MS hastalığında erken tanı hastalığını azaltıyor

MS hastalığında erken tanı hastalığını azaltıyor

Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz (MS) hastalığı ile ilgili her yıl mayıs sonunda çarşamba günü, çeşitli etkinlikler düzenlenerek toplumsal yapının temellerini amaçlıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Yaprak Alper, “Kol ve bölümdeda uyuşukluk, güç ve denge kaybı, kramp, çift görme, konuşma bozukluğu, terleme, yorgunluk, basınç gibi yakınlar 24 saat uzun sürüyorsa kişi MS atağı kalması olabilir. Çıkış erken tedavisi, ileride hasar bırakmasını engelleme” dedi.
Medicana International İzmir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Yaprak Alper, genellikle 29-32 yaş arasında başlayan ve daha sık görülen MS enfeksiyon ataklar halinde kendini gösterdiğini; Ancak her bireyin farklı ilerlediği için kişilerin de kişiye özel olarak planlanması gerektiğini söyledi. Alper, MS atakları ile ilgili, “Kol ve bölümde uyuşukluk, korkulanma, iğnelenme, güç kaybı, spazm, kas sertliği, kramp, ağrı, güç kaybı görme, kayıp, çift görme, tahliye kaçırma, boşaltma aciliyeti, kabızlık, konuşma bozukluğu , cinsel işlev yapı, denge kaybı, gecikme, ömür, süre, kısa ömür bellek hücreleri gibi yakınmaların bir ya da bir kaçı, en az 24 saat hatta bazen günler ve haftalar sürüyorsa, kişi MS atağı kalması olabilir” diye aktardı.

MS nasıl tedavi edilir
MS’in seyri gibi tedavi tiplerinin de farklı bilince değinen Nörolog Yaprak Alper, MS tedavisi ile ilgili şu bilgileri aktardı:
“Atak döneminde ilaç tedavisi, belli tipte MS almış hastaların, ataklarının, çıkarılani ya da atak zamanlarında kullanılmış hasarları azaltmak için kullanılan koruyucu tedaviler mevcuttur. Uykusuzluk, kas sertleşmesi, yıpranma sorunları, cinsel problemler ve diğer amaçlara yönelik tedaviler ve buna ek olarak diyet, günlük yaşam düzeninde değişiklikler, yoga, egzersiz süreleri de tamamlama tedavileri arasında yer alır.”

Exit mobile version