Türkiye’de HIV bulaşması artıyor

Türkiye'de HIV bulaşması artıyor

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr.
KBÜ konutu ev sahipliğinde KBÜ Tıp Fakültesi Dr. Ekrem Karakaya Konferans Salonu’nda düzenlenen “Tüm Taraflarıyla HIV Enfeksiyonu ve AIDS Sempozyumu” başladı. Sempozyumun açılışına; KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, KBÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Önalan, yöneticiler, öğrenciler ve davetliler katıldı.
KBÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meryem Çolak, Türkiye’de HIV enfeksiyonunun gösteri gösterdiğini belirtti. “Tüm Taraflarıyla HIV Enfeksiyonu ve AIDS” başlığıyla yola çıktıklarını tabir eden Çolak, “Tüm dünyada HIV enfeksiyonu ve AIDS’in etkilerini azaltmalarını gösterirken maalesef askerleri bu sayıları gitgide artıyor. Dünya Sıhhat Örgütünün ve Sıhhat Bakanlığı’nın resmi sayılarını konuşacağız. bir dizinin görülmesi.Bunun temel nedeni ne yazık ki HIV pozitif ya da AIDS olan beşerler damgalamaya maruz kalıyorlar.

“AIDS virüsüne ilişkin prevalansın düşmesini geleceğiz”
HIV enfeksiyonu ve AIDS’e sahip hastaların tedavi seçenekleriyle hayat kalitelerini oldukça yüksek tutabildiğini aktaran Doç. Dr. Çolak, “Farkındalığı vererek eğitimlerle hem insanların ölçümten korkmaması hem de bulunduğu yere yaklaşması hem de duruşun ne olduğunu bilmesi bizim için son derece değerli. Bu eğitimlerimizin devamı da olacak. Farkındalığını artırıp bilgilendirmeyi amaçlıyoruz. Alabilecekleri şuurunu sürdürebilmeksek ilerleyen yıllarda artık koruyucu AIDS’in zararlarına ilişkin prevalansın düşmesini temenniuz” tabirlerini kullandı.
“Tüm Taraflarıyla HIV Enfeksiyonu ve AIDS” başlığıyla üç fraksiyona göre yapılandırılmış sempozyumda ele alınan ayrıntılara değinen Çolak, “Virüsün genel özellikleri, bulaş yolları, hastalık bedeninde nasıl bir düzenekle bulunur. Devamında da virüs hastalıkları uzmanımız klinik seyri ve tedavisinden bahsedecek. hocalarımız anlatacak.halk sıhhati uzmanımızdan korunma din olacaktır.hiv ile ilgili yapılan aşı çalışmaları olarak devam eden çalışmalardan bahsedeceğiz.hiv’li bir nesnede psikososyal yaklaşım nasıl olmalı ya da hiv’li bir organları bağışıklık sistemini arttıran besinler ve besinler varolanları, bileşenleri besleyin Nasıl olmalıyız devam eden üç oturumda oluşturacağımız bir sempozyumumuz olacak” dedi.
Sempozyumda konuşma yapan KBÜ Rektörü Polat, “Tüm Taraflarıyla HIV Enfeksiyonu ve AIDS Sempozyumu”nda katılımcılar tarafından HIV Enfeksiyonu ve AIDS konusunda kapsamlı bir bilgi dağıtımının sonuçlarını belirtti. Polat, “Sempozyumun hoş bilimsel paylaşımlara kavuşmanızı kutluyorum. Emekleriniz için çok teşekkür ediyorum. Daha hoş şeyler yaşamanız dileğiyle” diye konuştu.
3 gün sürecek sempozyumda; Hamileler tarafından HIV’in genel özellikleri ve bulaş yolları, HIV hastalığı oluşum düzenieği, dünyada ve Türkiye’de HIV enfeksiyonu, HIV enfeksiyonunun klinik seyri ve tedavisi, HIV enfeksiyonunun teşhisinde kullanılan muayenehaneler, HIV enfeksiyonundan korunma, HIV aşı çalışmaları, HIV pozitif kişilerde beslenme, HIV pozitif bireylerde psikososyal yaklaşım başlıklarında ele alınmıştır.

Exit mobile version