Sol Tarafa Dönerek Yatmak Kalbe Zarar Verir Mi?

Kalp vücudun sol tarafında yer alır. Uyurken bu taraf aşağıdaysa kan pompalama organına daha fazla ağırlık biner. Bu kalbe zarar verebilir mi? Bu onu daraltabilir mi? Bu nedenle, kalbi rahatlatmak için sağ tarafta uyumak daha mı iyi?

Sol Tarafa Dönerek Yatmak Kalbe Zarar Verir Mi?

Dünya çapında çalışmalar yapan kardiyologlar “Bu saçmalık” diyor. “Sağlıklı bir kalp için, hangi tarafta uyuduğunuz önemli değil, duşta da baş duruşu yapabilirsiniz.” ve şeklinde ekliyorlar.

Sağlıklı Bir Kalp İçin Daha Fazla Çalışmak Sorun Değil

Uyurken kalbin sol tarafta biraz daha zorlandığı doğrudur. Yatarken – hangi tarafta olursa olsun – bacaklardan ve karından göğüs boşluğuna daha fazla kan akar, bu nedenle kalp sistemik dolaşıma daha fazla kan pompalamak zorundadır. Sol tarafa dönüp uyuyorsanız, kanın sol atriyuma akışı biraz engellenir. Bu nedenle kalp, yasal duruma göre biraz daha fazla çaba göstermelidir.

Ancak Burkhard-Meier, sağlıklı bir kalbin bununla kolayca başa çıkabileceğini söylüyor. Ek zorlamaya uyum sağlar: “Basınç değişir, ancak kalp normal şekilde pompalamaya devam eder.” Her durumda, vücudun sağ tarafında uyumak, sağlıklı bir pompalama organı için koruyucu bir duruş olarak uygun değildir.

Kalp Hastaları Sol Tarafa Yatmaktan Kaçınırlar

Bununla birlikte, hikaye hiç yoktan yaratılmamıştır: kalp hastaları için sol veya sağ tarafta uyumaları büyük bir fark yaratır. Burkhard-Meier, “Geceleri bir hastanenin kardiyoloji servisine giderseniz, hastaların hepsinin sırt üstü veya sağ tarafta uyuduğunu göreceksiniz” diyor. Kalbi yeterince atmayan kalp yetmezliği olan kişiler, uyurken sol tarafa geçmekten kaçınırlar. “Sıklıkla doktorlarına sorulmadan artık sol tarafa yatamayacaklarını söylerler.” Daha sonra nefes darlığı yaşarlar, ve kalp yarışı kapatmaya başlar veya genel olarak iyi hissetmez.

Burkhard-Meier bunun nedenini şöyle özetliyor: Hasta bir kalp, kulakçığa gelen yüksek hacimli kanı yeterince hızlı pompalayamaz. Bu akciğerlerde kan birikmesine neden olur. Kalbin pompalama zayıflığı sonucu damarlardaki basınç göstergeleri alarm verir. Vücut daha sonra kalp debisini artırmaya çalışır, ancak kalp sorunu olan bir hastada bu pek de mümkün değildir. Sonuç nefes darlığı ve çarpıntıdır. Burkhard-Meier, “Sağ yanal pozisyon ise yetersiz kalbi rahatlatır” diyor.

Bu nedenle, kalp çarpıntısı ve nefes darlığı nedeniyle sol tarafa yatma konusunda büyük sorunları olan herkes bir doktora görünmeyi düşünmelidir: bunlar kalp hastalığının habercisi olabilir.

Exit mobile version