“Sünnet oldubittiye getirilmemelidir”

“Sünnet oldubittiye getirilmemelidir”

Çocuklara 3-6 yaş arası Fallik Dönem olarak tavsiye edildiğini Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Teoman Şen, “Bu dönemde cinsel kimlik gelişiminin bilindiği. Özellikle bu dönemde cinsel organlar üzerine yapılacak cerrahi girişim travmatik unsurları içerebilmekte ve ruhsal gelişim üzerine ciddi etkileri gözlenmiştir. Bu nedenle sünnet oldubittiye getirilmemelidir” dedi.
Sünneti, kısaca penisin bölmesi örten derinin cerrahi olarak çıkarma işlemi olarak tanımlayabileceğimizi söyleyen Medicana Sağlık Grubu Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Teoman Şen, “Sünnet, erkek göçmenler ki en önemli dönüm noktalarından komşu. Doğum sonrası dönemde cinsel sağlık açısından, sünnetin bir operasyonda titiz davranması çok önemlidir. Ameliyathane ortamı ve uygun anestezi ile yapılan sünnet günübirlik bir cerrahi işlemdir. Çocuğunun uzun süre hastanede yatmasına gerek yoktur. İşlem sonrasında hastanede 2-3 kullanım genellikle yeterli olmaktadır. Sünnet kullanmak her yaşta yapılabilen bir operasyonla birlikte zamanlaması oyunun psikolojik dünyası için büyük önem barındırır.” dedi.

Sünnet kaç yaşında yaptırılmalıdır
Cerrahi dişin, çocuk ve yakınları için stres ve anksiyete kaynağı olduğu için bu nedenle ameliyat öncesi hazırlık kadar psikolojik hazırlığın da çok önemli olduğunu ifade eden Op. Dr. Bu nedenle arıtma olarak sınırlandırılması bir durum yoksa sünnetin 2 yaşlanmadan önce ya da 6 işleminden sonra yapılması tavsiye edilmektedir” diye konuştu.
Sünnetin faydalarını birkaç madde ile sıralayan Op. Dr. Şen, şunları söyledi:
Hijyen: Sünnet, penisi yıkamayı kolaylaştırır. Bununla birlikte, sünnetsiz penisleri olan öğretim üyeleri, sünnet derisinin ruhu düzenli olarak yıkaması öğretilebilir.
Çalıştırma yolunda azalan risk: 1 yaş altında erkek çocukların sünnet gerçekleştirme yolu tehlikeli riski 8 ila 10 kat azaltmaktadır. Erken dönemde görülen indirme yolu yıkımlarından daha sonra yapılan harcamalara neden olabileceğinde tehlikelidir.
Erken boşalma: Sünnet işlemi yapılan erkeklerde erken boşalma sorununu görme olasılığını sünnet işlemi yapılmayan erkeklerle aynı. Erken boşalmanın daha sık görülmesi gibi bir bilimsel veri yoktur.
Cinsel yolla bulaşan bulaşma riskinde azalma: Sünnetli dersler, HIV de dahil olmak üzere sifiliz ve gonore gibi bazı cinsel yolla bulaşan bulaşmaya yakalanma riski daha yetersiz.
Penis problemlerinin devam etmesi: Bazen sünnetsiz penis üzerindeki sünnet alayının geri getirilmesi zor veya imkansız olabilir (fimozis). Bu durum sünnet derisinin veya penisin başının iltihaplanmasına neden olabilir.
Penis kanseri riskinin sonunda: Penis kanseri nadir görülen bir kanser türüdür. Sünnetli erkeklerde penis kanseri riski sünnetsizlere kıyasla 22 kat azalmaktadır. Bununla birlikte sünnet olan kadın cinsel partnerlerinde rahim ağzı ağzı de daha az görülür.”
Diğer yandan talep edilen emzirme sünneti için en önemli şart oyunları ek bir sağlık korumasından korunma ve cinsel organın bu işlemeye uygun olması gereken Op. Teoman Şen, “Yenidoğan sünneti yapılan bebeklerde hava yolunun risk azalması. Nitekim pek çok bilimsel getirmez bebeklerin doğum yoluna kadar sünnetli olan grup oranları 8 ile 20 kat daha fazla yakalandığı kabul edilir. Lokal anestezi ile yapılabilir. Sünnet işlemi sonrası bakım kolaylığı. Sünnet sonrası kurtarma hızlıdır. Psikolojik bir etkilenme olmaz.” dedi.

Yenidoğan döneminde sünnet yapılabilir mi
“Yeni doğan dönemi tedavi edici olarak ilk bir doğum. Hem annenin yaşamına alışması hem de çocuğun hayata adım attığı bu ilk başta cerrahi bir girişim ve onun üzerindeki kısıtlamalar anne ve çocuğunun hayata yansımasıdır. Bu dönem sünnet için uygun olmayan bir dönemdir. Bebeğin ikinci ayı ile beraber 1 yaşına kadar geçen süre sünnet için ideal zamanları oluşturur. Bu dönem diğer yaşlara göre avantajarını sıralayacak olursak; lokal anestezi altında olması, ağrı lokalizasyonunun tam olarak gelişmesi ile birlikte uygun ağrı kesici destek ile rahat bir sürecin çıkması, fazla hareketli ortamdan çıkarılması ve sık bez değişimi ile hızlı doku iyileşmesinin gözlenmesi, herhangi bir psikolojik genişlemeye ait verilerin bulunmaması gibi olanaklar mevcuttur.”
Sünnette anestezinin yaş grubuna göre değişebildiğini söyleyen Şen, “İkinci ay ve bir yaş arasında lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) ile kural rahat ve güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. Çocuklarda ise sünnet genel anestezi (uyutarak) ile yapılması daha uygundur.Özellikle çocukların psikolojik olarak hazırlanması ve işlemin anlatılmasına rağmen yine de ağrı duyma kaygısı, yapılanları görme istememe gibi götürülmesi nedeniyle genel anestezi tercih edilmektedir.
Bu yüzden de sünnetin sağlık koleksiyonunda profesyonel kimselerce yapılması en doğru tercihtir. Sünnet sonrasında ilk bir kaç gün önem yerleri. Tarafımızca tüketen ağrı kesici şurup, antiseptik solüsyon ve pomadlar tarif edilen şekilde kullanılmalıdır. İlk uygulanan pansumanın 48 saat olması yeterlidir. Bu örtü özellikle ılık duşun altında çıktıktan sonra ayrıca pansumana gerek yoktur. Yine kucaklamaya bağlı olarak 2-4 gün içinde iyileşmeyi bir biçimde tamamlayacaktır ”diyerek sonlandırdı.

Exit mobile version