Kemik erimesinde kullanılan bazı ilaçlar ve kanser ilaçlarının bir kısmı çene kemiklerinde problemlere yol açabiliyor

Kemik erimesinde kullanılan bazı ilaçlar ve kanser ilaçlarının bir kısmı çene kemiklerinde problemlere yol açabiliyor

Bahçeşehir Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selçuk Basa, kemik erimesi ve kanser ilaçlarının bir bölümünün çene kemiklerinde problemlere yol açtığını söyledi. Basa, “Bu ilacı alan bir hastalara cerrahi müdahaleyi durdurma zamanını bunu mutlaka kontrol etmek istiyoruz. Çünkü kemikte çok ciddi kemik iliği salgınlarına yol açan ve hasta sonrasında daha sıkıntılı durumlarla geliyor” dedi.
16. AÇBID Uluslararası Çene Cerrahi Kongresi, Antalya’nın Serik ilçesi Belek turizm alanında 10-14 Mayıs tarihleri ​​arasında gerçekleştiriliyor. Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda çalışmanın katıldığı kongrede, ağız, yüz ve çene cerrahisi konularındaki gelişmeler ele alınmıştır. Kongre hakkında bilgi paylaşan Bahçeşehir Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Prof. Dr. Selçuk Basa, bu yıl hem yurt içinden hem de yurt dışından önemli bir katılımın sağlandığını ve çok değerli toplantıların yer aldığını belirtti.

Kongrede çene cerrahisinin bütün dallarına ilgili sunumlar yapılıyor
Ağız ve cerrahi yüzünün geniş bir alan olduğundan bahseden Prof. Çünkü kongremize cerrahlar ile genç meslektaş ve asistan arkadaşlarımız gidiyor. Bunu göz önünde bulundurarak programlar hazırlıyoruz. Genç cerrahlarımızın burada sunum yapmalarını ve diğer meslektaşlarına aktarımlarını sağladı. Bu onları motive ediyor. Nasıl bütün meslek dalları gelişiyorsa diş hekimliğinin önemli bir branşı olan ağız, çene ve yüz cerrahisi branşları da hem getirdikleriyle hem de pratik alanda çok önemli şekilde değişiyor. Bizde bunları bu kongremizde paylaşıyoruz. Herkes kendi deneyimini aktarıyor” dedi.

“Vücut sağlığı için diş sağlığı çok önemli”
Kongrede en güncel bilgilerin paylaşıldığına işaret eden Basa, “Genç meslektaşlarımız yerli ve yabancı çok yaygın tüketim tüketicileri ile bir araya gelme şansı buluyorlar. Sorularını sorabiliyorlar. Bütün tıp branşlarında olduğu gibi çene cerrahisinde de çok önemli gelişmeler oluyor. Özellikle sahipki çene cerrahı meslektaşlarımda buna çok katkı koyarlar. Teknolojinin getirileri bize de çok verir. Bizim öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimiz önemli buluşmalara imza atıyorlar. Bu gelişmelere katkılarda bulunuyorlar” ifadelerine yer verdi. Basa aynı zamanda çene cerrahisinde diş hekimliğinin çok önemli bir branşın sonunda çizerek, vücut sağlığı için diş sağlığının önemine değindi. Basa, “Diş ve göçlerin dokularının hastalıklarının bulunduğu başka sistemik enfeksiyonlar yol açabiliyor. Tam tutulmaki sistemik dokularda bizim servisleri de etkiliyor. Özellikle cerrahi uygulamaların zamanında muayenelerinin tam olarak yapılması gerekiyor. Diyabetli hastalar ile kardiyak organları olan odalarda mutlaka önlemler alınarak uygulamalar yapılıyor. Mesela şeker hastası ise kontroller yapılması ve ondan sonra yapılması gerekiyor” diye konuştu.

“Yapay zeka bizim branşlarımızda çok uzun süredir kullanılıyor”
Prof. İlaç kullanımına bağlı kısıtlamalardan faydalanabiliyorum. En önemlilerinden bir tanesini de özellikle engellemek istiyorum artık bilinmeye başladı ama yine de bir kez daha muhafaza etmek lazım. Özellikle kemik erimesinde kullanılan bazı ilaçlar veya kanser ilaçlarının bir kısmı çene kemiklerinde problemlere yol açabiliyor. Bu ilaç alan bir hastalarda cerrahi müdahale kullanma zamanını mutlaka kontrol etmek istiyoruz. Çünkü kemikte çok ciddi kemik iliği iltihaplarına yol açıyor ve daha fazla sıkıntılı duruma geliyor. Bu konu bizim kongremizde ele alınan önemli yürütmenin bir parçası. Biz yaptığımız yüzdemiz için estetik çok önemli. Aslında biz estetik cerrahi yapmıyoruz ama kullandıklarımızda estetik sonuçlar oluyor. Bunlarda da çok önemli gelişmeler var. Özellikle çene deformatilerinde yüzde gardiyanlar veya yaralanmalarla olan deformatilerdeki cerrahi işlemlerde büyük gelişmeler var. Biz planladığımız operasyonlarda yüzde, yapılarda değişiklik yapmak istiyoruz. Bunu bilgisayarda sanal deney deneyip, yapabileceklerini simüle ediyoruz. Bu da başarıyı artırıyor. Daha iyi sonuçlar almamızı sağlamak. Yapay zeka şu sıralarda çok konuşulan bir konu. Bu yapay zeka bizim branşlarımızda çok uzun süredir kullanılan bir şey. Tedavi edilen hastaların verileri birikiyor. Onların içlerindeki çıktılarla bilgisayar programlarında daha iyi tahmin edebiliyoruz.”

Exit mobile version