“Parfüm kullanımını güneş enerjisini tetikleyebilir”

“Parfüm kullanımını güneş enerjisini tetikleyebilir”

Güneş suçlarının her yaşının, cinsiyetinin ve ırkının görülebilmesiyle birlikte erkeklere göre daha sık görmenin gökyüzünü çizmek Dermatoloji Kliniği’nden Uzm. Aslı Tokmak, “Özellikle ailesinde güneş enerjisi alerjisi olanlarda, ciltlerde egzama olanlarda, saldırganlığı tetikleyen ilaç kullananlarda, parfüm ve dezenfektan gibi kimyasalları tetikleyebilen kimyasal ürünler uzun süre kullananlarda güneş alerjisi görülme riski daha fazladır” dedi.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Dermatoloji (Cildiye) Kliniği’nden Uzm. Dr. Aslı Tokmak, yaz gözlemlerinde görülen güneş alerjisi konusunda uyarılarda bulundu.

“Güneş yanığıyla karıştırılmamalı”
Güneş ışınlarının, kabukları güneş ışınlarına maruz kalması sonradan kızarıklık, şişlik, kaşıntı ve komplikasyonlarla seyreden bir cilt hastalığı olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Tokmak, “Çoğu zaman güneş yanığı ile karıştırılan bu durum, güneş yanığından kaynaklanır. Güneş yanığını vurmak açık tenli yansımaları güneş uzantılarına uzun kenarlı yerleşik sonrası yaklaşık olarak 12-48 saat içinde ciltte ağrı, kızarıklık ve su eğilimli şekilli görünürken, güneş konuşma radyasyonu için güneş uzantılarına 1-2 dakika gibi kısa bir süre boyunca bir genişleme bile yeterli hale gelmesi” diye.

“Kaşıntı ve kızarıklık görülebilir”
Güneş ikliminin belirtilerine değinen Uzm. Dr. Güneş ışınlarının temas halinde olmaktan çıkıp birlikte bazen diğer alanlarda da görülebilmektedir” şeklinde konuştu.

“Kadınlarda daha fazla görülüyor”
Güneş suçlarının her yaşının, cinsiyetinin ve ırkının görülebilmesiyle birlikte erkeklere göre daha sık görülmesinin ötesine geçen Uzm. Dr. Güneş suçlarının sebebinin henüz net olarak bilinmediğini söyleyen Uzm. Dr.

“Kısa sürede şikayetlerin durdurulmasını teşhis koymayı hızlandırabilir”
Tanı koyma sürecinden bahsetmeen Uzm. Dr. Kişinin kullandığı ilaçları da bunu tetikleyebileceği için saklama öyküsünde ilaç kullanımı da mutlaka sorgulanmalıdır. Fototest de tanıyı koymakta yardımcı oluyor.”

“Güneş koruyucu kremler tercih edilebilir”
Güneşin zararlarından korunmak için ciddiyet tavrı hassasiyet veya kısıtlamaların yükünün azaltılabileceğine dikkat çekici Uzm. Tokmak, “Öncelikle hücrelerin zararlı ışınlarından korunmak gerekir. Bunun için özellikle yaz koruması saat 10.00-16.00 arasında güneşe maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. Şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye kullanımı da güneşten korunmayı sağlar. Kıyafet ve aksesuarlara rağmen açıkta kalan bölge için güneş koruma ürünleri gerekir. Güneş koruyucu kremler hem UVA hem de UVB’ye karşı koruyucu özellikte olmalıdır. Özellikle yaz tatilinde güneş koruyucu kremlerin üzerine binerken her 2-3 saatte bir yenilenmesi gerekmektedir” dedi.

“Yoğurt ve diş macunu keşifli”
Güneş gözlüklerine iyi geldiği düşünülerek yoğurt, diş macunu, bal gibi ürünlerin kullanılması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Alerjiye iyi gelen aslında bronşye neden olabilecek etkeni saptamak ve güneşten en üst düzeyde korunmayı sağlama” muhafazasında bulundu.

“Güneşten korunmak koruma şeklidir”
Tedavi yollarını anlatan Uzm. Dr. Kullanıcının güneşten korunmak için koruma basamağını oluşturur. Kaşıntı hissini hafifletmek için bazı kremler ve ilaçları almak. Kaynak noktaları fototerapi uygulaması ile bir yerde güneşe maruz kalan kısımlara ultraviyole ışık kullanmak cilt bu geliştirmeye alıştırılır” yazarak bunları ayrıca noktaladı.

Exit mobile version