Uzman Psikiyatrist Dr. Tanju Sürmeli, Psikiyatrik hastalıklarda ilaçsız yeni tedavi yöntemi olan Neurofeedback’i anlattı

Uzman Psikiyatrist Dr. Tanju Sürmeli Uzman Psikiyatrist Dr. Tanju Sürmeli Psikiyatrik hastalıklarda ilaçsız yeni tedavi yöntemi Neurofeedback'i anlattı..  Dr. Tanju Sürmeli "Psikiyatrik bozukluklar gündelik faaliyetleri olumsuz etkiler ve psikolojik ve farmakolojik yollarla tedavi ediliyor" dedi ve detaylarından bahsetti

Uzman Psikiyatrist Dr. Tanju Sürmeli Uzman Psikiyatrist Dr. Tanju Sürmeli Psikiyatrik hastalıklarda ilaçsız yeni tedavi yöntemi Neurofeedback’i anlattı..  Dr. Tanju Sürmeli “Psikiyatrik bozukluklar gündelik faaliyetleri olumsuz etkiler ve psikolojik ve farmakolojik yollarla tedavi ediliyor” dedi ve detaylarından bahsetti

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), Major depresyon, Genel Anksiyete Bozukluğu, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Obsesif  Kompülsif  Bozukluk, Şizofreni,  Kişilik bozuklukları,  Hafif travmatik Beyin Hasarı Sonrası Bozukluk, Uykusuzluk, Madde bağımlılığı bozuklukları, Demans gündelik yaşam aktivitelerini olumsuz etkileyen ve psikolojik ve farmakolojik olarak tedavi edilen psikiyatrik bozukluklarıdır ama kesin bir tedavi sağlayamamıştır.

DEHB için Metilfenidat Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) temel ilaçlar listesinden fayda-zarar profilindeki belirsizlikler nedeniyle çıkarılmıştır. Depresyonun bir kimyasal (serotonin) madde eksikliğine bağlı olmadığı bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Hafif ile orta şiddetli depresyonda antidepresanlar ve şizofrenide antipsikotikler  açısından herhangi bir önemli etki bulunmamıştır. Obsesif  Kompülsif  Bozukluk  için tedavi stratejilerinin çoğu ilaç ile psikoterapiyi birleştirir ve sıklıkla tatminkar olmayan klinik sonuçlar sağlamıştır. Travma Sonrası Stres Bozukluğu için Klinik Uygulama Kılavuzu (2017 VA/DoD ), farmakoterapi yerine birinci basamak tedavi olarak travmaya odaklanan psikoterapiyi önermektedir.

Dr. tanju sürmeli

Psikofarmakoloji ve Psikoterapinin iyileştirme açısından yüksek başarısızlık oranları sonrası yeni nesil tedavilerin  gerekliliğini konuşmalıyız.

Amerika  Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü (NIMH) ruh sağlığı bakımı için daha güçlü ve kanıtlara dayalı bir yaklaşım önermektedir.  Psikiyatrinin artık mevcut ilaçlara odaklanmasından uzaklaşıp bakım için kanıta dayalı psikoterapilerin diğer modalitelerini kullanan yeni bir yöne doğru ilerlemesinin zamanı geldiğini belirtmektedir. Hastalar daha iyisini hak etmektedir. Kendimizi hastalıkların etkin ve kanıta dayalı tanısı ve kişiselleştirilmiş tedavilerine adamamız gerekir. Yeni tedavi yöntemleri gereklidir ve Neurofeedback (NF) psikiyatrik bozukluklarda etkin yeni tedavilerden biridir.

EEG Biofeedback (Neurofeedback)  ilaç gibi tek ilacın herkese uygun olduğu bir tedavi değildir. Her tedavi protokolü her hasta için kişiye özelleştirilmeli ve optimum tedavi etkisi için düzenli olarak izlenmeli ve ayarlanmalıdır ve bu nedenle bir kişide olabilecek spesifik problemlere odaklandığından herkes için tek tedavi yönteminden daha etkili hale gelmesini sağlamaktadır. Kişiye uygun olabilmesi için Beyin EEG kayıtlaması sonrasında kendi yaş grubu ile karşılaştırılıp normalden sapan beyin dalgalarına göre tedavi protokolleri Neurofeedback yöntemi ile uygulanmaktadır.

Biofeedback, genel olarak insan bedenindeki bilinçaltı ile çalışan fizyolojik tepkileri, beyin dalgaları paternlerini, kalp atışı, solunum sayısı, el sıcaklığı, ter bezleri aktivitesi, kas gerginliğini ölçen bir takım araçlardan faydalanan bir tedavi tekniğidir. Neurofeedback, beynin öğrenme stratejisidir. Bir çeşit beyin egzersizi olan neurofeedback ise düzensiz olan elektriksel aktiviteyi düzenli hale getirmek ve beyindeki elektriksel dağılımı dengeleyerek beynin daha sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlamak amaçlanır. Nitekim beyin doğru yardım ile kendini düzenleyebilen bir organdır, ayrıca sağlıklı işleyen fonksiyonları geliştirilebilir.

Stres kontrolünü sağlamak, anksiyeteyi azaltarak doğru karar vermeyi sağlamak, aniden parlamadan sabırla olaya müdahale etmeyi sağlamak, sınav kaygısını azaltmak, karar verme mekanizmalarını sağlıklı ve yerinde kullanabilmek, dikkati ve konsantrasyonu arttırmak, odaklanma ve hedef belirlemelerini artırmak, motivasyonu arttırmak, hafızayı güçlendirmek, ödev yapma becerilerini arttırmak, özgüveni arttırmak, ders notlarını arttırmak, planlama yapma ve organizasyon yeteneklerini geliştirmek, diğer insanlara karşı toleransı arttırmak, duygusal reaktifliği azaltmak, şiddeti azaltmak ya da ortadan kaldırmak, hayat kalitesini arttırmak için Biofeedback yöntemi yararlı bulunmuştur.

İlaçsız tedavi isteyen aileler veya kişiler için yan etkisiz bir tedavi yöntemi olarak  Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), Öğrenme Zorluğu, Major Depresyon , Genel Anksiyete Bozukluğu, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Obsesif  Kompülsif  Bozukluk , Şizofreni, Demans, Kişilik bozuklukları,  Hafif travmatik Beyin Hasar ile ortaya çıkan psikiyatrik hastalıklarda, Uykusuzluk, Madde bağımlılığı, İnme, Parkinson ve Migren tedavisinde  neurofeedback yönteminin  etkili ve kalıcı sonuç alındığını gösteren çalışmalar yayınlanmıştır.

Kliniğimizde uygulanan Neurofeedback yönteminin uygulama sonuçları bilimsel çalışmaların sonucunu yansıtmaktadır.

Psikiyatrist Dr. Tanju Sürmeli, BCIAC-EEG, IBQE-D, QEEG-D

Biofeedback, Neurofeedback, Psikiyatride QEEG ve ERP Kullanımı Derneği Başkanı

Exit mobile version