Prof.

Prof.

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Sızmaz, beyaz zeminlere bakıldığında görülen küçük toz tanecikleri, halka ve bulut gibi şekiller ya da anışık çakmalarının, kişi özellikle 45 yaş üzerindeyse, ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceğini söyledi.
Acıbadem Adana Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Sızmaz, gözlerde uçuşma ve ışık çakması gibi yakınlar hakkında önemli bilgiler verdi. Bu tarz görme sorunu yaşayanların, özellikle veya gökyüzü çeşitli parlak zeminlere bakışında küçük toz tanecikleri, halkalar ve bulutçuk gibi şekiller gördüklerine değinen Prof. ‘ veya ‘camsı cisim’ diye çevrilmişen yapı oluşturur. Yapısında yüzde 98-99 oranında su bulunan vitröz, görme üretiminin sağlanmasında çok önemli role sahiptir. Vitröz, göz küresi duvarının iç yerinde bulunan retina ile bebeklik döneminde çok sıkı temasta ve yer yer yapışık haldedir. İlerleyen yaşla birlikte, biyokimyasal yapıdan meydana gelen değişiklikler sonucunda vitröze yumurta akı kıvamını veren jel yapı sıvılaşır. Bu da vitrözün retina hasarın yaralanması ile sonlanır. Normal yaşlanmanın bir süreci olan bu sıvılaşma – ince parlak ışıkta ve beyaz zeminde belirgin olan uçuşan cisimcikler görünümüne yol çiçekleri” dedi.

“Fotoğraf makinesinin flaşına benzer patlamalar”
Dr. Sızman, vitrözün retinadan sağlıklı bir şekilde sonuçlanması sonucunda bu çakmaların azalarak söndüğünü, buna rağmen uçuşmaların devam edebileceğini sözlerine ekledi.
Bu ayrılmanın her zaman yerine getirmediğini, retina ve vitröz arasındaki yapışıklığın çok sıkı olduğu bazı parçacıkları retinada yırtık meydana gelebileceği ve hatta vitröz içinde kanamanın şişelebileceğinini anlatan Sızmaz “Retinada meydana gelen yırtıklar, retinanın bulunduğu yerde genişletmelere (retina dekolmanı) yol açabilir. Hem retina dekolmanı hem de vitröz içine kanama, acil vitreoretinal cerrahi gereksinimi ani görme kaybı nedenlerindendir. Zamanında ameliyat edilemezse her iki durum da kalıcı görme kaybı ile sonlanabilir” diye konuştu.
Bundan başka, ayrılmanın tam sağlıklı olamadığı yapılar retina unsurları zar veya sarı nokta (görme noktası) delik oluşabileceğini ve vitreoretinal cerrahi gereksinim bir tabloya yol açabileceğini dile getiren Sızman,” Bunlara ek olarak, göz içi sızıntılarında ve yaşamaya bağlı vitröz içinde kristalin depozitler yapımında da uçuşma şikayetleri olabilir.Özellikle 45 yaş üzerinde kalıcı görme haklarına kadar gidebilen ciddi zorluklara yol açabileceği için uçuşma yakınları olanların bu durumu hafife almayıp, mutlaka en kısa sürede tüm hekim gözü ve yetkin retina muayeneleri olması gerekir” ifadeleri kullanıldı.
Muhtemel bir yırtığın retina dekolmanı oluşmadan yakalanması halinde yırtık etraflarının lazer kullanımı cerrahi yöntemine gerek yırtılmaz çözülebileceğinin gökyüzü çizen Prof. Dr. muayenenin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Exit mobile version