ etkinliği yoğun ilgi gördü. Doruk Nilüfer Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Atilla Güray, Hastane Genel Müdürü Uzm. Ayhan Kalyoncu, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Tayfun Açıkgöz ve kalça çıkış yolunu gören hasta ve yakınlarına etkililiğe katıldı. Gelişimsel kalça çıkığı erken teşhis konulup uygun tedavi yapılmadığında sakatlıklara sebep olduğunu ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Tayfun Açıkgöz, “Doğumsal kalça çıkığı hastalığı kalça eklerinde çıkık şeklinde şekilleniyor. Çıkık doğum sırasında bulunabildiği gibi organları da oluşabilmektedir. Asıl sebep tam olarak bilinmemekle birlikte ligamentöz laksit genetik ve hormonal faktörlere, rahim içi ters pozisyona ve başka bazı hareket faktörlerine bağlıdır. Bunun yanında anne veya babada kalça çıkığı varsa kadınlarda kalça çıkığı görülme oranı yüksektir. Aynı zamanda yakın akraba evliliklerinden doğan bebeklerde Gelişimsel kalça çıkışında bulunma riski yüksektir. Makadi yollayan doğan, zor doğan ve ayaklarında hamile sakatlık bulunan bebeklerde, ikiz bebeklerde (çoğul gebeliklerde) kalça çıkığı bulunma oranı artıyor” ifadesini kullandı.
Gelişimsel kalça çıkığı kız çocuklarında erkeklere göre daha sık görmeyinü de kapsayan ekleyen Op. Tayfun Açıkgöz, erken teşhis ve özelliklerine dikkat çektiği konuşmasını ultrasonografik taramanın nefesini çizerek şöyle devam etti:
Riskli bebeklerde ve klinik şüphe durumlarında erken ultrasonografi gerekliyse de kalça ultrason muayenesinin 4’üncü ve 6’ncı haftalarda yapılması. iyi neticelerin alınması sonucu, eğer hastalık teşhis edilirse tedaviye başlanması durumunda gecikmeleri ve ihmalde bulunmamaları önerilir.”
Gelişimsel kalça çıkışının belirtilerine de değinen Op. Tayfun Açıkgöz, “Bacak bükümlerinin sayıca ve derinlikçe eşit uzantıları, üzerindekilerin yanlara açılmasının geniş oluşu, bükülmüş olan dizlerin aynı seviyede bulunmaması, bacakta kısalığın bulunması olarak sayabiliriz. ortaya çıkan belirtilerdir” diye konuştu.
Hastane Genel Müdürü Uzm. Ayhan Kalyoncu ise, “Doruk hastaneleri 25 yıllık çocuk sağlığı konusunda Bursa’da öncü bir kuruluştur.

Exit mobile version