Yazın artan varis hamileliğinden 15 muhafaza kapalı operasyonla kurtulma imkanı

Yazın artan varis hamileliğinden 15 muhafaza kapalı operasyonla kurtulma imkanı

SAMSUN (İHA) – Kalp, Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Murat Küsdül, kapalı olarak yapılan ’embolizan casus tedavisi’ ile ameliyatsız 15 dakika süren operasyon ile hastaların varislerinden kurtulabileceğini söyledi.
Kadın ve erkeklerde görülen, yaz aylarında artan varis tedavisi ameliyatsız yeni tedavi yönteminde başarılı bir biçimde uygulanıyor. Medicana Intarnational Samsun Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kısmından Opr. Dr. Murat Küsdül, çeşitli hastalıkların nedenleri ve ameliyat tedavisinde kullanılan yollar hakkında bilgiler verdi. Varisin sıcak havalarda ortaya çıkmasına değinen Opr. Dr. Murat Küsdül, bacak varislerinin muayenehane pratiğinde en sık damar damar hastalığı olduğunu, yetişkin kitlenin yüzde 15-20’sini ve bayanlarda erkeklere oranları 2-4 kat daha fazla görüldüğüne dokunarak, ailesel geçiş yaşadıkları ise yüzde 50’den fazla olarak Belirti. Varisin birden çok çeşidinin olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Uzun mühlet ayakta kalmak ya da uzun süre oturarak iş yapmak bir risk faktörü olmak üzere, günde 4 saatten fazla ayakta kalanlarda yüksek dereceli venöz yetmezlik gelişme riski 2,7 kat artar. Uzun mühlet ayakta kalma, hamile, şişmanlık, oturarak çalışmak, hareketsizlik, yaşlılık ve ilaç kullanımı da (doğum denetim hapları, menopoz periyodunda kullanılan hormon replasman tedaileri) varis risk riskleri” dedi.

“Sadece dışarıdan görülen varisleri tedavi etmek kalıcı tahlil olmaz”
Hastalıkta kullanılan ve kullanılan tedavi yollarına değinen Küsdül, “Varis tedavisinde hedeflenen ömrü artırmaktır. Hastalık ekseriyetle âlâ gözlem seyir gösterimi, hastaların birçoğunda ameliyat gerekmez ve konservatif tedavi formülleriyle güzel sonuçlar alınır. Bu nedenle kısıtlamalar çok önemli girişimlersel tedavilerden kaçınılmalıdır. Semptomlar toplu yaşam koruması önemli olarak tedavi edilmeli. Bazen büyük değişkenleri bulunan damarlara yahut yönlendirme gibi komplikasyonlar gelişebilirse daha agresif cerrahi tedavi metotları denenebilir. Etken sebepler ortadan kaldırılmadıkça (fazla kilo, uzun süre ayakta durma, kredi kullanımı) variköz ven korumaların muhakkak bir süre sonra tekrarlanacağı olacaktır. Birinci olarak görünen varislere harici olarak uygulanan lazer yahut köpük tedavisidir. Bu servis ekseriyetle kozmetik maksatlıdır ve derindeki damar boşluğuna katkı yok denecek azdır. Asılı damardaki ve yetmezliğe sebep olan damarlara yönelik müdahaledir. Bunu tedavi etmeden yalnızca görünen görünen değişkenleri yok etmek asla kalıcı bir tahlil olmaz ve hastalığı ilerletmeye devam eder. Daha evvelce spinal anestezi ile yani belden uyuşturma sonrasında kasık ve diz kapağı bölgesi yapılan açık ameliyatla tedavi altına alınırken, günümüzde bu bileşenlerin yerini kapalı yollar almıştır. Kapalı formüller olarak lazer yahut radyo-frekans formülü ve ardından geliştirilmiş olan ’embolizasyon’ yolu ile hastalarımız sıhhatine daha kolay kavuşmaktadır” diye konuştu.

15 koruma süreciyle varisten kurtulma fırsatı
Gündelik hayatı olumsuz gözlemler ve ömür boyu standardını düşüren varisin tedavisinde kullanılan kapalı ifadeler embolizan casus tedavisi hakkında da bilgi veren Opr. Murat Küsdül, “Başarılı bir halde kaldığımız embolizasyon düzenlemesi ile rastgele bir anestezi, yani narkoza gerek olmadan süreç yapılıyor. Bacakta düzensiz bir kesi olmaksızın, bir iğne ile ultrason eşliğinde diz kapağı üstünden derindeki hasta damara girilmekte ve damar içinden kasık bölgelerine kadar ulaşılmaktadır. Embolizan casus dediğimiz bir sıvının damarı içindeki aslına dayanan bu metot 10-15 Dadika sürmekte ve hasta müdahalesinden sonra yarım saat içinde taburcu olmaktadır. Bu formüller sayesinde genel yahut spinal anestezi muhafazaları. Isıya bağlı deri, hudut diş ve uyuşma riskini ortadan kaldırır. Hasta servisleri günleri ve günlük evleri geri dönebilir. İz bırakmaz. Süreçten 30 dakika sonra hastanın yanından kalkabilir ve süreçte yapılan damar bölgesinde kalıcı olarak konuşur ve germe hissinde kalmaz” halinde.

Exit mobile version