Öğleden Sonra Neden Mayışırız?

Çoğu zaman sabahları işte formda hissederiz. Zihinsel ve fiziksel olarak dirençli, zorlu işler bile bizim için kolaydır. Ancak öğle tatilinden sonra işler genellikle çok farklı bir hal alır. İyi beslendiğimizde ekip toplantısında bazen gözlerimiz kapanır ve patrondan gelen uzun açıklamalara konsantre olamayız. Ama öğle vakti neden bu kadar yorgun hissediyoruz?

Öğleden Sonra Neden Mayışırız?

Dünyanın birçok yerinde öğleden sonra şekerleme yapmak oldukça normaldir. Bu uyku hali rahatlatıcıdır ve insanlar pillerini yeniden şarj edebilir. Ancak Türkiye'de şekerleme hoş karşılanmaz. Özellikle iş hayatında uyuma fırsatı bulan insan yok denecek kadar azdır. Gün ortası yorgunluğu yaygın ve normal bir olgudur.

Dahili Saat İşliyor

Günümüzde birçok uyku araştırmacısı, şekerlemelerin sağlıklı olduğunu ve doğal bir ihtiyaca hizmet ettiğini savunmaktadır. Çünkü dahili saatimiz doğal olarak öğleden sonra saatlerinde küçük bir düşüş yaşamamıza neden olur. Bilim adamları hala tam olarak neden uykumuzun geldiği konusunda tam olarak anlaşamıyorlar.

İç saatimizin yanı sıra, özellikle öğle yemeği saatlerinde yorgunluğun artmasına neden olan başka mantıksal faktörler de vardır. Bunun bir diğer nedeni de öğle yemeğidir. Örneğin, çok fazla karbonhidrat içeren bir yemek, vücudun sindirim için çok fazla enerji kullanması gerektiği anlamına gelir. O zaman zihinsel zindelik için gereken enerjiden yoksun kalırız. Başka bir neden de, vücudun aslında bir şeyden yoksun olması olabilir – örneğin oksijen veya egzersiz.

Derin Uyku Veya Güç Uykusu

Ancak yorgunluğa teslim olmanın kesinlikle sağlıklı olduğu açık görünüyor. Bazı araştırmacılar şekerlemenin kardiyovasküler sistem üzerinde olumlu bir etkisi olduğuna inanırken, diğerleri fiziksel ve zihinsel zindelikte bir iyileşme fark ettiler. Bu nedenle gün ortasındaki durgunluğun üstesinden gelmek için kısa bir şekerleme yapmanız öneriliyor. Ancak bu, uzun bir şekerleme değil, maksimum 20 dakikalık kısa bir dinlenme aşaması anlamına gelir. Bunun rahatlatıcı bir etkisi olmalı ve performansımızı geliştirmelidir.

Ancak, derin bir uyku dönemine girmememiz önemlidir, çünkü o zaman uyanmak daha uzun sürer ve uyku fazı ters tepme eğilimi gösterir. Ayrıca, uzun bir şekerleme yapmak geceleri uykusuzluğa neden olabilir. Çocuklarda durum biraz daha farklı işler. Çocuklar öğle vakti yetişkinlerden daha derin ve daha uzun uyuma eğilimindedirler. Aslında, bir çocuğun ikindi uykusu, gece uykusuna çok benzer. Uyku, çocukların öğrendiklerini daha iyi işleyebilecekleri anlamına gelir ve duygusal dengelerini destekler.

Exit mobile version