Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) nedir? belirtileri nelerdir?

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), bir kaygı bozukluğu türüdür. OKB, tekrarlayan ve zorlayıcı düşünceler ve/veya davranışlar nedeniyle kişinin günlük yaşamını etkileyen bir bozukluktur. Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) nedir? belirtileri nelerdir?

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), bir kaygı bozukluğu türüdür. OKB, tekrarlayan ve zorlayıcı düşünceler ve/veya davranışlar nedeniyle kişinin günlük yaşamını etkileyen bir bozukluktur. Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) nedir? belirtileri nelerdir?

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) nedir?

Obsesyonlar, tekrarlanan, zorlayıcı ve hoş olmayan düşüncelerdir. Kişi, bu düşüncelerden kaçınmak veya onları ortadan kaldırmak için belirli davranışlar yapabilir. Bu davranışlar ise kompulsiyonlar olarak adlandırılır.

Örneğin, bir kişi ellerini aşırı sık yıkama gereksinimi hissedebilir (kompulsiyon), çünkü aksi takdirde hastalık veya enfeksiyon kapacağından endişe eder (obsesyon). Başka bir örnek, her kapıyı en az iki kez kontrol etme ihtiyacı hissetmek (kompulsiyon), çünkü aksi takdirde evinin güvende olmadığına dair endişeleri vardır (obsesyon).

OKB tedavi edilebilir bir bozukluktur. Psikoterapi (konuşma terapisi) ve ilaçlar (antidepresanlar gibi) gibi tedaviler OKB semptomlarını yönetmeye yardımcı olabilir.

 

Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) belirtileri nelerdir?

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) belirtileri kişiden kişiye değişebilir ancak genel olarak aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  1. Obsesyonlar: Tekrarlayan, zorlayıcı, rahatsız edici ve mantıksız düşünceler, hayaller veya içsel imajlardır. Bu düşünceler, kişinin zihnine sürekli olarak geri döner ve yoğun bir kaygıya neden olur. Obsesyon örnekleri arasında, kirlenme veya enfeksiyon kapma korkusu, simetri ve düzenleme ihtiyacı, aşırı şüphecilik, cinsel veya şiddet içerikli düşünceler sayılabilir.
  2. Kompulsiyonlar: Zorlayıcı düşünceleri bastırmak veya önlemek için tekrarlanan davranışlardır. Kompulsiyonlar, genellikle geçici bir rahatlama hissi sağlar ancak kısa bir süre sonra tekrarlanan obsesyonlara geri döner. Kompulsiyon örnekleri arasında, elleri sürekli yıkama, kontrol etme, tekrarlayan sayma, düzenleme, belirli bir sıraya göre yapma, zihinsel tekrarlama sayılabilir.
  3. Kaygı: Obsesyonlar ve kompulsiyonlar nedeniyle yoğun bir kaygı hissedilir. Kişi, tekrarlanan obsesyonlarından ve kompulsiyonlarından kurtulmak için sürekli bir mücadele içindedir. Bu, işlevsellik kaybı, sosyal izolasyon, duygusal ve sosyal sıkıntı, depresyon ve öz saygı kaybı gibi sonuçlara neden olabilir.
  4. İşlevsellik kaybı: OKB semptomları kişinin günlük yaşamını, iş performansını, okul başarısını ve sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilir.

Bu belirtilerden en az biri, OKB tanısını koymak için gereklidir. Eğer bu belirtilerden birkaçını yaşıyorsanız, bir psikiyatrist ya da bir psikolog ile görüşerek OKB hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Exit mobile version