Saçı Tıraş Etmek, Daha Hızlı ve Daha Kalın Uzamasını Sağlar Mı?

Tıraştan sonra saçların daha hızlı, daha kalın ve daha koyu çıktığına dair inatçı bir inanç var. 1928 gibi erken bir tarihte, bu konuda tıraşlı deri ile tıraşsız deriyi karşılaştıran bir çalışma yapıldı (sakal kıllarıyla ilgiliydi, çalışmaya dört kişi katıldı).

Saçı Tıraş Etmek, Daha Hızlı ve Daha Kalın Uzamasını Sağlar Mı?

1970 yılında, beş deneğin bir süre boyunca sadece bir bacağını traş ettiği başka bir çalışma yapılmıştır . Sonuç: Saçın büyümesi, rengi veya yoğunluğu açısından hiçbir şey değişmez. Öyleyse neden söylenti bu güne kadar hayatta kalabiliyor?

Vücut Kıllarının Döngüsü

Bir saçın ne kadar hızlı uzadığı ve vücutta ne kadar kaldığı başta yaş, cinsiyet, genetik yatkınlık ve tabii ki vücudun hangi kısmı olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. Başımızdaki saçlarımız ortalama 7 yıllık bir ömre sahiptir ve haftada yaklaşık 2,5 mm uzar. Kaş kılları yarısı kadar hızlı uzar ve sadece birkaç ay “yaşar”. Sakal ve koltuk altı kılları da sırasıyla haftada 2,8 mm ve 2,1 mm hızla uzar. 100 ila 150 gün arasında kirpiklerin oldukça kısa bir ömrü vardır. Tek tek saçların yaşam döngüleri farklı olduğundan, genellikle saçlarımızın tamamını aynı anda kaybetmeyiz.

Ancak kılların yaşam döngüsü boyunca ne sıklıkla kesildiği, vücuttaki kıl kökü bunu fark etmediği için büyümesini değiştirmez.

Yeni Büyüyen Saçlar Neden Daha Kalın Görünür?

Hala efsaneye bağlı kalmamızın çeşitli nedenleri var. Bir yandan, ergenliğin başlangıcındaki sakal tüyü genellikle seyrek görünür, birkaç tıraştan sonra sakal büyümesi önemli ölçüde daha güçlüdür. Ancak bu, saçın daha fazla filizlenmesini sağlayan erkek hormonlarından kaynaklanmaktadır.

İnsan saçı, kökten uca aynı kalınlıkta değildir, ancak renkli bir kalem gibi bir noktaya doğru incelir. Tıraş sırasında uç şimdi kesilirse, daha kalın olan sakal kalır ve böylece saçın daha kalın çıktığına dair optik bir yanılsama yaratır. Ek olarak, tıraştan sonra saçlar aynı uzunluktadır ve aynı zamanda uzar, bu da okşadığında saçın daha kalın ve daha güçlü olduğu hissini yaratır.

Yeni Büyüyen Saçlar Neden Daha Koyu Görünür?

Kesilmiş veya traş edilmiş saçlar, başta güneş ışığı olmak üzere çeşitli çevresel etkilere maruz kalmış ve bu nedenle biraz açılmıştır. Bu nedenle, yeniden uzayan saç, başlangıçta kaçınılmaz olarak daha koyu olur.

Doğru tıraş için ipuçları:
Jilet yanığı ve batık tüyleri geçmişte bırakmak için, nasıl düzgün tıraş olacağınıza dair birkaç ipucunu bir araya getirdik:

Tıraş için alternatifler:
Islak tıraş hızlı, ucuz ve ağrısızdır. Bununla birlikte, birçok kadın bir alternatif ister, çünkü bakımlı bir görünüm elde etmek için sık sık tıraş olmak gerekir, cilt tahrişi gelişebilir, vb. Bir alternatif, ağda veya epilasyon ile tüylerin alınmasıdır. Hassas ciltler için önerilmese de kimyasal ajanlarla epilasyon da mümkündür.

Exit mobile version