Mardin Artuklu Tıp Fakültesi’nde SMA hastalarına “Nusinersen” tedavisine başlandı

Mardin Artuklu Tıp Fakültesi'nde SMA hastalarına "Nusinersen" tedavisine başlandı

Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalarına “Nusinersen” tedavisi uygulanmaya başlandı.
Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nezir Özgün, tedavi için daha önce ilden yola çıkarak giden SMA hastalarına Mardin’de “Nusinersen” tedavisi başladı. Doç. Dr. Özgün, Türkiye’nin birçok ilinde yapılan Nusinersen tedavisinin kentte de yapılmaya başlandığının müjdesini verdi. Daha önce hastalardan uzaklaşmak zorunda olmak zorunda olmak zorunda olmak ve bunun hem çocuk hem de aile için çok sıkıntılı olduğunu söylediği Dr. Araştırma Hastanesinde yaptırabilirler.Bu hastane Türkiye’de birkaç yıldır uygulamaya başladı.Halen aktif olarak faydalı olabileceğini göstermiş.Ama Türkiye’de SGK’nın ödemiş olduğu sadece bir tedavi var.Halk arasındaki ismiyle gen tedavisi ve yurt dışında 2,5 milyon dolar maliyeti olduğu Cerrahi müdahaleye gelmedi.SGK ödeme kapsamına alınmadı.Ama en az bu gen tedavisi kadar etkili olan Nusinersen tedavisi iğne şeklinde yapılan bir tedaviyedir.
Ne gen tedavi ne de Nusinersen tedavi tam iyileşme olmadığını ifade eden Dr. Özgün, “Bunlar modifiye edici ajanlardır. sağlama ve motor fonksiyonlarını iyileştiriyor.Gen tedavisinde de, Nusinersen tedavisinde de ne kadar erken başlarsa fayda görme o kadar yüksek olur.Tercihen en uygunu 6 aydan önce yapılmasıdır.Ama iki tedavide hasta tam anlamıyla iyileşecek diye bir kural yoktur.İyi, orta ve az fayda gören hastalar var.Hastaların tam anlamıyla iyileşmesi söz konusu değil.Bunlar daha yeni tedaviler.Bu alan hastalar 10 yıl sonra nasıl bir etki göreceği olmaması” diye konuştu.
“Her etkilerin yan etkileri olabilir ama bu kar zarar riskleridir” diyen Dr. Özgün, “Kontrol edilebilir ve kabul edilebilir yan etkilerdir. Bu hastaları tedavi görmez özellikle Tip 1 hasta 2 yaşını zor gören hastalar ve bu risk alınmak zorundadır.Tedavi için alt yapımız, hastane yönetimimiz bu konuda her türlü imkan sağlayan.Birçok yerde aşağı yanımızda yok, daha dahi yerlerde noktalar var.Rahat bir şekilde uygulayacağımız bir hastaneye randevusuz bakıyoruz” şeklinde konuştu.
SMA kurumlarının daha fazla tarama izni dahil olduğunu kaydeden Dr. Özgün, “Son birkaç yıldır yeni doğan hanedanı tutuluyor. Müdürlük ve Sağlık Bakanlığı aileye her türlü imkanı elde etmekta, ailelere ulaşıpsu randevu ayarlıyor ve nöroloji uzmanı olan bir yere yönlendirmekte.Biz de onların randevularında aciliyetlerine göre bakıyoruz” ifadelerinde bulundu.

Exit mobile version