Siirt’te sigarayı bırakanların sayısı her geçen gün artıyor

Siirt'te sigarayı bırakanların sayısı her geçen gün artıyor

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kanser Tarama Birimi ve Sigara Bıraktırma Polikliniğinde görev yapan Dr. Büşra Eskifuruncu, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde sigaranın zararları ve sigara bırakma yöntemleri hakkında kullanıcıya bilgi verdi.
Tütün ailesinin dünyada her yıl çoğalan insanın ölümüne sebep olduğunu dile getiren Dr. Eskifuruncu, tütün bağımlılarına uyguladıkları tedavi yöntemleri ile sigara tiryakisi halkın sigara kullanımından kurtardıklarını söyledi.
Siirt’te her hafta aktif olarak poliklinik hizmeti verdiklerini ifade eden Dr. Eskifuruncu, “Haftanın belli bir oluşumu yapma sebebimiz de genel eğitimler elde etmek. Kişi ise sigarayı bırakma konusunda gözlemciyse şimdiye kadar sabretmesini görmek için yani gerçekten karalı ve özellikle salı gününe kadar bekleyebilecek mi bunu görebilmek adına böyle bir yöneticimiz var. Her hafta salı günü hizmet veriyoruz. Randevularımız normal poliklinik randevularından daha farklı olarak kişinin sosyal güvencesi olmasa bile faydalanabilmesi için MHRS üzerinden değil bize telefon ederek veyahut ta görünenken randevu defterine isim yazdırarak randevunu gördükleriler. Hasta sayılarımız günlük 10 ile 20 arasında değişiyor. Yeni hastalarımız ve kontrol hastalarımız var. İlk bakışımız hastamıza 15 yaşından sonra kontrole çağırıyoruz. Bu şekilde takibimiz 3 ile 6 ay arası devam ediyor” dedi.
Hastaların durumlarına destek göre ilaç tedavisi uyguladıklarını dile getiren Dr. Eskifuruncu, “Tedavi sağlık bakanlığımızın idame derecesinde nikotin tedavisi veya ilaç tedavisi diye kendi içinde ayırıyor. Her ağırlık o anki sağlık yöntemine göre vücut kullanımına göre kullanılan ilaç yöntemine göre yöntemine göre detaylandırdığımız ve ona göre karar vermesi bir durum. Her hasta maalesef almaya uygun olmuyor. Biraz kişiye göre hareket etmesi gerekiyor. Hasta başvurumuz 2022 yılı içerisinde yeni hasta olarak 500 kontrol olarak bin 200 şeklinde. Yeni hasta başvurumuz şu anda 170 civarlarında” şeklinde konuştu.
30 yıldır sigara kullandığını söyleyen 50 yaşındaki Ahmet Açıkgöz adlı vatandaş, sigarayı güçlendirmek için tedavi olduğunu belirtti. Açıkgöz, “İnşallah hocanın desteğini ve vereceği ikram ile sigarayı bırakacağım. Şu anda bu benim ilk seansım. İlaçımı alıp 15 gün sonra kontrole geleceğim. Şeker ve tansiyon hastasıyım. Sigarayı artık sevmek istiyorum. Bünyemi rahatsız ediyor. Nefes alma. Bazen geldiğimden çıktığım zaman zorlandığım oluyor. Onun için inşallah hocamın desteğiyle sigarayı bırakacağım. Herkes buraya başvursun. Bu tütün illetinden sığınmak istiyoruz. Ben sigara iç herkese tavsiye ediyorum. Gelsinler muayene olsunlar ondan sonra inşallah onlar da sigarayı bırakacaklar” diye konuştu.

Exit mobile version