Kızılay’a çağrı: “COVID-19’u ağır geçiren hastalar için immün plazma temin edilmeli”

Kızılay'a çağrı: “COVID-19'u ağır geçiren hastalar için immün plazma temin edilmeli”

1. Ulusal Sağlık Hizmetleri ve Bilimleri Kongresi’nde, “Covid 19 Pandemisinin Öğretmenleri” konulu bir tebliğ sunan Prof. Tedavide kullanılan en iyi yöntem olan immun plazmanın Kızılay tarafından hekimlere ve tedavisinin sağlanmasına devam etmesi gerekiyor” dedi.
COVID-19 salgınıyla başlayan pandemi dönemi, hastalığın seyri, tedavi süreci ve yürütmeleriyle akademi dünyasına ele alınmaya devam ediyor. Altınbaş Üniversitesinin düzenlendiği 1. Ulusal Sağlık Hizmetleri ve Bilimleri Kongresi’nde, “Covid-19 Pandemisinin Öğretmenleri” konulu bir tebliğ sunan Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. kalsa da hala oğlunun ölümle sonuçlanabileceği bir hastalığa dikkat çekti.
Sağlık hizmetlerinde teknolojiden, tedavi ve bakım hizmetlerine kadar bölgenin tüm toplamanın ele alındığı kongrede tüm süreci değerlendiren Prof. devam ettiğini belirtti. Tedavide kullanılan en iyi yöntem olan immun plazmanın ise vakaların sona ermesi nedeniyle Kızılay tarafından temin edilmediğine dikkat çekildi. Özkaya, “Ağır ve kritik hastaları devam ediyor. Bu bağlantıların tutulması. Kızılay’ın bu hayati önem taşıyan immün plazmayı doktorlara ve gözlemlemeye devam etmesi gerekiyor” uyarısında bulundu.

Dünya sağlık literatürüne giren Covid-19 tedavisi: Dexamatazon
Şevket Özkaya, Türk hekimlerinin COVID-19 salgınında, hayat kurtarıcı tabloların bulunmasındaki başarılarına da değindi. “Dexamatazon” ilaç tedavisinin geldiğine değinen Prof. Dr. Özkaya, “Bu ilacı ilk olarak biz gösterdik ve uluslararası yayınlarda Ağustos 2020’de duyurusunu yaptık. 25 Ağustos 2020 tarihinde önbaskı olarak uluslararası literatüre giriş sağladık” dedi.
Tüm kabulü gören bu düşünce, Dünya Sağlık Örgütü tarafından da Ekim 2020’de tedavi için önerildiğine işaret eden Özkaya, “20 Mart 2020 tarihinde, ilk pozitif vakamız olan 32 yaşındaki genç kadın hastamız (YK), sıtma ilacı klorokin ve azitro tedavisine devam etmesine rağmen kötüleşiyordu. Yoğun bakıma alınmadan önce uyguladığımız ‘Dexametazon’ ile hızlı klinik ve radyolojik yanıt aldık. Hastamız Dexametazon ile Türkiye’de kurtulan ilk hasta oldu ve 2 Nisan 2020 de sağlıkla taburcu edildi” açıklamalarını yaptı.

“İmmun plazma hayati önem taşıyor”
Özkaya, ayrıca ve özellikle vakaların ağırlaşması ile bir başka kişilerin daha etkili olduğunu tespit ettiklerini anlattı. Özkaya, “İmmün plazma dediğimiz ve COVID-19’a yakalanmış ancak iyileşmiş bölgelerden alınan kanın plazma miktarlarını tekrar ağır dağıtımla hedefleme tedavisinin de hayatı kurtardığını gözlemledi. Ancak son aylarda, salgının yayılmasının azalmasını ve alarm etkilerinin bitmesi ile Kızılay’ın bu immun plazmayı temin ettiğini öğrendi. Ama halen ağır ve kritik hastalar geliyor ve bu dosyaları muhafaza ediyor. Kızılay’ın bunu doktorlara ve tedavi etmeye devam etmesi gerekiyor” diyerek Kızılay’a çağrıda bulundu.

Exit mobile version