Mantar deyip geçmeyin: Ölüme götürebilir

Mantar deyip geçmeyin: Ölüme götürebilir

Kayseri Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı Hilal Sipahioğlu, yağmurların ardından dağlarda ortaya çıkan mantarların bazılarının geleceğini ve yenmesi halinde ölümle sonuçlanabileceğini söyledi.
Kayseri Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı Hilal Sipahioğlu, yağmurların sonraki dağlarda ortaya çıkan mantarlarla ilgili uyarılarda bulundu. Bu mantarların yapılarının olmaması halinde yenilmesinin tehlikeli olduğunu kaydeden Sipahioğlu, “2 çeşit mantar türü var. Kültür mantarını seralarda yetişen ve herhangi bir sağlık sorununu oluşturan mantarlardır. Diğer mantarlar ise yılda 2 kez bahar mevsiminde yağmurlarla birlikte ortaya çıkan toplama mantarlar. Dünyada 10 bin çeşit mantar bulunmaktadır. Olanlar da 100 çeşididir. Bunların aktarılıp aktarılmadığını anlamak için çok lifli olması gerekir. Bunun için mümkün olduğunca uzun süre toplama mantarlarını kullanmaları gerekirken yemememiz gerekir” ifadesi kullanıldı.

Türkiye’de mantarlardan oluşan ölüm riskinin 20 civarında olduğunu hatırlatan Hilal Sipahioğlu, “Bir hasta mantar yemekten sonra 3 gün içinde normalin dışında bir bulgusu varsa mutlaka mantar giymelini belirterek acil servise başvurmalıdır. Erken ve geç görülürse ortaya çıkar. Erken geldiğinde en sık olarak ağlama, kusma ve ishal şeklinde olur. İlk 2 saatte halüsinasyonlar görürler, ateş ve nöbet ortaya çıkar. Geç dönem 6-24 saat sonra ise genellikle uzatma ve ömür boyu hapiste ilerleyebilir. Bu bireylerin hücrelerini gelişmişse ömürleri mutlaka panzehiri veriyoruz ve 48 saat yoğun takibe aldık. Antidotla birlikte insanlarda düzelme olmazsa bu nakil şansını veriyoruz. Nakil de sadece canlı nakil olmak zorundadır. Genellikle mantar virüsleri ile gelen hastalar ailece yemek yemeleri için bu şans eseri hamile kalırlar. Dolayısıyla nakil yapılacak hastanelere sevk ediyoruz. Burada da başka bir yerden nakil çıkması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Exit mobile version