Avrupalı ​​liderler Moldova’da

Avrupalı ​​liderler Moldova'da

Avrupa Siyasi Topluluğu’nun ikinci zirvesi, 27 Avrupa Birliği (AB) üyesi ve üyesi olmayan 20 ülke liderinin yükselişiyle Moldova’da başlıyor. Zirve öncesi açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, “Geleceğimiz AB’de. Ukrayna NATO’ya da yayın hazır” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un krallığının başladığı Avrupa Siyasi Topluluğu’nun ikinci toplantısı, 27 AB üyesi ve üye olmayan 20 ülke liderinin katılımıyla Moldova’da başlıyor. Moldova Cumhuriyeti Maia Sandu, tarihi Mimi Kalesi’nde gerçekleştirilecek zirve liderliği liderler kapıda elde edildi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, görüşme sırasında gideceği Rusya-Ukrayna savaşına değindi. Batılı ülkelerden savaş uçakları talebini yineleyen Zelenskiy, daha önce önerilen barış önerilerini hedefte zirve gerçekleştirme konusunda yürütme yürüttüğünü belirtti. Zelenskiy, “AB’ye entegre olan Moldova ve halkı destekliyoruz. Savaşın ilk grup birliği topluluğumuza, mültecilerimize destek oldunuz, bunu asla unutmayacağız. Geleceğimiz AB’de. Ukrayna NATO’ya da hazır” çalıştırma kullandı.
Moldova Cumhurbaşkanlığı Sandu ise Ukrayna’nın barışlarını görüşmelerini ve ayrıca Moldova’nın AB’deki müzakerecilerinin hızlı ilerlemesini aralarında dile getirdi.

Aliyev ve Paşinyan zirve marjında ​​bir araya gelecek
Zirve çevresi ayrıca Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, AB Konseyi Başkanı Charles Michel bir araya gelecek. Görüşmeye Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz de katılacak.

Diyalog ve iş birliği platformu niteliği
Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi’nde AB üyesi olmayan ülkeler arasında Türkiye, Arnavutluk, İngiltere, Sırbistan, Ermenistan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan, İzlanda, Kosova, Lihtenştayn, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Norveç, Sırbistan ve İsviçre yer alıyor. “AB’ye üye olmayan okulların içinde yer aldığı “diyalog ve iş birliği platformu” niteliğindeki oluşumun ikinci buluşma barış, güvenlik, enerji ve ekonomik durum değerlendirmesi Avrupa’nın karşı karşıya olduğu bölmenin yatırılması bekleniyor.
Öte yandan, zafer nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alındı. NATO’nun AWACS olarak bilinen erken uyarı uçakları, zirvenin gerçekleştirildiği bölge görevini yapıyor.
Avrupa Siyasi Topluluğu’nun ilk toplantısı 6 Ekim 2022’de Çekya’nın başkenti Prag’da gerçekleştirilmişti.

Exit mobile version