Koronadan daha tehlikeli: Her yıl 8 milyon insan yaşıyor

Koronadan daha tehlikeli: Her yıl 8 milyon insan yaşıyor

Dünya Tütüne Hayır Günü’nde Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü personeli sokak mıntıka temizliği yaparak izmarit topladı. Etkinliğe ALO Sigarayı Bırakma Hattı’na başvurarak sigarayı bırakan ölüme da katılırken, 10 yıllık sigara tiryakisi vatandaş 3 ayda sigarayı bıraktığını ifade etti. İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, sigaranın koronadan daha tehlikeli olduğunu söyledi.
Her yıl 31 Mayıs’ta çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Tütüne Hayır Günü, Tekirdağ’da da örnek bir etkinlikle kutlandı. Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü şehirdeki bir AVM’de stand kurularak bilgilendirme çalışması yapıldı. Bilgilendirme çalışması ALO 171 Sigarayı Bırakma Hattı’nın önemi ve sigaranın çevresindeki zararlar anlatıldı. Etkinlikte, ALO Sigarayı Bırakma Hattı’na başvurarak sigarayı bırakan bir teşekkür belgesi takdim edildi.

Mıntıka temizliği yaptılar
Bilgilendirme odası yanı sıra Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, Tekirdağ Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. mıntıka temizliği yaptı. Mıntıka temizliğinde yerdeki izmaritler toplanarak izmaritlerin doğaya verdiği zararlara da vurgu yapıldı. Ayrıca temizlikte 5 dakikada poşet poşet izmarit toplanır.

10 yıllık tiryaki 3 ayda bir çıktı
10 yıllık sigara tiryakisi Murat Özdemir, destek alarak sigarayı eskittiğini ve oğlunun 3 yılda sigara içmediğini ifade ederek, “10 yılı aşkın bir süredir sürekli olarak sigara kullanıyordum. Günde bir paketin üzerinde bir tüketimim vardı, bu süre boyunca bazı sağlık sebepleri baş bulmaya başladı. Özellikle nefes konusunda zorluklar yaşıyordum, bunun üzerine polikliniğe başvurdum. Bu ilaç desteğinden faydalandım. Bu destekle beraber tahminlerimden daha kolay, çünkü sıradan bir anlatım oldu. Sigarayı bırakmayı, 3 ayı geçti içmiyorum ve şu anda nefes alma konusunda temelde bir rahatladım, kendimi daha iyi idare ediyorum. Kullanan tüm arkadaşlara da polikliniklere müracaat etmelerini tavsiye ediyorum” dedi.

Koronadan daha tehlikeli
Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Kalkan yapacağı, “Görüyorsunuz izmaritler çekirdekleri, asetat içeriyor. Doğada 5-10 yıl içinde bozulmadan kalıyor. Toprağımızı, suyumuzu, havamızı kendimizden alıyoruz. İçtiğimiz her yere atarak bu zararı kat be kat artırıyoruz. Bunlara artık bir dur demeliyiz. Özellikle hastane önlerinde vatandaşlarımızın sigara içmeleri ve bu kadar korumamızın olmadığını düşünüyorum. Özgürlük bir başkasına zarar vermeye başladığımız yerde özgürlük değildir. Tütün ve neslimizin geleceğini, gezegenimize ne kadar büyük zararlar vererek, yürüyen bir zararın sonunu burada hep birlikte anlatmak, paylaşmak için bir araya gelmek. Dünyada 1 milyar 300 milyona ulaşan tütün ve tütün ürünleri kullanımı gerçekleşmekte. Her yılda 8 yıldan fazla insan bu günlerde ömür boyu. Çıkışlar de 100 binden fazla insan, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımından sonra kalınan çocukların yaşamının kesitlerinde. Düşününpaşa Süleymanpaşa ilçemiz 200 bin küsur nüfusa sahip ve iki yılda bir Süleymanpaşa’yı cihazlar gösteriyor. Bu oranda ciddi bir zarar söz konusu hem çevremize hem insanımıza, doğadaki zararlar anlatılmakla bitmeyen bir hadiseyle karşı karşıyayız. Covid operasyonunu kapsayan 3 kapsamlı yaklaşık bir süre boyunca dünyamızda, Dünya Sağlık Örgütü’nün organlarına göre 6,6 milyon insan hayatını kaybetti. Ama sigaradan her yıl 8 milyon insan yaşamında. Çok daha önemli bir şey sağlamak, pasif içiciliğe maruz kalanlar 1 milyon 200 bin civarında da her yılın sonunda ölümler olmakta ve bunların 65 bininin çocukları olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte şunu da hatırlamalıyız ki, o izmaritler içinip de bıraktığı, suya, denize attığımız izmaritler. Özellikle her yıl 1 puanı fazla kuşun bu izmaritler sebepli ölümleri bilmekteyiz. Balıklar, içler, ormanda beslenen hayvanlar bütün bu zararlardan kendi çaplarında maalesef etkilenmekte. Tüm konut, ALO 171 hattının da içinde olması operasyonunu yapanlar, öncelikle sigarayı bırakma polikliniklerimizin muhafazaları hastalarımızın yüzde 35 civarında olan kapsama alanı sigarayı bıraktıklarını barındıranlar. Devam eden öğrencilerde de bu oranı koruduklarını gözlemliyoruz” diye konuştu.

Exit mobile version