Türkiye obezitede dünyada ilk sıralarda

Türkiye obezitede dünyada ilk sıralarda

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Diyetisyen Hekim Heval Koçak, “Son 30 yılda hem ergen hem de çocukluk çağı obezite görülme sıklığında dünya çapındaki bir gidiş sözdür” dedi.
Diyetisyenliğin vücuttaki besinleri ve enerji ihtiyaçlarını hesaplayan sağlıklı beslenme programıen bir alan olduğunu söyleyen Diyetisyen Heval Koçak, kronik çocuklarda tedavi beslenme yöntemlerini yürütün, sporcuların artan ihtiyaçlarının doğru besin grupları ile karşılanmasını onlara dile getirdi.
Özellikle son 6-7 yıl sağlık hizmeti dışında, Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı gibi bazı kurumlarda da diyetisyen istihdamı olduğunu söylediği Koçak, “Bunun en önemli nedenlerinden biri dedir. 2022 yılı hastalığına göre; Türkiye, obezite konusunda dünya sıralamasında ilkler arasında. Avrupa’da ise sıralamasında ilk yer alıyor” dedi.
Dünya çapında son 30 yıllık obezitenin çocuk yaştaki sürücüleri dünya çapında bir hayranlık gösterdiğine dikkat çeken Koçak, “Obezite ile mücadeleye çocuklarından başlanılması gerekiyor. Görülen obezite, çocukluk çağındaki kronik hastalar arasında ilk sırada yer alıyor” diye konuştu.
Obezitenin artık toplumsal bir halk sorunu olduğu ve bu hamilelik hastanelerinde diyet polikliniklerinde hizmet verdiklerini aktaran Koçak, “Hastalarımız ilk başvuruyu hekimlerimize yapmakta. Gerekli tetkikler sonrasında hekimlerin Diyet polikliniğine yönlendirmesiyle birlikte hastalarımız bize başvurabilirler. Kronik hastalıkları olan hastalarımızın başvuruları sonrası tedavi beslenme tedavilerini düzenliyoruz” şeklinde konuştu.
Diyetisyenliğin sadece hastanelerde görev yaparak değil, toplu beslenme hizmeti veren kuruluşlar tarafından da yeterli ve kalıcı beslenme konusunda hizmet sunmakta bulunduran Koçak, “Obezite ile mücadele ederken diyetisyenlerimizin mutfak kısmını kaçırmamamız gerekiyor. Diyetisyenler sadece hastanelerde değil toplu beslenme hizmeti sunan kurum mutfakları, koruyucular ve bakımlarda de görev yaparak tüketiciye süresi, yeterli ve boyunca bir yeme hizmeti sunmaktadır.

Exit mobile version