Vücudumuzda Oluşan Benler Ne Anlama Geliyor?

Vücudumuzdaki benler genellikle küçük ve yuvarlak, kahverengimsi renktedirler ve cildimizin çok farklı yerlerinde bulunabilirler. 

Vücudumuzda Oluşan Benler Ne Anlama Geliyor?

Hemen hemen her insanın vücudunda bu pigment işaretlerinden en az birkaç tane vardır. Atalarımız bu çarpıcı renk değişikliğine zaten aşinaydılar: Kahverengimsi renkleri karaciğerinkine benzediği için buna karaciğer lekesi adını vermişlerdi. Peki bu pigment izleri cildimizde nasıl oluşuyor? Ve onları çiller gibi diğer cilt lekelerinden ayıran nedir?

Prensip olarak, kahverengi benler, ciltte özellikle çok sayıda pigment oluşturan hücrenin bulunduğu yerlerden başka bir şey değildir. Münster'deki Üniversite Hastanesi cilt tümörü merkezi başkanı Cord Sunderkötter, “Bu sözde melanositler koyu pigment melanin üretir ve ayrıca onu üst deri tabakasındaki komşu hücrelere aktarır” diye açıklıyor. Bu işlem ayrıca cildin normal bronzlaşması sırasında da gerçekleşir. Ancak pigment hücreleri benlerde derinin geri kalanından daha yoğun olduğundan, benler daha koyu görünürler – genellikle çevredeki deriden açıkça göze çarparlar.

Çiller bazen çok benzer görünebilir, onlar da çevredeki deriden sarımsı ila kahverengimsi lekeler olarak göze çarpar. Ancak Sunderkötter'in açıkladığı gibi, bunların nedeni farklıdır: “Çillerde pigment hücreleri daha yoğun değildir, ancak daha hızlı ve daha özel bir melanin oluştururlar.” Bir kişinin bu özellikle aktif pigment hücrelerine sahip olup olmaması bir yatkınlıktır. Çok açık renkli, güneşe duyarlı cilde sahip kişilerde genellikle güneşe çıktıklarında çok sayıda çil oluşur.

Güneş ve eğilim önemli bir rol oynar

Peki ya karaciğer lekeleri? Nereden geliyorlar ve neden bazı insanlarda çok sayıda varken diğerlerinde neredeyse hiç yok? Doğuştan gelen pigment izleri her zaman doğumda görülmez, genellikle yaşamın ilk iki yılında ortaya çıkar. Bununla birlikte, ilk bakışta, genellikle daha sonraki yaşamda edinilen pigment işaretlerinden çok az farklılık gösterirler.

Bir kişinin yaşamı boyunca daha fazla beni alıp almaması dört ana faktöre bağlıdır. Birçok atipik pigmentli ben oluşturmak için kalıtsal bir yatkınlık vardır ve bu aynı zamanda artan melanom riski ile birleşir. Bununla birlikte, her şeyden önce, oluşumları cilt tipi ve güneşe maruz kalma ile ilgilidir: Sunderkötter, “Cilt ne kadar açık renkli ve bu nedenle güneşe ne kadar duyarlı olursa, zamanla o kadar fazla pigment lekesi gelişir” diyor. Güneş ışığı benlerin oluşumu için en önemli tetikleyicidir. Genç yaşta tekrar tekrar güçlü güneş ışığına maruz kalan ve hatta güneş yanığı almış olan herkes de zamanla daha fazla ben alacaktır.

Ancak hormonlar cildimizin “lekeliliğinde” de rol oynar. Dermatologlar, “Hamilelik ve ergenlik döneminde genellikle daha fazla ben gelişir” diye açıklıyor. Zayıflamış bir bağışıklık sistemi de özellikle çocukluk çağında daha fazla karaciğer lekesine yol açabilir.

Exit mobile version