Migren aşısı atak ağırlığı ve ağrı yoğunluğuna karşı etkili

Migren aşısı atak ağırlığı ve ağrı yoğunluğuna karşı etkili

Nörolog Dr. Ümit Eren, migren tedavisine yönelik olarak üretilen ilk yerleşim yeri ‘migren aşısı’ olduğunu belirterek bu tedaviyle hem atak tehdidin hem de ağrı yükünün azaltılmasını söyledi. Dr. Eren bu yöntemin, koruyucu tedavilere tavsiyelere yanıt vermeyen ya da bu tedavilere tolere edemeyen ve ayda 4’ten fazla atağı olan sonlandırmayı tavsiye etti.
Acıbadem Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Eren, şiddetli baş ağrısı atakları ile kendini gösteren, engelleyici bir hükümet hastalığı olan migren ve ameliyat için son yıllarda çalıştırmaya başlayan migren aşısı hakkında önemli bilgiler verdi. Dr. Eren, migrenin en sık görülen belirtilerini “Genellikle tek taraflı, genellikle şakaklarda, bazen göz ve göz arkasında bazen de alında, başın arka cephede yerleşen zonklama yönlendirmeyi baş ağrısı, akıntı, genişleme, sese ve kokuya hücum, kelime bulma gücü, donukluk, Yatakhanede oturma ve hareketle artan baş ağrısı” olarak sıraladı.
Migrenin en sık rastlanan çeşitlerinin işitsel ve aurasız migren olduğunu söyleyen Dr. Eren, “Auralı migrende ağrı çalışması 5 ila 60 dk önce parlak ışık çakmaları, genel görüş gibi görsel gösterimler, baş genişletme, konuşmada bozulma, tek taraflı uyuşma ve güçsüzlük gibi hareketlerini görebilir. Bu bazen baş ağrısı ile beraberinde de gözlemlenebilir” dedi. Migreni tetikleyen faktörler arasında stres, hormonal değişiklikler (adet dönemleri), beslenmeyi sürdürmesi, uykuyu yönetmeliği (fazla uyumak veya az uyumak), ilaçlar (doğum kontrol hapları, menopozda kullanılan hormon grupları) mevsim boyunca, bilgisayar oyunları, parfüm gibi güçlü kokular, aşırı kahve, kafein ve bazı gıdaların yer aldığını dile getirdi.
“İki farklı tedavi yöntemi var”
Migren incelemesinin nöroloji uzmanının ayrıntılı olarak dinlemesi, ayrıntılı olarak dinlemesi, ayrıntılı ayrıntılı muayenesi ve sonra ayrıntılı tanı için büyük olasılıkla istemesi ile konuştuğunu ifade eden Dr. Eren “Bu tedavi, atağı en kısa sürede sonlandırmaya yönelik ağrı tedavisinden oluşur. Ağrı kesiciyi sık sık almaktan kaçınılmalı, zamanında ve gereken dozda ağrı bitişinde. Gereksiz yere ağrı kesici kullanımı uzun dönemde her gün gelen baş ağrıların nedeni olabilir. Ayda 3 ya da daha az migren atağı geçiren kişiler atak tedavisine başlar. İkinci servis şekli ise koruyucu bakım, yani migren ağrısının dış hatlarını engellemeye yönelik düzenli bir tedavidir; ayda 4 ve daha fazla ağrılı olan uygulanır. Bu tedavi ile ağrının hafifletilmesi ve azaltılması hedeflenir. Hastaya her gün ilaç tedavisi başlanır, böylece hem hayat kalitesi artırılır hem de gereksiz ve fazla ağrı süresinin sonunda önüne geçilir. Bu durumda genellikle en az 6 ay süre ile sürekli ilaç kullanılır. Bu tedavi migrenin tetikleyicilerine ek olarak kullanılan ilaçlara sahip olduğu kronik bulaşıcı ve hücrelerini dengelemeye göre hasta ile birlikte nörolojı uzmanı tarafından görülenler” diye konuştu.
“Doğruda migren tedavisine yönelik üretilen ilk ilaç: Migren iğneleri”
Eren son yıllarda Migren Aşısı olarak bilinen ve aslında bir aşı değil bir ilaç tedavisi olan yöntemden de bahsetti. Eren migren aşısı ile ağrısının genelinin engellendiğini ve muhtemel atakların önüne geçildiğini söyledi.
Bugüne kadar, migrenin koruyucu kullanılan tedavilerin tümü başka kronik hastalıkları tedavi etmek için üretilmiş ve migrene de verildiği görüldüğüüp kullanılan ilaçların olduğunu vurgulayan Dr. Migren aşısının şu an için maliyetinin yüksek olduğunu söyleyen Dr. Eren “Bu nedenlerle öncelikle koruyucu tedaviler başlanıp yanıt alınamayan ya da bu kararlarda tolere edemeyen ve ayda 4’ten fazla atağı olan yıkıcı nöroloji uzmanınca uygun görülen idam uygulanır. Enjeksiyon yerinde ağrı, kaşıntı ve kabızlık en sık görülen yan etkilerdir, bunun dışında ciddi bir yan etki bildirilmemiştir. Ayda bir (ilk ay yükleme dozu) uygulanır, en az 3 ay boyunca performansının tavsiyesine göre süresi 6 ay veya 1 seneye kadar uzatılabilir. Diğer koruyucu tedavilere bir hakimiyet de olduğu gün itibari ile yönlendirmedir” diye konuştu.

Exit mobile version