Yapay zeka kalp tekniği çalıştırmanı erkenden tespit güvencesi

Yapay zeka kalp tekniği çalıştırmanı erkenden tespit güvencesi

Yapay zekanın hızlı gelişimi sağlık alanında da kullanılmaya başlandı. Marmara Üniversitesi ve AstraZeneca Türkiye’nin tahminleri ‘PROHEART-AI’ projesi kapsamında, kalp yapısının yapay zeka ve giyilebilir teknoloji kullanılarak erkenden tespit edilmesi hedefleniyor.

Marmara Üniversitesi ve AstraZeneca Türkiye ‘PROHEART-AI’ projesini başlattı. Proje kapsamında kalp düzenlemenin yapay zeka ve giyilebilir teknoloji kullanılarak erkenden tespit edilmesi hedefleniyor. Epidemiyolojik olarak göre, koruyucu hücreler her iki kalp işleyişi hastasından biri sonraki 5 yıl içinde çocuğu yitiriyor ve kalp barındırdığı aynı zamanda 65 yaş üstü en sık dokuları yatış Nedeni olarak saptanıyor. Bu durum, bu teşhis erken teşhis ve tedavisini daha da önemli hale getiriyor. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yanı sıra Mühendislik Fakültesi’nin de dahil olduğu çok disiplinli ‘PROHEART-AI’ projesinde, üzerindeki sensörler aracılığıyla kalbe ait bazı coğrafi verileri anlık olarak izleyebilen ve aynı zamanda bu ölçümleri kaydedebilen giyilebilir teknoloji kullanılarak ve elde edilen organ verileri ve klinik takip verileri ile yapay zeka geliştirmeyi geliştirecek. Proje, klinik açıklamalar bu teknolojiler kullanarak kalp yapısının erken tespit edilmesini sağlayacak az sayıdaki çalışmadan biri olarak dikkat çekiyor.

AstraZeneca Türkiye’nin destek verdiği projeye Marmara Üniversitesi ile birlikte Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şehir Hastanesi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şehir Hastanesi ve Elazığ Fırat Üniversitesi de katkıda bulunacak. Operasyon Ayrıntıları Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Süleyman Şehirli, Marmara Üniversitesi Hipertansiyon ve Ateroskleroz Araştırma Merkezi (HİPAM) Müdürü Prof. Dr. Ali Serdar Fak, AstraZeneca Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Bölgesi’nden Sorumlu Başkan Dr. Pelin Eriştiren İncesu ve AstraZeneca Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Medikal Direktörü Dr. Viraj Rajadhyaksha’nın katılımı ile bir araya gelmesi toplantıda görüldüğü ile paylaşıldı.

“Kalp makinesi, Türkiye ve dünyada önemli bir sağlık sorunu”
Marmara Üniversitesi HİPAM Müdürü Prof. . Hipertansiyon, şeker hastalığı, obezite, kalp damar hastalığı, kronik akciğer hastalığı, kronik havalandırma ihtiyacı, kalp kapak hastalığı, kalp ritim ağırlıkları, kalp kası hastalıkları veya doğumsal kalp hastalıkları kalp hastalıkları sebepleri içerir. Kronik kalp kullanımının seyrinde klinik kötüleşmeler yaşanabilir. Hastalar artan şikayetlerle sık olarak acile başvurur. Acil başvuru ve yatışların seyrini olumsuz etkiler ve risk daha da artar. Bu nedenle takipte olası kötüleşmenin erken fark edilmesi çok önemlidir. Erken fark edilmesi ve uzun süreler boyunca seyrini iyileştirebilir” ifadeleri kullanıldı.

“Yaşam güvenliğini sağlamak için üzerimize düşen korumayı yerine muhafaza etmeye devam etme”
Konuşmasına devam eden Prof. Dr. Fak, “Geçtiğimiz yıl HİPAM olarak M.Ü. Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı ve M.Ü. Mühendislik Fakültesi ile birlikte biyolojik yapıdan kalp yapısını tespit edebilen bir yazılım geliştirerek. Yakında bilimsel bir dergide yayınlanacak. Bu projemizde ise kronik kalp ihtiyacımız olan hastalarda klinik kötüleşmeyi daha erken fark edecek bir yazılım geliştirme amacındayız. Beş klinik merkezle birlikte sonuçları takip araştırması ve giyilebilir teknoloji ile elde ettiğimiz verileri kullanacağız. Gerçek veriler genel olarak planlanmış şekilde kullanacağımız için değerli sonuçlara ulaşacağımıza dair bir kanıt. Çok disiplinli bir yaklaşımla hayata hayata geçirdiğimiz bu projede giyilebilir cihazlar ve yapay zekâ gibi kalıcı teknolojiler sayesinde kronik kalp bakımı hücrelerinin takibinde ‘karar destek sistemi’ oluşturmayı hedefliyoruz. Kalp büyümesini engelleme, gelişmişse ilerlemesini yavaşlatmak, yaşam süresini uzatmak yaşam süresini korumak için üzerimize düşen korumayı yerine sürdürmeye devam etmek” diye konuştu.

“Dijital yapının tüm olanaklarından yararlanıyoruz”
Ümit Süleyman Şehirli, “Tıp Fakültesi olarak üniversitemizin bu vizyonunu medikal dünyadaki da taşıyıcı hedefimizle ilerliyoruz. Yaptığınız kesintilerimiz ile yol almak bizim için çok değerli. İnovatif teknolojilerden yararlanarak geliştirdiğimiz bu çözüm de dokularımızdan biri olan AstraZeneca Türkiye ile oluşturduğumuz güçlü iş birliğinin bir sonucu. Bu çalışmamız evliliğimizin başında olmak üzere, kalp ve damar hastalıkları konusunda ileri düzeyde multidisipliner araştırma anlayışının yerleştiği bir Türkiye’ye geleceğine de çok önemli katkılarda bulunacak. Erişkinlerde en sık görülen ve en sık ölüme sebep olan kalp ve damar hastalıkları alanında multidisipliner bir yaklaşım ile böylesine önemli bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşayacağız. Dijital çıkışın tüm olanaklarından yararlanarak bilişim çağına uygun çözümler sunmak için yapılara bir şekilde devam zinciri” şeklinde konuştu.

“Bu projede ortaya çıkacak sonuçlar bir ilki gerçekleştirme potansiyeline sahip”
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de inovasyonu, iş birliklerini mümkün hale getirdiklerini sağlayan yolcu AstraZeneca Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Bölgesi’nden Sorumlu Başkan Dr. ve kişiselleştirilmiş sağlık hizmetleri çözümlerine sahip bir gelecek hedefiyle de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Teknoloji firmalarıyla ve akademik dünya ile iş birliği yaparak, yeterli tanı ve tedavi konusunda sağlık işçiliğine destek oluyoruz. Marmara Üniversitesi ile kalp kurma konusunda yaptığımız bu iş birliği de yapay zeka destekli uygulamalar geliştirerek tanı ve teşhiste sağlık çalışmasına destek verme inancımızın bir parçası. Pek çok kanser türünün daha fazla hareket edebilen kalp yapısında de erken tanı, kanser kadar önem arz ediyor. Bu bağlamda Marmara Üniversitesi’ne yeni nesil teknolojilerle sağlık uzmanlığını buluşturan bu projede koşulsuz destek sağlayacağız. Projede ortaya çıkacak sonuçlar ise sadece Türkiye’de değil dünyada da bir ilki gerçekleştirme potansiyeline sahip. Kalp sevgisi alanında Türkiye’yi bölgemizdeki bir ana merkez haline getirmeyi amaçlıyoruz. Türkiye’nin akademik gücü ve sağlık endüstrisindeki hizmetleryle birlikte, kalp fonksiyonları hastalarının yaşam kalitesini artıracak çözümler üretmeye devam” dedi.

“Bu hasta bir ölüm sebebini ihmal için çalışmak”
AstraZeneca Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Medikal Direktörü Dr. Viraj Rajadhyaksha, “Şirket olarak değerlerimizden ve bilimden kaynaklı ilham ile yaşam üzerindeki etkilerin sağlık hizmetini gözlemelerini hızlandırmaya odaklanıyoruz. Ancak yaşam sürelerini ortadan kaldırmak için misyonumuzu tek başımıza başaramayacağımızı da düşünüyoruz. Hastaların ve faaliyet gösterdiğimiz toplumların aktardıkları için iş birimlerinin öneminin de sahibiyiz. Marmara Üniversitesi ilein öncülügünde, inovatif ve yeni bilim teknolojilerini benimseyerek vizyonumuzu hedefleyerek daha iyi tespit edebilmek ve sağlık sonuçlarını hedefleyerek bu projeyi hayata geçirmenin gururunu bekliyoruz. “PROHEART-AI” projesi ile giyilebilir teknoloji ve yapay zekâyı kullanarak kalp ihtiyacını olan hastaların yaşam kalitesini artıracak çözümler sunmayı hedefliyoruz. Bu yeni girişimimizin kalp yatağı alanına girişimini getirmesini ve nihai iş sistemlerinin önünü açmasını diliyoruz” dedi.

Exit mobile version