Uzmanı uyardı: “Küçük de olsa el yaralanmaları işlev görevliliği yol açabilir”

Uzmanı uyardı: "Küçük de olsa el yaralanmaları işlev görevliliği yol açabilir"

Ellerin kompleks bir yapıya sahip olduğunu söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr.
Acıbadem Adana Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Yusuf Hakan Abacı, ellerin hareket sistemindeki en kompleks yapı genel dikkate alınması, “Günlük hayatımızda doğayı, çevreyi ve objeleri anlamamızda ve anlamlandırmamızda ellerimizin değeri büyüktür. İşlevsel görevli yanı sıra, irtibatta ve toplumsal bağlantılarımızda de ellerimizi sık kullanırız. El sıhhat tehlikemizi sokan rastgele bir durumda elin gidişi ve süreçleri geri yönlendirme büyük ehemmiyet arz eder” diye konuştu.
Elin birçok kemik, eklem, kas, tendon, damar ve hudut yapısı birlikte ahenk içinde çalışan bir yapı olduğunu vurgulayan Dr. El travmalarının ciltlerinin gizlediğin bozulmadığı, genellikle kemik ve eklerinin etkilendiği kapalı yaralanmalar ya da cilt yüzeyinden bozulduğu kemik, çatlaklar, tendon, kas, damar ve sonların hasar gördüğü açık hasarlarda halinde karşılarına çıkabildiğini gösteren Dr. Abacı, delici-kesici alet yaralanmaları, ezilme hasarları, Ateşli silah yaralanmaları ve kopma tipindeki yaralanmaların en sık sonuçları olduğunu söyledi.

“En ufak yaralanmalar bile duyu ve işlev işlevleri neden olabilir”
Abacı, “Meydana gelen küçük bir keside bile birçok tendon, damar ve hudut yapısı hasarını görebilir. Yaralanmanın sonucu olan hasar yönlendirmelerini belirlemek için hala en geçerli hassas ayrıntılı bir fizik muayenedir. Şimdi diğer hiçbir sistem ayrıntılı bir muayene kadar aydınlatıcı değildir. Bu hastaların vücut yapılarını ve uzman bir klinisyen tarafından kıymetlendirilmesi ve daha sonraki tedaviden buna yönelik olarak şekillendirilmesi büyük ehemmiyet arz eder” ifadeleri kullanıldı.
Abacı, ayrıyeten elin hem anatomisinin hem de fizyolojisinin karmaşık yapısından dolayı gözden kaçabilecek minör hasarların bile ileri periyotta gerilemesiz duyu ve işlev bozukluğuna neden olabileceğine değindi.

“En önemli yaralanmalar kopma vakaları”
Eldeki en sık yaralanmaların ekseriyetle tendon kesileri, cilt kaybı, parmak ucu ezilme kırıkları gezegeni vurgulayan Abacı, “El cerrahi pratiğinde karşılaştıkları en önemli problemler ise ayrılma kitapları, yani amputasyondur. koptuğu çeyreği çokça görmeuz.Bu yaralanmaların tedavisi vakitle yarışılıyor.Zira uzvun kopan bölümünün bir an evvel kan akışını elde etmesi gerekiyor.Acil serviste birinci müdahalenin akabinde hasta üzerindeki operasyona alınır.Kullanıcıların kemikleri, tendonlar, kaslar ve gibisi makro yapılar entegre edilir, akabinde en değerli etap olan mikrocerrahi süreci başlar. Bunu da kopan küçük damarlar ve hudutları mikrocerrahi formülle onararak ya da kopma çizgisinde tamirata uygun yapı yoksa diğer gövdelerin damar ve hudut transferini yaparak gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
Sağlığın “kişinin bedenen, ruhen ve toplumsal istikametten tam bir zorunluluklar halinde olması” olarak tanımlandığını da söyleyen Abacı, ellerimizin bu üç alanda da çok değerli rol oynadıklarını ve bu nedenle el sıhhatinin bütüncül sıhhatle ilgili kelamlarına ekledi.

Exit mobile version