“Karbonhidrat içeriği yüksek atıştırmalıklar çocukların bağışıklığını düşürüyor”

“Karbonhidrat içeriği yüksek atıştırmalıklar çocukların bağışıklığını düşürüyor”

Akış fast-food olarak da bilinenbur cubur tarzı beslenme tüketimlerinin sonunda öğrencilerin yükünün ağırlığını at karbonhidrat vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzman Diyetisyen Betül Yurdakul, “Özellikle beslenme çantalarında bulunan paketli beslenme, içinde lif (posa) bulunmayan basit günlük protein , vitamin, mineral bileşenlerinin karşılanmasında yetersiz kalmaları fayda zarar sistemlerini olumsuz etkiler” dedi.

Çocuklarda son yıllarda artan sağlıksız beslenme ve haraketsizliğin; Doğumdan diyabete, kalp veriminden büyüme geriliğine kadar çocukluk çağı ve yetişkinlik dönemindeki sağlık gelişimini tetiklediğini söylüyor İSÜ Liv Hospital Bahçeşehir’den Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzman Diyetisyen Betül Yurdakul, uyarılarda bulundu.

Uzm. Dyt. Betül Yurdakul, “Halk arasında abur cubur olarak da bilenen fast-food besinler; Besin değerleri düşük ve yüksek kalori içeren, başta obezite olmak üzere kalp hastalığı, kanser, diyabet, kanser gibi bulaşıcı davetsiz misafirlerdir” şeklinde konuştu.

“Obeziteye davetiye gönderme”
Çocukların çok sevdikleri bazı fast-food yiyecekleri kimi zaman bilinçsizce tüketebildiklerine dikkat çekici Uzm. Dyt. Yurdakul, şunları söyledi: “Fast-food tarzı beslenme, ilerleyen dönemlerdeki dönemleri ve sağlıklı gidişatı olumsuz yönde etkiliyor. Küçük yaştan itibaren fast-food tarzı besinler tüketen milletler ilerleyen dönemde; Obezite ve pek çok sistemik hastalık ile araştırmalarla karşılaşmaları sağlıklı beslenen çocukları göre daha fazla araştırma.”

“Tip 2 diyabet ve kalp damarlarına yol açabilir”
Çocuğun sağlıklı beslenme tarzını öğrenebilmesi için ebeveyne önemli eksikliklerinin cennetini çizen Uzm. Dyt. Yurdakul, “Doymuş yağ, basit şeker, tuz oranı yüksek gıdaları tüketen çocuklarda fazla kilo ve hareketsizliğe sıcaklık veren tip 2 diyabet, büyüme geriliği, kalp damar hastalıkları, erişkinlik döneminde yüksek genişlemeler, yaygın yağlanma, osteoporoz, polikistik over sendromu gibi sağlık sorunları görülebilmektedir” dedi.

“Yasak gibi bir algı oluşturmayın”
Çocukların besinleriyle ilişkisini iyi yönlendirme düzenlemesi ve sağlıklı besin alternatiflerini sunmak için öncelikle koruyucu doğru beslenme için çocuklara rol modeli çocuğa önem taşıdığını hatırlatan Uzm. Dyt. Yurdakul, “Eğer çocuğunuza sahipseniz bir biçimde sağlıklı olmanızı sağlamak için evinizde bir beslenme bilincine sahip oluyorsunuz; abur cuburların zararları hakkında bilinçlendirebilirsiniz. Önemli nokta, kural ya da yasakmış gibi bir algı oluşturmadan ve baskı hissettirmeden abur cuburların zararları hakkında onları bilinçlendirmektir” ifadeleri kullanılmıştır.

“Süt ürünleri ve mevsim sebze-meyvelerine ağırlık verilmeli”
Uzm. Dyt. Yurdakul, abur cubur tüketmenin yerine nasıl bir sağlıklı beslenme yolu izlenebileceğini ise şu sözlerle anlattı: “Çocuklara bisküvi, kek, çikolata, makarna, cips gibi yağ içeriği ve yüksek enerji besinleri yerine; mevsim sebzeleri ve meyveleri, süt ve süt ürünleri, ceviz, tam gözlem ürünleriyle planlanmış alternatifler sunabilirsiniz. Özellikle beslenme çantalarında bulunan paketli gıdaları, içerisinde lif (posa) içermeyen basit karbonhidrat içeriği yüksek atıştırmalıklar, insanların günlük protein, vitamin, mineral içeriklerini karşılamada yetersiz kalmaları sonucu zararlı sistemlerini olumsuz etkiler.”

“Yeterli protein alımı ihmal edilmemeli”
Gün boyunca çocukları sunacağımız menüyü düşünürken, doldurmamız gereken bir tabak hayal edilmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dyt. Yurdakul, “Bu tabakta bir ortanca bitki, sebze ve meyvelerle dolu olmalıdır. Diğer yarıda ise tamlar ve baklagiller gibi kaliteli proteinlere odaklanarak, balık, yumurta, et ve kümes balıkları gibi yeterli protein alımını önermekteyiz” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Exit mobile version