Prof. Dr. Çeliktaş: “Skolyoz riskine karşı düzenli kontrol şartı”

Prof. Dr. Çeliktaş: "Skolyoz riskine karşı düzenli kontrol şartı"

Aynaya iskeleti seviyeleri arasında eşitsizlik ve bel çukurlarındaki asimetrinin skolyoz hastalığıyla ilgili önemli ipuçlarını kaydeden Medline Adana Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. yapılmadan da tedavi edilebildiğini söyledi.
Skolyoz, embriyo gelişimsel kusurları nedeniyle oluşabildiği gibi hızlı büyüme, genetik faktörler veya sinir ve kas enfeksiyonu tümörlerine bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor. Ancak günümüzde skolyozun tipine göre, farklı zamanlarda, farklı işlemler gerçekleştirilerek yüz güldürücü sonuçlar alınabiliyor.

ileri deformitelerde sorun büyüyor
Skolyozun arkadan vücudun normalde düz bir hatta yerleşmesi gereken omurganın sağa veya sola doğru 10 derece üzerindeki eğriliği olarak tanımlandığını anlatan Prof. ileri deformitelerde iç organların yerleşiminin de problemli hale geldiğini vurguladı.

Kritik eşik “10 derece”
Çeliktaş, “Normalde, her 10 muhafaza içinde 10 derecenin altında işlev veya sağlık sorunu oluşturmanın eğrilikler bulunur. Ancak bunlar tıbben normal olarak kabul edilir. bu eğrilik ise 10 derecenin üzerine çıkarsa artık skolyoz kabuğundan bahsedilmelidir” dedi.

Tedavi seçenekleri değişiyor
Skolyozun sebebi olduğu eğriliğin, bazen omurgaya arkadan gövde ve düz durulduğunda bile fark edilebildiği gibi bazen de bu net şekilde olmadığı için ancak bir doğru eğilme, kontroller ve röntgen filmlerinin anlaşılabildiğini kaydedeni Prof. bağlı olarak; gözlem, korse, egzersiz veya cerrahi yolla tedavi edilebildiğini söyledi.

Ayna karşısında fark edilebilir
Hastaların aynaya bakışında omuzlar ve bel oyuklarında görebilecekleri değişkenler, Prof. Dr. Skolyoz, doğumsal kemik anomalilerine ve kas yapısına bağlı olabileceği gibi en çok da büyüyen çocukta nedeni ortaya çıkan şeklide ortaya çıkar.

Ameliyatsız tedavi mümkün
Prof. Varlığı gibi araştırmalar de öne çıkıyor.Örneğin, kemik anomalisine bağlı bir skolyoz hastasının 2 yaşında ameliyat olması gerekirken, 11-12 yaşında bir çocuğu 25 derece olan skolyozu korse tedavisi ile edilebiliyor. Önem kazanmayı” dedi ve erken tanımanın önemi vurgulandı.

İşlemlerde ileri teknolojiler kullanılıyor
Geçmiş incelemeler skolyoz vakaları cerrahlar tarafından yüksek yetenekli olarak değerlendiriliyor ve bu hastaların ameliyat edilmesinden kaçınılıyordu. Ancak günümüzde skolyoz cerrahisinde büyük ilerlemeler olduğunu aktaran Prof. anlattı.

Exit mobile version