Uzmanlardan öğrenci velilere LGS uyarısı

Uzmanlardan öğrenci velilere LGS uyarısı

Özel İmparatorluk Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Canan İnce Börekci, Pazar günü yapılacak olan Liselere Giriş Sınavı (LGS) öncesi öğrenci ve velilere uyarılarda bulundu.
Sınavlar gibi bilgi ve becerilerin belli ölçütlerle değerlendirildiği boyutlar, kaygı yaşanmasının doğal ve olağan bir durum olduğunu söylüyor Dr. davranışını hatırlatmadı. Börekci “Zamanı ve hazırlık işlemlerini yönetme, çalışma yoğunlaşması, sınava ve tutukluluk döneminde verilen anlam, aile ve çevrenin beklentileri, kırılma korkuları gruplarından etkili faktörlerdir. Sınav kaygısı çocukta yaşayan ve gençlerde huzursuzluk, tedirginlik, panik, öfke, patlama korkusu ile birlikte mide kanaması, çarpıntı, nefes alamama hissi, iç çekiş, baş sapma, gerilme, ağız kuruluğu, terleme, uyku düzeninde gitme, karın ağrıları, baş ağrısı gibi yerel şikayetler, dikkat ve işlevlerde bozulmamış, kendine güvenli azalma görülebilmektedir. Oluşturmalarını ve kaygılarını kabul etmek, yaşanan şikayetlerin olası kötü gidişatın değil, yalnızca kaygının belirtilerinin farklılaştırılmasında önemli” dedi.

“Pozitif iç seslere odaklanmanın”
Çocukların sınav öncesi yapmaları gerekenleri sıralayan Borekci “Çocukların hazırlık sürecini olabildiği kadar sürdürebilecekleri kadar değil, süresi, hazırlıklarına, uygulanan ve odaklanması, Bilgiyi içeren, hazırlığını, gayretini küçümseyici, kaçırma ve sınıfı felaketleştirici yaklaşımlardan kaçınmaları; ‘Yapamayacağım, kesinlikle her şeyi unutacağım’ gibi çalışmanın zaman zaman akıllarına ulaşmanın normal olduğunu bilmeleri; Olumsuz gözlem yerine ‘elimden gelen yaptım’ şeklinde pozitif iç seslere odaklanmaya çalışıyor; Sınava yalnızca fiziksel değil, mental ve duygusal olarak da hazırlıkları; Gevşeme egzersizlerinden fiziki ve mental strese yönelik yürüyüş gibi egzersizlerden yararlanmaları; Sağlıklı beslenmeleri, sıvı alımına dikkat edilmesi, uyku rutinlerini korumaları ve sınava nokta hedefleri ile değil aralık hedefleri ile girmeleri sınav gözlemlerini değerlendirmelerinde faydalı olacaktır” uyarılarında bulundu.

“Sınava ölüm kalım meselesi gibi, akranları ile karşılaştırmayın”
Muhtemelene de tavsiyelerde bulunan Börekci, şunları söyledi:
“Sınava ilişkin konuşmalarda yapma davranışları, sınavı yüceltmekten, ölüm kalım gerçeğini korsan, çocuklarını akranlarıyla karşılaştırmaktan kaçınmaları; Özellikle sınava yakın süreçte test sonuçları, deneme sonuçları ile ilgili olumsuz yorumlardan kaçınmaları; Sınav başarısı hayat başarısının tek kriteri olarak görmeleri; Beklentileri hakkında gerçekçi olma; Çocuk duygularının ve misafirlerini anlama çalışmaları, stres yönetimi ve baş etme becerileri ile çocuklara model olmaları; Geri bildirimler yaparak çocuklara güven vermeleri önemlidir” diye konuştu.

Exit mobile version