“Yürümesi çok zor” dediler, 5 ayda ayağa kalktı

"Yürümesi çok zor" dediler, 5 ayda ayağa kalktı

Mersin’de trafik kazası sonrasında beli kırılan ve omurilik kemiği zarar gören 56 yaşındaki Erdal Kayhan, doktorların “yürümesi çok zor” demesine rağmen 5 ayda destekle de olsa uzaklaşmaya başladı. Mersin Şehir Hastanesinde her gün fizyoterapistlerin eşliğinde çalışma yapan Kayhan, gidecek dönemeyecek merdivenlerden çıkmaya, inmeye kadar organları.
Mersin’de yaşayan 2 çocuk babası Erdal Kayhan, 25 Aralık 2022 tarihinde akrabalarıyla Sadiye köyüne gittiği sırada kaza geçirdi. İçerisinde bulunduğu araç 25 metre uçuruma uçarken, Kayhan pencereden dışarı fırlayarak, ağır yaralandı. Çevredekilerin ihbarıyla bölgeye gelen ambulansa hücreleri kaldırılan Kayhan’ın belinin kırıldığı, omurilik organlarının zarar gördüğü, kaburgalarında kırıklar ve vücudun bir çok gemi kanamaları olduğu belirlendi. Mersin Şehir Hastanesinde başarılı bir ameliyat geçirerek hayati tehlikeyi atlatan Kayhan, yürüme sürecinde büyük zorluklar yaşadı. Doktorların “yürümesi çok zor” demesine rağmen 5 ay gibi bir anda, desteklese de yürümeye başlayan Kayhan, gören herkesi umutlandırdı.

“35 metre uçtum”
Başından geçen kaza ve sonrasındaki süreçle ilgili konuşan Erdal Kayhan, 5 ay önce büyük bir kaza gittiklerini belirterek, “Akşam 22.00 sıralarında cenazemiz var diye bizim Sadiye köyüne çıkıyork. Uçuruma uçtum.O an bilincim filan tamamen açıktı. Hatta önce ayağım koptu zannettim. 8 gün yoğun bakımda kaldım.Ben orayı 10 dakika gibi” diye konuştu.

“Burada her gün 90 dakika maç yapıyor gibiyim”
Yoğun bir şekilde çıktıktan sonra 2 ay boyunca sırt üstü yattığını kaydeden Kayhan, “O ara ufak ufak fizyoterapist hocalarımızla başladık. İlk buraya göçtüğüm. 5 ay gibi bir sürede bu duruma gelin. Eğer hareket edemeseydim bu benim için ölüm gibi bir şey olacaktı” şeklinde konuştu.

“Yürümesi ‘çok zor’ dediler”
Oğlu Orhan Kayhan, çok zor bir süreç geçirdiklerini vurgulayarak, “Hastaneye geliyorsunuz ve size ‘babanız masada kalabilir’ diyorlar. Zor bir ameliyat başardı. 8 gün yoğun bakımda yattı. Ameliyata giren doktorlara yürümesiyle ilgili soru sorulduğunda ‘çok zor’ dediler. Dura denilen sinirin toplandığı yerin tamamen parçalanmış, orayı onarabildikleri kadar onardıklarını ifade ediyorlardı. Bize yürümekten önce inişini, büyük abdestini yapabilecekleri mi, asıl sorunları bunlar dediler. Önce ufak parçaları ufak hareket etmeye başladı. Daha sonra tuvalete çıkabildi. Yavaş yavaş derken şu anda çok şükür destekle yürüyecek seviyeye geliyor. Daha fazlası 5’inci arkadaşımız. Önümüzde 1 yıla kadar bir kurtuluş süreci var. tamamen eski konut, konfora ulaşabilecek diye düşünüyoruz. İlk söylemimize göre söylemelere göre şu anda yönlendirmeye yer çok güzel bir nokta” ifadesi kullanıldı.

“Şu anda destekle yürüyebiliyor, hatta merdiven inip çıkabiliyor”
Fizyoterapist Mehmet Kara da Erdal Kayhan’ın trafik kazası sonrası kendilerine geldiğini söyledi. İlk olarak konaklamaya başlamalarını dile getiren Kara, “Dönmeyi bile zor görebilirdu. Erdal beyin de gayretleriyle tedavimize başladı. Önce destekli bir şekilde ayakta tuttuk. Sonra cihazları kullanarak ayakta tuttuk. Şu anda sadece kendisi yürüteç (yürüteç) kullanarak yürüyebiliyor. Hatta merdiven inip, çıkabiliyor. Tabi bunların hepsini söylerken çok kolay ama burada her zaman geçtiğini düşünüyorum. Bu konut halka halkasından oluşuyor.Burada herhangi bir yerde oldu mu bu tedavi sürecini aksamaya bırakıyor.Ancak burada herkesin özverisiyle bir çalışma yürüttük.Gel noktanın biz daha ileriye götürmesini hedeflediğimiz.Erdal beyi getirebileceğimiz maksimum seviyeye getirip, günlük yaşam seferlerinene en bağımsız şekilde döndürebilmek” dedi. .

Exit mobile version