Önce madalyaları aldı, ardından yetkililere seslendi: “Organ nakilli sporcular olarak destek bekliyoruz”

Önce madalyaları aldı, ardından yetkililere seslendi: "Organ nakilli sporcular olarak destek bekliyoruz"

Avustralya’da düzenlenen Dünya Nakil Oyunları’nda Türkiye’yi temsil eden tek sporcu olan nakilli Teoman Erdoğan (57), üç madalya ile yurda döndü. Yaşadığını onur ve sevincin çok büyük olduğunu söyleyen Erdoğan, “Gururlu ve sevinçliyim ancak bir o kadar da yola çıkıyorum. Bu oyunlarda çok daha fazla nakilli sporcuyla temsil edilmeli. Bunu yürütmek için de cihazlardan destek bekliyorum” dedi.

Yaklaşık 6 yıl önce nakil olmuştu
Bodrum’da yaşayan ve turist rehberliği yapan eski milli sporcu Teoman Erdoğan, Ekim 2013’te Rahatsızlandı. Şiddetli mide ağrısıyla gittikleri hastanede Erdoğan’a “primier bilier siroz” götürüldü. O dönemde İstanbul’da tedavi gören Erdoğan’ın durumu kötüleşirken, kadavra bölgesinin yazıldığı İzmir Kent Hastanesi’nden gelen telefonla şansı geri döndü. Kadavradan organ bağışının düşük olduğu yetkili kadavradan bağışın çıkmış olmasıyla adeta hayat piyangosunu kaldırmıştır. Erdoğan zaman kaybetmeden İzmir’e geldi. Nakil 26 Ekim 2017’de Kent Hastanesi Sonucu Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü kurucu başkanı Prof. Dr. Murat Kılıç, Doç. Cahit Yılmaz, Opr. Rasim Farajov, Opr. Dr. Zaza Iakobadze, Doç. Dr. Mert Akan, Uzm. Dr Alihan Pirim ve Uzm. Dr. Özgür Bolat’tan oluşan ekip tarafından bileşimi.
Erdoğan nakli sonrası hızla iyileşti ve “organ bağışının hayatı kurtardığının en canlı canlandırmasını yapıyorum” diyerek tekrar spora başladı. Erdoğan, organ nakli ve bağışı konusunda bilgi oluşturabilmek, insanları bu konuda bilinçlendirmek için sporu araç olarak seçti ve organ nakli yapan sporcuların yarıştığı organizasyonlara başladı. Katıldığı yarışmadan sonra “donörüm ve ben başardık” diyen, hayatını bu bağışa borçlu olduğunu dile getiren Erdoğan, 15-22 Nisan tarihlerinde Avustralya’nın Perth şehrinde düzenlenen Dünya Nakil Oyunları’ndan iki gümüş, bir bronz madalya ile döndü. Organ nakilli tek Türk sporcu olarak katıldığı oyunlarda büyük bir gurur yaşadığını söyleyen Erdoğan, idarelere “destek olun” gösterilerinde bulundu.

İlk kez 2019 yılında yarışmaya katıldı
Yeniden spor yapabildiği ikinci çocuğu Kent Hastanesi’nde gerçekleşen nakil işlemleriyle sonuçlandığını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:
Kadavradan bağışın değeri çok büyük. Bu bağış bana hayat verdi. Ama ülkemde bağışlar çok az, yetersiz ve organ bekleyen çok hasta var. Bağışları artırmak için organ nakilli sporcuların katıldığı oyunlar, yarışmalar çok etkili. Bu yarışmalara ilk kez 2019’da katıldım. Mehmet Haberal’ın sporcularına ilave oldum ve İngiltere’de yarıştım. Bu yarışmaya 61 ülkeye yaklaşık bin 500 nakilli sporcu katılmıştı. Pandemi sonrasında yeniden yarışmalar başladı. Geçen yılki büyük çabalarla Avrupa Organ Nakiller ve Diyaliz Sporcuları Federasyonu’na ülke olarak hayranlarımızı kabul ettirdik. Ancak maddi manevi desteğin olmaması için 2022’de İngiltere’deki yarışmaya çok istese de bir arkadaşım katılamadı, ben tek toplantıya gitme durumunda kaldım. Uzun atlamada 3’üncülük ve gülle atmada 2’ncilik kazandık ben ve donörüm. Donörüm diyorum, çünkü onun sayesinde yaşıyorum, yarışıyorum. En son olarak yine tek seferde Dünya Nakil Oyunları’na katıldım. Bu oyunların misyonu çok önemli ve ben bu misyona katkı sağlamak için başta devletimizin, diğer tüm birimlerin desteğini vermek istiyorum. Bu yarışmalarda düzenleme çok sayıda nakilli oyuncunun temsil edilmesi sağlanmalı ve bu koşullar hazır bulunduğunda bu oyunları saklayabilmeliyiz.”

Exit mobile version