Plasebo etkisi beyin eğitiminde de işe yarar

Bir deneyin ortaya koyduğu gibi, öğrenme veya beyin jimnastiği, etkinliklerine ikna olduğumuzda daha çok işe yarar. Buna göre, egzersiz yapanların beyin egzersizlerinden olumlu beklentileri olduğunda bilişsel performans daha fazla artar. Öte yandan, onlara zaten faydası olmadığı önerildiyse, öğrenme etkisi orta düzeye kadar düşer. Tıptan bilinen plasebo ve nocebo etkileri, okul, iş ve demansın önlenmesi için potansiyel olarak önemli bir bulgu olan zihinsel eğitim ile de çalışır.

Plasebo etkisi beyin eğitiminde de işe yarar

Plasebo ve nocebo etkileri tıptan ve ilaç testlerinden iyi bilinmektedir: Terapötik etkinin – örneğin ağrı kesicilerle – üçte birine kadarı, bilinçsiz beklentilerle karakterize edilen bu etkiye kadar izlenebilir. Bununla birlikte, ilginç bir şekilde, plasebo etkisi tamamen psikolojik bir durum değildir: Biyokimyasal olarak tespit edilebilir , beyin stimülasyonundan etkilenebilir ve denekler yalnızca sahte bir tedavi gördüklerini bildiklerinde bile çoğu kez işe yarar.

Manipüle edilmiş beyinlerde eğitim

Peki ya bilişsel eğitimdeki plasebo etkisi – örneğin kelime öğrenme veya çalışma belleğini geliştirmek için beyin jimnastiği yapılmalı mı? Bu konuda araştırma yapan uzmanlar, başlangıçtaki durumlarını belirlemek için yaklaşık 200 deneğin tamamına çeşitli bilişsel parametreler üzerinde kapsamlı testler yaptırdılar. Bunu, tüm katılımcılar için on oturumluk bir eğitim aşaması izledi.

Vurgulanan nokta: Teste katılan kişilerin yarısı önceden, eğitimin olumlu beklentilerinin özellikle dile getirildiği bir telkine maruz kaldı – onlara neredeyse tüm alanlarda zihinsel performansta bir gelişme olasılığı verildi. Diğer yarısına ise antrenmanın, çalışılan belirli bir alandaki performansı artırırken, diğer alanlardaki bilişsel performansı azalttığı söylendi. Bu plasebo ve nocebo önerileri, grupların eğitim aşamasında farklı zorluklarda ara testler almasıyla desteklendi.

Eğitim aşamasında, her iki gruptan katılımcılar ya çalışma belleğini güçlendirmek için belirli egzersizleri ya da genel bilgi üzerine çoktan seçmeli sınavları tamamladılar – araştırmalara göre bilgiyi güçlendiren ancak işleyen belleği güçlendirmeyen bir kontrol görevi.

Olumlu beklentiler içinde olanlar daha fazla gelişti

Sonuç: Araştırmacılar, eğitim aşamasının sonunda deneklerin bilişsel yeteneklerini tekrar kontrol ettiğinde, bariz farklılıklar olduğunu gördüler. Uzmanlar, “Son testte, plasebo grubundaki insanlar nocebo manipülasyonuna maruz kalanlardan önemli ölçüde daha iyi performans gösterdi” diyor. Her iki eğitim türünde de, plasebo grubundaki katılımcılar genel zihinsel performanslarını iyileştirdi, ancak bilgi yarışması kontrol grubunda hafıza eğitimi grubuna göre daha az.

Bununla birlikte, plasebo etkisi, bilişsel yeteneklerin tüm alanlarında aynı olumlu etkiye sahip değildi: “Sonuçlar, akıcı zeka, bilişsel esneklik ve işleyen belleğin, pozitif beklentinin etkisinden, uzamsal biliş ve seçici görsel dikkatten daha fazla yararlandığını gösteriyor”. ekibi açıklıyor. İlk alanlarda, plasebo grubundaki katılımcılar, nocebo meslektaşlarına göre önemli ölçüde daha fazla gelişme gösterdi, ancak son ikisinde durum böyle değildi.

Exit mobile version