Uyku eksikliği algımızı değiştiriyor

Bir deneyin ortaya koyduğu gibi, uykusuzluk çektiğimizde, hemcinslerimizi farklı gözlerle görürüz. Denekler, uykusuz kaldıklarında diğer insanların yüzlerini çirkin, sağlıksız ve daha az güvenilir olarak değerlendirdiler. Bu, uykusuzluğun sosyal davranış üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu anlamına gelebilir: yeterince uyumazsanız, etrafınızdaki insanlardan da uzaklaşırsınız.

Uyku eksikliği algımızı değiştiriyor

Yeterli uyku beden ve zihin için çok önemlidir. Eksikse, sadece yorgun, konsantrasyonsuz ve sinirli olmakla kalmaz, uyku eksikliği de ağrı algımızı, hafızamızı ve sosyal davranışlarımızı etkiler. Çünkü çok az uyuyanlar daha az sosyalleşir ve hemcinslerinden daha fazla uzaklaşırlar.

Bilim İçin Uykusuz Kalmak

İsveç'teki Uppsala Üniversitesi'nden Lieve van Egmond ve meslektaşları, uykusuz kaldığımızda hemcinslerimizden kaçınma eğilimimizin olası bir nedenini bulmuş olabilir. Çalışmaları için, uykusuzluğun yüzlerin ve yüz ifadelerinin algısını ve duygusal değerlendirmesini etkileyip etkilemediğini ve nasıl etkilediğini incelediler. 45 katılımcı erkek ve kadının her biri bir geceyi sekiz saatlik uykuyla ve diğerini uykusuz geçirdi.

Ertesi sabah, tüm deneklere göz hareketlerini kaydeden ve ardından farklı yüz ifadelerine sahip kişilerin portre fotoğraflarını gösteren bir göz izleyici takıldı. İfadesiz, mutlu, korkmuş veya kızgın ifadelere sahip kadın ve erkekleri gözlemlediler. Deneklerden yüzleri ne kadar çekici, güvenilir ve sağlıklı olarak sınıflandırdıklarını belirtmeleri istendi. Göz izleme verileri, yüzün belirli bölgelerini ne kadar süreyle incelediklerini de ortaya çıkardı.

Yüzlere farklı bakış

Değerlendirme, iyi bir gece uykusu çekenler ile gece kalanlar arasında açık farklar ortaya çıkardı. Van Egmond, “Uykusuz kalan katılımcılar yüzlerini düzeltmek için daha az zaman harcadılar” diyor. “Ancak, yüz ifadeleri başkalarının duygusal durumunu yorumlamak için önemli olduğundan, bu onların duygularını yanlış okuma veya çok geç okuma riskini artırır.” ifadelerini kullandı.

Aslında, bu durum sınıflandırma testlerinde de doğrulandı: Ortalama olarak, teste katılan kişiler iyi dinlenmiş oldukları zamana göre uykusuz bir geceden sonra yüzleri daha olumsuz değerlendirdiler. Araştırma ekibi, “Portreleri daha az çekici ve daha az güvenilir olarak değerlendirdiler” diyor. Nötr veya endişeli bir ifadeye sahip yüzler itici olarak değerlendirilirken, kızgın yüzler çok güvenilir değil olarak derecelendirildi.

Exit mobile version