Tütün kullanım süresi yılda 65 bin çocuk ömrü

Tütün kullanım süresi yılda 65 bin çocuk ömrü

Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Erol Karaca, Dünya Tütünsüz Günü’nde gittiği tütün kullanımı nedeniyle her yıl 65 bin çocuğunun öldüğünü söyledi.
Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, “Dünya Sağlık Örgütü gruplarına göre dünyada 1,3 milyar kişi tütün ürünü tüketiyor. Tüketiciler 15 yaş üzeri nüfusta tütün ürünü kullananlar, toplumun yaklaşık yüzde 70’ini oluşturuyor. Tütün ürünü kullanımlarının toplumun ekseriyetini oluşturmasına rağmen, tütün ürününün yaygınlığı ve görünürlüğü yüksektir. Dünyada her gün 22 bin kişi bir yılda 8 kişi fazla kişi tütün ürünü kullanımına bağlı ölümlerin hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 7 önemli unsurunu doğrudan tütünden tüketmenin sonucu olurken 1,2 puandan fazla kişi de tütün ürününün kullandığı için değil, tütün ürününün dumanına maruz kalmak için hayatını kaybetmektedir” dedi.
İl Sağlık Müdürü, “En yaygın kullanılan kötüye kullanılan madde olan tütün ürünleri; kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalık ve erken ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Tütün ürünü kullanımı, akciğer kanseri başta olmak üzere ağız ve gırtlak, nefes borusu, yemek borusu, mide, çıkış, boşaltılır, akciğer, taşıma, boşaltma, erkeklerde prostat, iç meme, rahim ağzı kanseri gibi tüm pek çok yerde pek çok kansere sebep olur ” diyerek bakışlarını önemsediğini vurguladı.
“Tahminlere göre; Ortaya çıkan göçmenlerin orta tütün dumanıyla kirlenmiş havayı çözmekte ve her yıl 65 bin çocuk pasif etkilenimin yol açtığı çocukların hayatını kaybetmektedir. Kuruluş döneminde tütün ürününü kullanmak, bebekler için ömür boyu süreceği çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Kısaca kıyılmış pasif ürünler etkilenerek, kullanımlar için de zararlar verir. Tütünleri her türlüsü zararlıdır ve tütün dumanına maruz kalmanın güvenli bir düzeyi yoktur.” diyerek tütün kullanıcılarının sadece kendilerine zarar vermediğini hatırlattı.
Müdür Karaca, “Her yıl 31 Mayıs tarihinde çeşitli etkinlikler yapılıyor. Bu sene Dünya Sağlık Örgütü’nün üye toplama muhafaza ettiği tema ‘Tütüne değil yiyeceğe hapsediyor’ içinde tütün tarımının ve içmeye davet ediyor, doğaya götüren yıkıcı hasarları da temas etmek istiyor. Tütün tüketiminin atıkları sınırlı ve değerli kaynakların zarar görmesine neden olmaktadır. Her yıl, ekserisi plastik olan 2 milyon tonluk tütün ürünü ambalajının atığı oluşmakta ve bu atıklar düzenliyor” diye konuştu.
“Tütün üretimi pek çok tarım ürününden daha fazla su tüketmesi gerekiyor” diyen Karaca, “Tek bir sigaranın tütününün yetiştirilmesi, üretimi, nakliyesi için yaklaşık 3,7 litre su kullanılıyor. Tütün endüstrisi dünyada her yıl yaklaşık 22 milyar ton yani 15 milyon olimpik havuzunun suyu kadar, su tüketimine sebep oluyor. Sigara izmaritleri, dünya çapında en yaygın atılan atıktır, sahillerde ve su kenarlarında en sık toplanan çöptür. Her yıl dünyada 4,5 yıllık sigara izmariti atığı oluşmaktadır. Ekseriyetle sigara izmaritlerinden oluşan tütün ürünü atıkları su kaynaklarına karışmakta ve zarar vermektedir. Tek bir sigara izmariti, ortalama 100 litreye kadar suyu kirletmektedir. Sigara izmaritlerinde bulunan pek çok tehlikeli kimyasal maddeler sulara ve bıraktığı sızarak doğaya zarar verir” diyerek çevre sağlığına dikkat çekti.
Tüm bu risklerin göz önünde bulundurarak, tütünle mücadelede ulaşmak başarı ile hırsızlıktan uzak, sağlıklı neslin yetişmesi için Manisa’da faaliyet gösterdiklerini ifade eden Karaca, “Yeşil Dedektör Uygulaması, Alo 171, Alo 184 ve Sigara Bırakma Poliklinikleri’ni kullanarak mücadelede en önemli paydaşımız vatandaşlarımız. Vatandaşlarımızın bize rejimleri, onların yardımcı olmamızı kolaylaştırıyor. Toplumu pasif sigara dumanının zararlarından korumanın en büyük adımı sigara kullanmak bütün kapalı alanların yasaklanmasıdır. Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi (DHSDS) ile ihbar ve şikayetlerin değerlendirilmesi, denetimlerin anlık olarak takip edilmesi ve sürdürülmesi gerçekleşmektedir. İlimizde denetimler, tablet bilgisayarlarla ve il genelindeki 22 ekibi denetlemeyle yapılıyor” dedi.
Uzm. Dr. Erol Karaca il tahmini 2023 yılı içinde bugüne kadar toplam 23 bin 752 denetimini 28 kişi ve 91 kuruma bulerde denetim para cezasını dile getirirken “4207 sayılı Kanun görüşüne sahip olan vatandaşlarımızın ALO 184 SABİM, ALO 112 Acil Çağrı hatlarına ve Yeşil Dedektör uygulaması şikayette bulunabilirler. Ekiplerimiz hafta sonu ve mesai saatleri kısıtlamaları olmadan çalışıyor” diyerek etrafta göreve çağırdılar.
Uzm. Erol Karaca açıklamasını şöyle tamamladı: “2023 yılında sigara bırakma polikliniklerimize bin 160 kişi müracaat etti. Bin 128 kişiye sigara bırakma ilacı, 75 kişiye nikotin bandı dağıtıldı. Şu ana kadar 87 kişi sigarayı bırakmada başarı elde etti. Sağlıklı bir toplum için vatandaşlarımızı polikliniklerimize bekliyoruz. Size yardım etmemize izin verin.”

Exit mobile version