Uzmanı, genetik ameliyatları sayesinde kişiye özel kanser tedavisini anlattı

Uzmanı, genetik ameliyatları sayesinde kişiye özel kanser tedavisini anlattı

Tıbbi Onkolog Prof. Dr.
Tüm dünyanın en önemli sağlık sorunları arasında yer alan kanser tedavisi son dönemde bir çıkan ve ölümün seyrini olumlu etkilerinin sonu ‘kişiye özel tedaviler’den bahseden Acıbadem Adana Hastanesi Tıbbi Onkoloji Hekimi Prof. olan hücrelere yönelik genetik haritalarının çıkartıldığını ve hastaların genetik şifrelerinin çözüldüğünü anlattı.
Geçmişte kanser tedavisi denildiğinde, her bir kişinin belli başlı yönelimini hatırlatan Prof. Dr.
Gelişen teknolojisiyle tümör yayılımlarının daha iyi anlaşıldığına dikkat çekici Çalıkuşu, “Tedaviler kişiye ve tümöre özel şekilde planlanıp, kanserli hücreler hedef alan uzun süreli tedavilerle hastalık kontrol altında tutuluyor, yaşam süresinin uzaması sağlanıyor. Kanser tedavisini taşıyan ancak normal eğitimde bulunmayan hedeflerin belirlenerek performansı yüksek, yan etkisi az, bu nedenle de daha konforlu olan biyolojik tedaviler kanser tedavisindeki en önemli gelişmeler olarak gözleniyor” dedi.

“Akıllı ilaçlar kanser çığ tedavisi başlattı”
Kanserin, kişinin kendi sağlık hücrelerinden yapısını ve her hücrenin kişiye özel genetik aktarımına da değinen Çalıkuşu, kanser kabuğunun genetik haritasının çıkarılarak tedavide başarı avantajına dikkat çekti.
Yolculuğun seyri sırasında uygulanan ağırlaştırıcı genetik testlerin sayesinde, hangi temel bileşenlerden hangilerinin daha yararlı olabileceğinin belirlendiğini dile getiren Çalıkuşu, “Böylece biriktirme noktasına yönelik tedaviden göreceği faydanın ortaya çıkarılması mümkün olabilir. Büyüyen tümör hücrelerinde çoğalma kitleleri keserek tümörleri öldüren yol açan son derece etkili ‘akıllı ilaç’ ya da ‘hedefe yönelik ilaç’ olarak da ölümlerin keşfedilmesi ise kanser tedavisinde yeni bir çığır açtı” diye konuştu.
Dr.
Sonuçlar ile doğum tarihine kadar yapılan denetim ve elde var olan Hedefe yönelik tedavilere yönelik olarak gözden geçirilerek elden geçirilerek uygun bir servis olup olmadığını seçeneği karar verilir” şeklinde konuştu.
Bazı bölümlerin genetik testlerinin barındırabildiği de uygulanabildiğini, ancak çoğu geniş panel testlerinin Amerika ve Avrupa’daki bazı merkezlerde incelendiği bilgileri veren Çalıkuşu, “Hastaların kan ya da yardımcıları bulara laboratuvar gönderilip alınan sonuçlara göre tedavileri planlanıyor. Genetik tetkikler, temelde çatlaklar, meme, malign melanom, kalın çıkış ve nakil kanserleri olmak üzere birçok kanser türünde kullanılıyor” diyerek gruplandırmayı başardı.

Exit mobile version